
Netbutikker er mildest talt dårlige til overholde loven om faremærkning, når de sælger kemiske produkter.
Det viser en screening, som Miljøstyrelsen står bag. Ud af 304 danske netbutikker, var det kun sølle 22, eller syv procent, der var på den rigtige side af loven. Det efterlader hele 93 procent på den forkerte side.
Vi havde godt en fornemmelse af, at det haltede for visse netbutikker at overholde lovens krav til faremærkning. Men jeg er overrasket over, at omfanget er så stort, som screeningen indikerer. Det efterlader ingen tvivl om, at netbutikkerne kan have brug for en hjælpende hånd, siger projektansvarlig Maria Thestrup Jensen fra Miljøstyrelsen.
Derfor har Miljøstyrelsen som led i kampagnen fået udviklet et online-værktøj til faremærkning, som skal gøre det nemt for netbutikkerne at få de korrekte fareoplysninger ind på produktsiderne.
Lovstof kan være kompliceret at tolke og overføre til konkret virkelighed. Derfor vil vi meget gerne hjælpe netbutikkerne på rette vej, og i den forbindelse er det nye online-værktøj en nyttig hjælp, siger Maria Thestrup Jensen.
Nogle netbutikker tror, de er på den sikre side blot de linker til et sikkerhedsdatablad, men den går altså ikke, når produktet sælges over nettet.
Mere konkret er det CLP-forordningens artikel 48, der har været gældende i hele EU siden 2008, som butikkerne ikke overholder. CLP står for “Classification, Labelling and Packaging” og er et regelsæt, som bl.a. skal sikre at forbrugere og arbejdstagere får synlig information om, hvordan farlige kemikalier skal håndteres forsvarligt, og hvilke risici de udgør. Artikel 48 i forordningen handler om at forbrugere, der handler på nettet, skal oplyses om den eller de typer af farer, der er angivet i mærkningen, inden de køber produktet.
I den kommende tid vil Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion fremsende vejledninger til de netbutikker, som ifølge screeningen sælger mærkningspligtige produkter. Vejledningerne informerer netbutikkerne om reglerne for salg af kemiske produkter på nettet. Kemikalieinspektionen understreger dog, at det altid butikkernes eget ansvar at overholde loven.
Kilde: Miljøstyrelsen