• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Kemiteknik01. 11. 2014 | Katrine Meyn

Ekspanderende brandbeskyttende maling holder stålet koldt

Kemiteknik01. 11. 2014 By Katrine Meyn

Stål mister sin styrke ved temperaturer over ca. 500oC, hvilket er til stor fare for mennesker, der opholder sig i brændende bygninger, som kan kollapse i tilfælde af brand. En pladsbesparende metode, der forlænger tiden til kollapset, er intumescerende maling. Her beskrives kemien bag ekspansionen og særlige opvarmningsscenarier.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2014 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Kristian Petersen Nørgaard, Kim Dam-Johansen og Søren Kiil, DTU Kemiteknik og Pere Català, Hempel A/S

Ved temperaturer højere end 500oC mister stål en stor del af sin bæreevne [1]. I tilfælde af brand medfører det en voldsomt øget risiko for, at bygninger med armeringsjern eller bærende stålkonstruktioner styrter sammen. Det bedst kendte bygningskollaps i historien, forårsaget af brand, er nok World Trade Center i 2001. Et andet kendt eksempel er Windsor-bygningen i Madrid, der delvist kollapsede efter en brand, figur 1. Med henblik på at udskyde tidspunktet for kollaps, kan et isolerende materiale omkring stålet anvendes. Af forskellige årsager, f.eks. arkitektoniske eller pladsbesparende, kan anvendelse af ekspanderende brandbeskyttende maling (intumescerende maling) være et godt alternativ til traditionelle isoleringsmaterialer. Intumescerende maling ekspanderer, via en kompleks serie af kemiske reaktioner, til et porøst isolerende materiale med en tykkelse 50 gange den oprindelige. Et fotografi af en ekspanderet intumescerende maling ses i figur 2. Det isolerende materiale indeholder både organiske og uorganiske dele. I det følgende betegnes den kulstofholdige del som koks, mens den uorganiske rest benævnes aske.
Et vigtigt aspekt inden for intumescerende maling er kravet om tredjeparts-godkendelser, hvilket i Europa sker efter særlige retningslinjer [2]. Hovedprincippet i godkendelserne er at måle, hvor lang tid det tager malet stål at nå en kritisk temperatur, når systemet udsættes for en ”brand”. Ydermere rettes beskyttelsen ofte mod det specifikke brandscenarie, der forventes. Det kan f.eks. afhænge af, om branden foregår i en bygning (cellulosebrand) eller på et olie-gas-anlæg (kulbrintebrand) [3]. Temperaturforløbene af to ofte anvendte standarder, ISO 834 og UL 1709, der beskriver henholdsvis cellulose- og kulbrintebaserede brande, ses i figur 3.
Cellulosebaserede brande har ofte en langsom temperaturudvikling, mens kulbrintebrande udvikler sig meget hurtigt. I særlige tilfælde kan intumescerende maling beregnet til cellulosebrande dog også udsættes for hurtig opvarmning. Det kan forekomme, hvis den yderste aske beskadiges af objekter i bevægelse, hvorved den underliggende maling pludselig udsættes for høj temperatur, figur 4, [4]. I det følgende gives først en gennemgang af kemien bag ekspansionen, hvorefter eksperimenter med hurtig opvarmning beskrives.

Kemisk sammensætning og reaktioner
Intumescerende maling består af materialer, der tilhører fem kemiske grupper:
1) opskummende komponent (f.eks. melamin)
2) syrekilde (f.eks. ammoniumpolyfosfat)
3) kulstofkilde (f.eks. pentaerythritol)
4) pigment (f.eks. TiO2) samt
5) binder (f.eks. akryl).

Udover disse stoffer findes der i litteraturen mange additiver med vidt forskellige egenskaber. I det følgende gennemgås de temperaturaktiverende mekanismer. Yderligere detaljer kan findes i Nørgaard et al. [5]. Det skal desuden bemærkes, at mekanismerne kan variere afhængigt af det specifikke valg af kemikalier.
Ved temperaturer i området 150-215oC forløber de tre første reaktionstrin således:
1. Syrekilden (et salt) frigiver en uorganisk syre, hvilket kan ske via rektionen vist i figur 5.
2. POOH-grupper fra den dannede syre reagerer med OH-grupper i kulstofkilden. Et eksempel, hvor syren dannet i trin 1 reagerer med pentaerythritol (kulstofkilde), ses i figur 6. I litteraturen er det almindeligt, at produktet fra denne reaktion omtales som en fosforester, mens reaktionen benævnes enten fosforrylering, esterificering eller alkoholyse.
3. Binderen begynder at smelte til en viskøs væske.
4. Ved temperaturer omkring 280-350oC reagerer fosforesteren og pigmentet. Herved dannes en forbindelse mellem det uorganiske og organiske stof.
5. I samme temperaturinterval som trin 4 frigives gasser fra opskumningskomponenten. Disse gasser fanges i den viskøse binder og får malingen til at vokse.
6. Ved temperaturer omkring 600oC dannes et fast materiale, der hovedsageligt består af titaniumpyrofosfat (TiP2O7) og som er den egentlige aske.
7. Ved højere temperaturer kan der ske degradering/oxidation af kulstof i koksen.
Som det fremgår af ovenstående mekanisme, sker reaktionerne efter en nøje temperaturfølsom sekvens, hvor små ændringer kan give variationer i det dannede produkt. Det er f.eks. vigtigt, at viskositeten af den smeltede binder passer med gasfrigivelsen, da en for tyndtflydende binder ikke kan tilbageholde gassen i tilstrækkelig grad. Som beskrevet i indledningen kan det dog forekomme, at intumescerende maling udsættes for opvarmning, der afviger fra det ønskede.

Eksperimentel metode til chokopvarmning
For at simulere effekten af lynhurtig opvarmning anvendes en metode, hvor prøver indsættes direkte i en forvarmet ovn. Prøverne udtages ved høj temperatur og nedkøles udenfor ovnen. Til forsøgene anvendes en elektrisk ovn, hvor princippet minder meget om pizzabagning i en stenovn. Metoden har, udover at simulere hurtig opvarmning, den fordel, at der spares eksperimentel tid, da ovnen ikke skal opvarmes eller nedkøles mellem hvert eksperiment. Forsøgene blev udført ved, at prøverne blev indsat ved 900oC og opvarmet til 1.100oC i løbet af fem minutter.
Efter opvarmning og afkøling blev den mekaniske styrke af den dannede aske målt vha. en teksturanalysator. Apparatet fører et stempel gennem prøven og måler modstanden fra materialet. Det er således muligt at lave en styrkeprofil gennem det undersøgte materiale, der i dette tilfælde er en ekspanderet maling. En detaljeret beskrivelse af forsøg og resultater findes i [4]. I det følgende gives der to eksempler på resultater opnået i forsøgene.

Styrkeprofil i aske
For at opnå en øget forståelse af styrkeprofilen gennem den ekspanderede maling blev kraft som funktion af position målt. For bedre kvalitativ sammenligning af profilen anvendes dimensionsløse værdier, hvor kraften målt ved en given position plottes relativt til den maksimalt målte kraft. På samme måde plottes positionen relativt til den maksimale højde. Et eksempel på et sådant plot er vist i figur 7. Af grafen ses det, at styrken fordeles efter en karakteristisk profil, hvor den øverste del af den ekspanderede maling er stærkest, mens en ”død zone” findes fra omkring midten og ned mod bunden. I de nederste 10% af asken stiger modstanden voldsomt pga. materiale, der er samlet under stemplet. Kendskabet til styrkeprofilen kan potentielt bruges til at designe intumescerende maling med høj askestyrke efter princippet om, ”at en kæde aldrig er stærkere end sit svageste led”.

Effekt af fugt
Et andet aspekt ved undersøgelserne er, at asken er afkølet, når målingerne udføres. Dette rejser spørgsmålet om, asken opfører sig identisk ved høje og lave temperaturer, da bl.a. vanddamp kan kondensere på asken. For at undersøge det aspekt, blev målinger af arbejdet (beregnet som kraft gange vej) til at nå 90% gennem asken udført. Disse målinger blev gennemført enten efter, at asken havde været opbevaret i fri luft eller i en ekssikator, som fjerner fugt. Som det ses af figur 8 blev standardafvigelsen ved opbevaring i ekssikator reduceret væsentligt. Det skal bemærkes, at et øget antal gentagelser ikke viste en reduceret standardafvigelse, når prøverne ikke blev opbevaret i ekssikator. Det resultat er vigtigt, da mange analyser på ekspanderet aske udføres, efter asken er afkølet, hvilket potentielt kan påvirke resultaterne.

Konklusion
Intumescerende maling er et pladsbesparende materiale til brandbeskyttelse af stålkonstruktioner. Ekspansionen sker via en temperaturaktiveret sekvens med nøje interaktion mellem de kemiske komponenter. Godkendelse af intumescerende maling sker efter nogle veldefinerede temperaturkurver, mens andre scenarier, der kan forekomme i praksis, også undersøges. Muligheden for at undersøge styrken af asken er beskrevet. Det er dog blot et eksempel på parametre, der kan undersøges, efter malingen har været opvarmet. Potentielt gør den hurtige opvarmning det let at screene effekten af formuleringsparametre på f.eks. varmeledningsevnen af maling efter ekspansion. Udover den beskrevne forskning arbejder vi på at udvikle en matematisk model for hele ekspansionsprocessen og indflydelsen af forskellige primere (grundere) er også blevet undersøgt [5].

For en uddybende beskrivelse af emnet henvises til nedenstående referencer.

Tak til Hempel Fonden for støtte til forskningsarbejdet.

Referencer
1. M. Jimenez, S. Duquesne, S. Bourbigot, Intumescent fire protective coating: Toward a better understanding of their mechanism of action, Thermochimica Acta. 449 (2006) 16-26.
2. European Organisation for Technical Approvals (EOTA), ETAG 018 Guideline for European Technical Approval of Fire Protective Products Part 2: Reactive Coatings for Fire Protection of Steel Elements; European Oranization for Technical Approvals, Brussels. (June 2006) 1-35.
3. M. Jimenez, S. Duquesne, S. Bourbigot, High-throughput fire testing for intumescent coatings, Ind Eng Chem Res. 45 (2006) 7475-7481.
4. K.P. Nørgaard, K. Dam-Johansen, P. Català, S. Kiil, Investigation of char strength and expansion properties of an intumescent coating exposed to rapid heating rates, Prog. Org. Coat. 76 (2013) 1851-1857.
5. K.P. Nørgaard, K. Dam-Johansen, P. Català, S. Kiil, Laboratory and gas-fired furnace performance tests of epoxy primers for intumescent coatings, Prog. Org. coat. 77 (2014) 1577-1584.
6. http://911research.wtc7.net/wtc/analysis/compare/windsor.html, 6. august 2014.

Skrevet i: Kemiteknik

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik