
Region Midtjylland må nu gå rettens vej i sagen om, at Miljøstyrelsen har undtaget kemikalievirksomheden FMC (tidl. Cheminova) fra at sikre, at gift fra det stærkt forurenede Rønland på Harboøre Tange i Vestjylland ikke spreder sig.
Faktisk stævnede man styrelsen allerede for et år siden, men sagen blev efterfølgende sat i bero, da regionen allerede havde klaget over dele af Miljøstyrelsens afgørelse til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Nu har nævnet imidlertid afgjort, at regionen slet ikke er klageberettiget, og har efterfølgende afvist at behandle klagen. Baggrunden er, at regionen ikke har tilstrækkelig individuel og væsentlig interesse i sagens udfald.
– Det efterlader os desværre kun med muligheden for at gå rettens vej for at få vurderet sagen, selv om vi gerne var det foruden. Men vi mener, at det er en forkert juridisk beslutning, Miljøstyrelsen har truffet. Den risikerer at påføre samfundet en stor miljørisiko og skatteyderne en millionregning, der skal bruges til at rydde op efter en virksomhed, der har ansvaret, siger regionsrådsformand, Anders Kühnau (S).
Miljøstyrelsen har afgjort, at virksomheden FMC ikke længere skal være forpligtet til at videreføre de afværgetiltag, hvor virksomheden pumper grundvand op og renser det, så forurening ikke siver ud i naturen og vandmiljøet omkring Rønland.
Dermed afviger man, mener regionen, fra det velkendte princip i dansk miljøpolitik om, at forureneren betaler. Og det er den beslutning, som regionen nu vil have prøvet ved domstolene.
FMC har frivilligt valgt at fortsætte afværgen, men hos regionen mener man ikke, at man på den måde skal lade spørgsmålet om afværge være op til en privat virksomhed.
Regionens advokater vurderer, at der kan gå ca. to år, før der falder en afgørelse i sagen.
Kilde: Region Midtjylland