• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 12. 2000 | Katrine Meyn

Chilifrugten – en kemikers nydelser og lidelser

Fødevarekemi01. 12. 2000 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2000 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Eva Horn Møller

For tiden er det ret trendy at opsøge action- og spændingsprægede oplevelser, der pirrer nerverne og får endorfinerne til at flokkes i blodet. Men det er ikke nødvendigt at drage til nepalesiske bjerge for sådan en oplevelse. Man kan gøre det meget lettere og billigere derhjemme i køkkenet: Lav noget stærk mad med chili. Vi tager ofte et trip derhjemme, og jeg kan dermed få lov til at ride flere kæpheste på én gang. Kemi, madlavning og neuromedicinalkemi – hvad kan man ønske sig mere?

Frugten
Den lille chiliplante er af natskyggefamilien (Solenaceae), hvori man i øvrigt finder så nyttige ting som kartofler og tobak. Frugtens styrke skyldes 8 forskellige alkaloider eller capsaicinoider (se eksempler i figur), hvoraf capsaicin (trans-8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamid) og dihydrocapsaicin er de vigtigste for styrken. Ifølge Harold McGee (McGee 1984) giver nogle af capsaicinoiderne en hurtig og kras virkning, mens andre giver en længerevarende, men mere stilfærdig brænden. Peberfrugter findes i mange former og farver, fra store runde grønne til små rynkede violette. Der findes adskillige underarter, for eksempel Capsicum (C.) annuum, den almindelige peberfrugt, og C. chinense. Til C. chinense hører den frygtede Habanero-chilifrugt, den stærkeste af dem alle. Forskellen på hot-or-not er et enkelt gen, og for de biokemisk interesserede dannes capsaicinoiderne via kanelsyresyntesevejen.
Under alle omstændigheder er chilipebre en vigtig afgrøde, og et mexikansk universitet har såmænd et Chili Pepper Institute, der udgiver et nyhedsbrev med videnskabeligt nyt om chilifrugter. P.t. er jeg ved at fremdyrke planter af sorterne Red Habanero og Orange Habanero i vindueskarmen. Smådjævlene kan ses på foto.

Styrken
Læseren har ganske sikkert sin egen referenceoplevelse med chilipebre. For mit eget vedkommende har jeg et skræmmende klart sansebillede af en smuk aften i stearinlysenes skær i en lodge i Arusha Nationalpark, Tanzania. Foran mig en lerskål med grøntsagskarry, med en okra (ak ja!) lagt dekorativt på tværs. Dette får i ulveklæder – for en chili var det – må have lavet en kontinuert ekstraktion inde i frugten i løbet af kogningen, for den var fyldt med et chiliekstrakt, der komplet berøvede mig mælet for flere minutter.
Styrken af en chilifrugt – denne altafgørende parameter – blev tidligt og med hjælp fra heroiske smagsdommere kvantificeret af Scoville (Scoville 1912). Hans skala, Scoville units (SCU), er stadig gældende den dag i dag. En almindelig peberfrugt er 0 på skalaen, de små thai-chilier ligger på en 50-100.000 SCU, og ren capsaicin rammer 16 millioner SCU på chiliernes Richterskala. I vore dage bruger man HPLC til at bestemme SCU for en chilifrugt – mere humant (1 ppm capsaicin = 15 trin på SCU-skalaen).
Capsaicin dannes i kirtler (Fujikawi 1982), der sidder indeni frugten på placenta (den hvide hinde, hvor frøene sidder). Kirtellaget har altså det højeste indhold af capsaicin, og placenta har det næsthøjeste. Man kunne forestille sig, at de lange og smalle chilifrugter, der har relativt meget placenta, virker stærkere end de kuglerunde af samme art. McGee siger supplerende, at for 100 dele capsaicin i placenta er der 6 dele i kødet og kun 4 i kernerne. Måske er det sådan, at man skraber kirtler og placenta ud ved den normale fremgangsmåde til fjernelse af frøene.

Virkningen
Capsaicin er faktisk en hot (undskyld) topic for tiden. Man har for 20 år siden fundet, at capsaicin og andre stoffer med en vanillylstruktur havde en meget specifik virkning på sensoriske nerveceller (se strukturer i figur). Det gør de ved at binde til vanilloid-receptorer (VR) i cellemembranen på nervecellerne. Den første vanilloidreceptor, VR1, er blevet klonet, og ekstrakter af bl.a. Habanero og thai-chilifrugter gav ganske rigtigt respons fra celler indeholdende VR1-receptorer (Caterina 1997). Receptoren har vist sig at være en calciumionkanal. Ud over at blive aktiveret af capsaicin påvirkes VR1-receptoren af varmepåvirkning og af lav pH (Mantyh 1998). Når VR1 aktiveres, strømmer calciumioner ind i cellen, og et smertesignal er påbegyndt. Det er jo logik, at VR1 påvirkes af både varme og chili, eftersom vi føler virkningen af chilifrugt som »brændende«. Receptoren anses for at være en ny indgangsvinkel til smertebehandling, idet lægemidler som blokerer denne receptor muligvis kan afhjælpe visse typer af smertetilstande (Kress 1999). I parentes bemærket er capsaicin et neurotoxin, der slår nervecellerne ihjel ved længerevarende påvirkning. Syv timers behandling af celler med VR1 med 3 µM capsaicin slog omkring 80% af neuronerne ihjel. Jeg tror nu ikke, at det er noget, normale mennesker behøver at spekulere over i hverdagen. Jeg har i hvert fald ikke planer om at rende rundt med en Habanero i munden en hel dag. Og den tilvænning, de fleste mennesker opnår ved at spise stærk mad, kan vel lige så godt være betinget af en tilvænning i de sensoriske nervebaner eller i hjernens bearbejdning af signalet, som det kan være decideret drab af chilifølsomme nerveceller.
I øvrigt fås capsaicin-creme i mange dele af verden i håndkøb mod muskelsmerter, og undersøgelser har peget på at capsaicin kan være gavnligt ved kløe, gigt, neuropatiske smerter (for eksempel ved diabetes eller amputationssmerter), allergi, og sågar polypper (Szallasi 1999).

Husråd
Med dens djævelske virkning er chilifrugten naturligvis omgærdet af mangfoldige myter. Myterne og husrådene er specielt centreret om, hvordan man undgår eller slipper af med en løbsk skovbrand i mundhulen. F.eks. siges det at styrken sidder i kernerne, eller at sukker, ris eller banan lindrer den brændende fornemmelse (ris og bananer foreslås såmænd af Den Store Danske Encyclopædi). Citronsaft skulle eliminere den brændende følelse, fordi syren modvirker alkaliniteten af alkaloidet (unavngiven hjemmeside). Jeg kan nu ikke få øje på en særlig basisk funktion i capsaicinmolekylet; måske kan læseren.

Eksperimentet
Det er en smertelig menneskelig erfaring, at chilisaft holder længe på fingrene, og i menneskehedens navn må man kunne hjælpe nogle af de mange mennesker, der hver dag forglemmer sig og klør sig i øjet med en chilifinger. Med andre ord – det må kunne lade sig gøre at fjerne stadset fra fingrene efter endt dissektion. Capsaicin er ifølge kemikaliekataloger et fast stof (smp. 62-65°C), som er uopløseligt i vand, men opløseligt i acetone, methanol, og chloroform. Det var altså oplagt at forsøge med disse solventer først. Jeg valgte ethanol og acetone som værende (relativt) ugiftige og let tilgængelige i en almindelig husholdning. For at give husrådene deres, kom syren med i form af 1 M eddikesyre, og et råd fra bladet med det frygtindgydende navn »Horticulture and Home Pest News« om 1 del Klorin til 5 dele vand kom også med. Den phenoliske gruppe fik mig til at inkludere 1 M NaOH, og for køkken-fuldstændighedens og lipophilicitetens skyld kom spiseolie som det sidste. Således forberedt, og med min mand (der har et førstehjælpskursus) som samarit og vidne, gik jeg i gang.
Hver fingerspids blev påført saft af en chilifrugt, og en ny frisk snitflade blev lagt (i chilien!) for hver forsøgsfinger. Efter et øjebliks tørring blev hvert forsøgsemne tørret af med køkkenrulle fugtet med solvent, og den resterende mængde af alkaloider blev afprøvet på forkanten af tungen. Til sammenligning indgik naturligvis en kontrolfinger i forsøget. Der er mange faktorer på spil her, bl.a. hudens indfedtningsgrad og mikrostruktur, og positionen af teststedet på tungen. Hvis en læser har forslag til et bedre og mindre subjektivt assay til køkkenbrug hører jeg gerne om det!
Måske har vi her en forklaring på Tequilaens popularitet i Mexico. Man kan jo overveje, om man fremover vil lade mundskylning med spiritus indgå i menuen, når man serverer stærk mad for sine gæster. Min opskrift på indisk Madras-chili (se box) vil gøre det muligt at gøre forsøg med spiritusekstraktion, mens opskriften på sød Lassi tilgodeser dem, der tror på sukker og lipophilicitet. Vi har testet begge dele på gæster, og de kommer stadig og besøger os. Så gå trygt i gang.

Kilder
1. H. McGee »On Food and Cooking, The Science and Lore of the Kitchen«, Simon and Schuster, N.Y. (1984).
2. W. Scoville, »Note on Capsicums«, J. Am. Pharm. Assoc. 1, 453-454 (1912).
3. H. Fujikawi et al. Agric. Biol. Chem. 46, 2685-2689 (1982).
4. M. J. Caterina et al. »The capsaicin receptor: A heat-activated ion channel in the pain pathway«, Nature 389, 816-824 (1997).
5. P.W. Mantyh og S. P. Hunt, »Hot Peppers and Pain«, Neuron 21, 644-645 (1998).
6. M Kress og H. U. Zeilhofer, »Capsaicin, Protons, and Heat: New Excitement About Nociceptors«, Trends Pharmacol. Sci. 20, 112-118 (1999)
7. A. Szallasi og P. M. Blumberg, »Vanilloid (Capsaicin) Receptors and Mechanisms«, Pharmacol. Rev. 51, Issue 2, 159-212 (1999).
8. Horticulture and Home Pest News, 13. januar, s. 5 (1995).

Madras Attu Erachi (4 personer):
4 spsk olie
1 stort løg i tynde skiver
3-4 kryddernelliker
4 grønne kardemommefrø
2 hele stjerneanis
4 grønne chilier, hakkede
2 røde chilier, hakkede
3 spsk stærk karrypasta (Madras masala)
1 spsk gurkemeje
450 g oksekød i tern
4 spsk citronsaft
salt og sukker.
Svits løget i olie til det er gyldent. Skru lidt ned og svits alle krydderierne i 2-3 minutter. Kom kødet i og bland det hele godt. Læg låg på og lad simre indtil kødet er mørt. Tag eventuelt låget af til sidst for at lade lidt væde dampe af. Smag til med salt og sukker. Pynt med lidt hakket tomat og korianderblade, og server med ris.

Sød Lassi:
5 dl yoghurt naturel
3 dl vand
6 spsk sukker
1 tsk stødt kommen
½ tsk stødt kardemomme
et nip salt.
Det hele piskes sammen og drikkes afkølet til stærk mad.
Kilde: D.-T. Hsiung et al. »Taste of the East«, Acropolis Books (1993)
Capsaicin (I) og dihydrocapsaicin (II) svarer for 90% af styrken i en chilifrugt. Til sammenligning ses strukturerne af zingeron fra ingefær (III) og piperin fra sort peber (IV).
Frø til dyrkning af smådjævle som disse unge Habanero’er kan fås via Internettet.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

Artikler fra Dansk KemiHistorisk kemiTop09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

Artikler fra Dansk KemiGrøn omstillingTop02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Styrk laboratoriets digitale kompetencer med Python

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • MD Scientific

    Mød MD Scientific på ESOC 2025

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik