Fødevarekemi
Så er det lykkedes – afkodning af det gigantiske hestebønnegenom er gennemført
Foto: Marcin Nadzieja, MBG, AU Den proteinrige hestebønne anses for at have en lovende fremtid som fødevare. Den største udfordring hidtil har været, at hestebønnegenomet
Bliver du klogere ved regelmæssigt at gå på toilettet? – det vil forskere nu undersøge
Vil din hjerne fungere bedre, hvis du regelmæssigt kommer af med din afføring? Tjah, det er netop det, som forskningsprojektet YourGutBrain skal gøre os klogere
Ny fond skal sikre midler til at få udviklet flere plantebaserede fødevarer
Et enigt Folketing har oprettet en fond på 675 mio. kr. Midlerne skal få landmænd og virksomheder til at producere og udvikle mange flere plantebaserede
2020-resultat om berigede fødevarer har sendt Fødevarestyrelsen på nye kontrolbesøg
Resultatet af Fødevarestyrelsen kontrolbesøg om berigede fødevarer på hylderne viste, at mange virksomheder kommer galt af sted i salgsarbejdet. 27 procent af virksomhederne fik forbud
Kaffe med mælk viser sig at have højst overraskende egenskaber
Kaffe med mælk er en af de mest basale drikke, som danskerne tyller i sig i spandevis i løbet af et år. Nu viser det
Bygbrød bør overtage pladsen fra det klassiske rugbrød
Brød bagt af enten rug eller hvede - eller en blanding - er hverdagskost for de fleste danskere. Men måske skulle vi i stedet spise
Ekstra effektive tarmbakterier sætter sig som ekstra fedt på sidebenene
Nogle mennesker tager tilsyneladende lettere på, selvom de ikke spiser mere eller andet end andre. Forklaringen skal måske hentes i deres tarmflora. Her viser det
Nye forsøg har afsløret den optimale gødskning af kløvergræs
Foto: Colourbox Kløvergræsblandinger er populære blandt landmænd, fordi de ikke skal gødes så meget som rene græsfrøblandinger. Baggrunden er, at fx hvid- og rødkløver er
Stigning i mængden af pesticid-rester i både frugt og grønt
Fødevarestyrelsens danske pesticidkontrol fra 2021, der er kom frem kort før jul, viste, at der registeret en stigning af mængden af pesticidrester i konventionelt dyrkede
EFSA slår fast: EU bør stramme reglerne for brugen af nitrit
Reglerne for mængden af tilsat nitrit i kødprodukter bør skærpes. Det mener EFSA, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, efter en rapport har kortlagt, at samtlige europærer indtager
Knolden er truet – kartoffelskimmel viser stigende resistens mod kemiske midler
Kartoffelproduktionen er truet, efter det viser sig, at kartoffelskimmel viser stor resistens mod et af de mest udbredte kemiske bekæmpelsesmidler, Revus (mandipropamid). Hvis Revus ryger
Her er opskrifterne på plantemad til jul – som stadig smager af julens mad
Charlotte Vinther Schmidt i køkkenet på Institut for Fødevarevidenskab. Foto: Bettina Illemann Larsen Julemaden forbinder de fleste danskere med flæskesteg eller and - eller måske
Undgå at gøre dig selv eller dine gæster syge af julemaden
Julen er typisk en af de højtider, der byder på rigtig meget mad i flere dage i træk. I den forbindelse har Fødevarestyrelsen kommet med
Termitter gemmer på en hemmelighed – de dyrker supersvamp i deres bo
Termitter i svampehave. Foto: Nick Bos Normalt er landbrug noget, som hører menneskerne til, men lang tid før, der ovehovedet var nogle form for mennesker,
Fem kopper om dagen holder diabetes på bagen?
Globalt set er kaffe en af de mest udbredte drikke, men et spørgsmål forbliver, om det at drikke kaffe er sundt eller ej. Artiklen har
Fremtidens flødeskum er fremstillet af bakterier – og den er fedtfri
Foto: Københavns Universitet Når vi for fremtiden nyder flødeskum, er det ikke pisket af fløde, men er derimod fremstillet af ingredienser; mælkesyrebakterier, vand, et fortykningsmiddel
Hent flere