Fødevarekemi
Dansk storordre til analysemåling af plantebaserede drikke
Samarbejdet mellem danske Q-Interline A/S og en af verdens største mejerigiganter udvides nu igen med den hidtil største ordre på i alt fire DairyQuant GO
Opdagelse kaster nyt lys over samspillet mellem bælgplanter og kvælstoffikserende bakterier
Samspillet mellem bælgplanter og kvælstoffikserende bakterier er ganske komplekst. Nu har en række forskere ved Aarhus Universitet har gjort en banebrydende opdagelse, der giver ny
Vandaktivitet i frosne fødevarer under faseomdannelse
Vandaktivitet i frosne fødevarer udtrykkes relativt til vandaktiviteten af underafkølet vand ved samme temperatur og ikke relativt til vandaktiviteten af is, som ellers er vands
Flere og flere øl mister sine procenter – og en stigende andel af danskerne går med dem
Øl og alkohol behøver ikke længere være uløseligt bundet sammen. Antallet af alkohol-frie øltyper stiger, og det samme gør salget af dem, oplyser Bryggeriforeningen. Sidste
Digitalisering af lugt
Hvordan kan elektroniske næser reducere madspild? Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1/2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs
Monolayer-film er bedre for miljøet – og efter flerårigt projekt er en ny blevet udviklet
Foto: Teknologisk Institut Udbredt anvendelse af monolayer-film vil have store miljømæsige fordele, og det er slet ikke umuligt at udskifte de mutilayer-film, man i dag
Spot på faseovergange i grevefedt med fast-stof NMR
Julen er snart over os. Grevefedt, en af de klassiske komponenter fra det traditionelle julefrokostbord, er blevet analyseret med fast-stof NMR. Artiklen har været bragt
Lidt om ananas, salvie og æbler
Ananassalvie (figur 2) Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2023 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her
Kaffesmagen påvirkes også af vandet – og til næste år lanceres specialdesignet kaffevand
Foto: Peter Larsen Kaffe Danskere er blandt de mest kaffedrikkende nationer i verden, og de fleste sætter pris på en god kop kaffe. Og nu
Øl ramt af klimaforandringer – det vil komme til at stige i pris og smage dårligere
Foto: Freepik Fremtidens øl ser ud til at koste mere og have en dårligere smag. Årsagen skal findes i den humle, som høstes fra de
Blendet kost bliver gjort lækkert igen – lettere at spise for patienter med dysfagi
Medarbejdere i Møllegården Plejeboliger står klar med dagens måltid for beboere med dysfagi. Lider man af dysfagi, også kendt som tygge- og synkebesvær, kan det
Citrat i calcium biomineralisering
På bunden af det iskolde hav nær Antarktis blev i 1936 mineralet calciumcitrat tetrahydrat fundet og senere navngivet Earlandit for at ære den engelske havforsker
Forskerne har knækket koden til muddersmagen i de opdrættede fisk
Tilapia er en af de vigtigste opdrætsfisk i verden. Foto: Freepik Føj for den. En fisk skal ikke smage af mudder, men det er ikke
Hvad indeholder yoghurten af væsentlige lavmolekylære forbindelser?
Studier peger på, at det at spise yoghurt har særlige, gavnlige effekter, der mindsker risikoen for livsstilsygdomme. Vi lavede et studie for at dykke ned
Biofermentering kan blive nyt dansk væksteventyr
Erhvervsminister Morten Bødskov indviede i starten af oktober Danmarks første center for industriel biofermentering. FermHub Zealand er nu klar til at invitere forskere og iværksættere
Mikroalger som fremtidens fødevareingrediens
Mikroalger kan dyrkes ved brug af saltvand og kræver ikke arealer, som traditionelt anvendes til landbrug eller naturformål, og kan dermed bidrage til en mere
Hent flere