Fødevarekemi
Lidt om ananas, salvie og æbler
Ananassalvie (figur 2) Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2023 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her
Kaffesmagen påvirkes også af vandet – og til næste år lanceres specialdesignet kaffevand
Foto: Peter Larsen Kaffe Danskere er blandt de mest kaffedrikkende nationer i verden, og de fleste sætter pris på en god kop kaffe. Og nu
Spot på faseovergange i grevefedt med fast-stof NMR
Julen er snart over os. Grevefedt, en af de klassiske komponenter fra det traditionelle julefrokostbord, er blevet analyseret med fast-stof NMR. Artiklen har været bragt
Øl ramt af klimaforandringer – det vil komme til at stige i pris og smage dårligere
Foto: Freepik Fremtidens øl ser ud til at koste mere og have en dårligere smag. Årsagen skal findes i den humle, som høstes fra de
Blendet kost bliver gjort lækkert igen – lettere at spise for patienter med dysfagi
Medarbejdere i Møllegården Plejeboliger står klar med dagens måltid for beboere med dysfagi. Lider man af dysfagi, også kendt som tygge- og synkebesvær, kan det
Citrat i calcium biomineralisering
På bunden af det iskolde hav nær Antarktis blev i 1936 mineralet calciumcitrat tetrahydrat fundet og senere navngivet Earlandit for at ære den engelske havforsker
Forskerne har knækket koden til muddersmagen i de opdrættede fisk
Tilapia er en af de vigtigste opdrætsfisk i verden. Foto: Freepik Føj for den. En fisk skal ikke smage af mudder, men det er ikke
Hvad indeholder yoghurten af væsentlige lavmolekylære forbindelser?
Studier peger på, at det at spise yoghurt har særlige, gavnlige effekter, der mindsker risikoen for livsstilsygdomme. Vi lavede et studie for at dykke ned
Biofermentering kan blive nyt dansk væksteventyr
Erhvervsminister Morten Bødskov indviede i starten af oktober Danmarks første center for industriel biofermentering. FermHub Zealand er nu klar til at invitere forskere og iværksættere
Mikroalger som fremtidens fødevareingrediens
Mikroalger kan dyrkes ved brug af saltvand og kræver ikke arealer, som traditionelt anvendes til landbrug eller naturformål, og kan dermed bidrage til en mere
Plantebaserede spiselig barriere skal erstatte plastik på svenske agurker næste år
Foto: Freepik Virksomheden Saveggy har indgået et samarbejde med odlarna.se forud for den kommercielle lancering af dens spiselige, plantebaserede beskyttelsesbarriere, der kan erstatte plastikken på
Tidobler kapacitet på anlæg til inaktivering af mikroorganismer via UV-lys
Foto: Lyras Danske Lyras, hvis erstatning for pasteurisering sparer 60 til 80 procent vand og 60 til 90 procent energi i forhold til pasteurisering, lancerer
Ny teknologi skal fjerne parasitter i sildemaden
Med 5,5 mio. kroner i tilsagn vil et nyt GUDP-projekt udvikle en teknologi til automatisk detektion og fjernelse af fiskeparasitter i hvidfisk; en opgave, der
Insekter er et muligt bud på en fremtidig alternativ proteinkilde
Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2023 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Af Sofie Kaas
Svampe-sæsonen er i gang – og den gemmer på herlig spise og farlige dobbeltgængere
Foto: Ben DeRoy, Wikipedia En gammel joke hedder, at alle svampe kan spises. Og det kan de jo uomtvisteligt, men de er bare ikke alle
Plantebaserede alternativer skal nu også finde vej til fiskeprodukterne
Om et par år skal kulmulen her kunne erstattes af et plantebaseret alternativ, der er så godt, at selv erfarne fisespises ikke vil kunne kende
Hent flere