• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025 | Heidi Thode

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025 By Heidi Thode

Billede af Villum Research Station

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne.

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder
(læs originalartiklen her)

Af Henrik Skov og Rossana Bossi, Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet

PFAS står for per- og polyfluoralkylstoffer (engelsk per and polyfluoroalkyl substances). Gruppen indeholder cirka 20.000 forskellige forbindelser, og 15.000 menes at være i brug i dag. Vi har tidligere skrevet om PFAS-målinger på Villum Research Station i Nordgrønland (81°36’N og 16°40’ W samt 24 meter over havoverfladen) [1,2], se figur 1. 
De seneste år har der været megen fokus på lokal forurening af PFAS fra brandslukningsøvelsesområder og lufthavne her i Danmark, hvor PFAS-forbindelser er blevet anvendt dels til brandslukning og senest ved udslip fra industri, men faktisk er grønlændere, der bor på østkysten af Grønland, den befolkningsgruppe i verden der generelt har de højeste niveauer PFAS i deres blod [3]. Derfor er det vigtigt at studere transportvejene af denne gruppe stoffer til Arktis.
PFAS har mange forskellige anvendelser og dermed også egenskaber, men en ting har de til fælles, og det er deres perfluorerede kulstofkæder, der gør dem yderst svære at nedbryde, og de er derfor også kaldt ”forever chemicals”. For den globale forurening af PFAS er de værste forbindelser dem, der kan langtransporteres (enten i gasfase eller bundet til atmosfæriske partikler), hvorefter de kan deponeres for så at optages i fødekæden efterfulgt af bioakkumulering med en mulig skadelig virkning i dyr og mennesker. I Bossi et al. (20161) [1] fortalte vi om målinger af gasformige PFAS-forbindelser i luft, der er udgangsstoffer for de korresponderende syrer i nedbør efter fotooxidation.
Her vil vi præsentere de første års målinger (2021-juni 2024) af partikelbundne PFAS-forbindelser i luft på Villum Research Station i Nordøst Grønland, se figur 1. Vi har lige afsluttet analyserne af det seneste års opsamlinger. I øjeblikket er vi i gang med tolkning af resultaterne, så her giver vi det første glimt i, hvad data viser.

Metode
Målingerne foretages ved at pumpe udeluft gennem et filter efterfulgt af en cylinder fyldt med en sandwich af polyuretanskum – XAD – polyuretanskum. Partikelbundne PFAS-forbindelser opsamles på partikelfilteret, og gasfaseforbindelser fanges derefter i cylinderen. Der anvendes et opsamlingsflow på 500 L/min. i syv dage svarende til et samlet volumen på 5.040 kubikmeter ved brug af en High Volume Sampler fra Digitel. Prøveluften suges igennem et rustfrit stålrør med et specielt hoved, der kun tillader partikler med en diameter mindre end 10 µm (PM10 hoved) at passere.
Filtrene opbevares ved -20 grader, indtil de kan sendes hjem til vores laboratorium i Danmark, hvor de ligeledes opbevares i fryser, indtil de analyseres med væskekromatograf koblet til et massespektrometer. Detaljer om den analytiske procedure inklusive kvalitetssikring og kvalitetskontrol findes i [4]. Detektionsgrænser er listet i tabel 1 sammen med koncentrationer og spredningen i resultaterne. Vi har analyseret 31 PFAS-forbindelser, hvor 16 var over detektionsgrænsen.
De fire partikelbundne PFAS-forbindelser, der er fundet i de højeste koncentrationer, er PFHpA>PFBA>>PFOA>PFNA og de er vist i figur 2. 
Der er stor variation over året i niveauerne. PFHpA har de højeste koncentrationer om sommeren, hvilket kan skyldes, at det er fotokemisk produkt fra 6:2 FTOH (fluortelomer alkohol) [1] og kan kun dannes ved tilstedeværelsen af sollys. PFBA har maksimumkoncentrationer om vinteren til tidligt forår (dog med et par undtagelser), hvilket falder sammen med ”Arctic Haze”-perioden, hvor forurening transporteres fra vores breddegrader til Arktis. For PFHxA og PFOA er billedet noget mere broget, med store sæsonvariationer fra år til år. Dette kan måske forklares med de meget lave koncentrationer af disse stoffer og dermed store usikkerheder, der i deres tilfælde er af samme størrelsesorden som målingerne selv. 
Tidsserien af disse forbindelser er for korte til at lave tendensanalyser af deres koncentrationer på nuværende tidspunkt.

Konklusion og perspektivering
Vi har målt en række PFAS-forbindelser i atmosfæren, der er kendte for at bioakkumulere og som er fundet i høje niveauer i dyr og mennesker på østkysten af Grønland. Vi fandt lave niveauer. Men disse lave niveauer kan have stor betydning for deres tilstedeværelse i biota og i mennesker.
Vi vil i den kommende tid sammenligne modelberegninger af PFAS-koncentrationer i luften med vores målte koncentrationer, som vi har gjort tidligere for for eksempel kviksølv. Derefter vil vi beregne nedfaldet af PFAS til hele det arktiske område for at se på de geografiske forskelle og for, om det kan forklare de høje niveauer i dyr og mennesker, man har observeret på østkysten af Grønland og se, hvor stor denne kilde er i sammenligning med en mulig marin transportkilde.

E-mail:
Henrik Skov: hsk@envs.au.dk

Referencer
1. Bossi, R og Skov, H. (20161) Neutrale organiske per- og polyfluoroforbindelser transporteres til Arktisk med luften og afsættes som perfluorocarboxylsyre og perfluorosulfonsyre i sne. Dansk Kemi, 97, nr. 1/2, 2016.
2. Skov, H. Bossi, R. og Vorkamp, K. (2023). PFAS i atmosfæren. Dansk Kemi, 104, nr. 2, p 6-7.
3. Sonne, C.; Desforges, J. P.; Gustavson, K.; Bossi, R.; Bonefeld-Jorgensen, E. C.; Long, M. H.; Rigét, F. F.; Dietz, R., Assessment of exposure to perfluorinated industrial substances and risk of immune suppression in Greenland and its global context: a mixed-methods study. Lancet Planetary Health 2023, 7 (7), E570-E579.
4. Bossi, R. Vorkamp, K. and Skov, H. (20162) Concentrations of organochlorine pesticides, polybrominated diphenyl ethers and perfluorinated compounds in the atmosphere of North Greenland. Environmental Pollution, Vol. 217, 4-10. 10.1016/j.envpol.2015.12.026.

Skrevet i: Aktuelt, Artikler fra Dansk Kemi, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik