Fødevarekemi
Vælg bælg
            Foto: Wikimedia Bælgfrugter kan blive en vigtig komponent i en mere plantebaseret kost, men vi har stadig begrænset viden om deres indhold af metabolitter. Artiklen                    
                Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse
            Pickled radish on white background Et afsluttet ph.d.-projekt fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025                    
                Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå
            Foto: Freepik Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner                    
                Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi
            Foto: Mette Lübeck Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i                    
                Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container
            Foto: Freepik NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces,                    
                Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb
            Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan                    
                Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur
            Forskerne fremviser nylavet hybrid-paneer. Foto: Københavns Universitet Ost med ærteprotein lyder ikke umiddelbart som en kulinarisk delikatesse, men ikke desto mindre er det lykkedes forskere                    
                Forskere har udviklet en ny variant af ris – her er udledningen af metan reduceret med 70 procent
            Foto: Freepik Metan er en af de rigtig slemme klimagasser, og en af de store kilder er dyrkning af ris. Nu har svenske og kinesiske                    
                Millionstort rygstød til at gøre den danske fødevareproduktion grønnere
            Illustration: Freepik Den grønne omstilling af vores fødevareproduktion får et økonomisk rygstød. 24 projekter har fået tilsagn om samlet 169 millioner kroner fra Grønt Udviklings-                    
                Vejen fra kød til plantebaseret kost kan gå over en mellemvariant – hybridprodukter
            Foto: Freepik En ny rapport fra Aarhus Universitet tager temperaturen på danskernes lys til at skifte kødet ud med plantebaseret fødevarer. Og den lav. Måske                    
                Tilsætning af cystein er måske vejen til at få reduceret mængden af kviksølv i tun på dåse
            Przemyslaw Strachowski og Mehdi Abdollahi arbejder med prøver i laboratoriet. Foto: Chalmers University of Technology Forskere fra Chalmers University of Technology i Sverige har måske                    
                Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad
            Foto: Aarhus Universitet Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed. Clarissa                    
                Fiskefrikadeller stod bag udbrud af listeria i sommer – sygdommen kostede ét dødsfald
            Modelfoto. Foto: Freepik Færdigtilberedte fiskefrikadeller var årsagen til til et sygdomsudbrud som følge af den fødevarebårne bakterie Listeria monocytogenes, har Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen                    
                Ny forskning: Klimavenlig kost giver mange ekstra sunde leveår
            Foto: Freepik Klimavenlig kost er, som det ligger i ordet, smart for klimaet, da det fører til mindre udledning af CO2. Den form for kost                    
                De populære snacks skal væk fra børnenes madpakker – de er tættere på slik end mad
            Foto: Freepik Mange børn har små typer snacks med i madpakkerne som mellemmåltider. Men det skal stoppes, mener man fra Tandlægeforeningens side. Alt lige fra                    
                Bakterier rummer måske løsningen til at sænke landbrugets udledning af lattergas
            Illustration: Freepik Landbrugets brug af gødning står bag udledning af store mængder af den meget potente drivhusgas dinitrogenoxid (populært kaldet lattergas). Nu har norske forskere                    
                Hent flere

