• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Branchenyt29. 05. 2023 | Allan Malmberg

Nogle sorte huller snyder – de er i stedet defekter i rumtiden som kan teste strengteorien

Branchenyt29. 05. 2023 By Allan Malmberg

Illustration: Freepik

Nogle af dem, vi mener er sorte huller i universet, er noget helt andet. Det er måske i stedet en topologisk soliton, også beskrevet som defekter i rumtiden.

Ser man en topologisk soliton fra lang afstand, som vi gør her fra jorden, opfører den sig som et sort hul, men der er noget galt.

Einsteins generelle relativitetsteori forudsiger eksistensen af ​​sorte huller, dannet når kæmpestjerner kollapser. Den samme teori forudsiger, at deres centre er singulariteter, som er punkter med uendelig tæthed. Et af de vigtigste træk ved et sort hul er dets begivenhedshorisont, en imaginær overflade, som hvis du skulle krydse den, ville du finde dig selv ude af stand til at undslippe.

Det samme finder man ikke ved topologisk soliton. Forskerne studerede solitonerne ved at undersøge opførslen af ​​lys, der passere i nærheden af ​​dem. Fordi de er objekter af ekstrem rumtid, bøjer de rum og tid omkring dem, hvilket påvirker lysets vej.

Men de har ingen singulariteter, har ikke begivenhedshorisonter.

Disse topologiske solitoner er utroligt hypotetiske objekter, baseret på vores forståelse af strengteori.

I stedet for at beskrive de mindste partikler som punkter (som det gøres i standard partikelfysik), beskriver strengteorien dem som en-dimensionelle “streng” objekter. Disse strenge kan vibrere på forskellige måder, og de forskellige vibrationsmønstre svarer til forskellige partikler.

Strengteori har flere bemærkelsesværdige konsekvenser. For det første kræver den, at universet har mere end de fire dimensioner, vi er bekendte med (tre rumlige dimensioner plus tid). De ekstra dimensioner, og der er ofte mere end 10, antages at være “krøllet op” på en sådan måde, at de er for små til at kunne observeres direkte.

Teorien er endnu ikke er blevet bevist, men her er det, at topologiske solitoner kommer ind i billedet. Disse eksotiske objekter kan nemlig tjener som vigtige teststudier. Hvis forskerne kan opdage en vigtig observationsforskel mellem topologiske solitoner og traditionelle sorte huller, kan dette bane vejen for at finde en måde at teste selve strengteorien på – og måske bevise den.

Kilde: scitechdaily

HJEMRUM NYHEDER
String Theory’s Surprising Twist: Sorte huller kan være defekter i rumtiden
EMNER:AstrofysikSort Hul
Af PAUL M. SUTTER, UNIVERSE TODAY 17. MAJ 2023

Sort hul astrofysik rumtidskoncept
Et hold af teoretiske fysikere, der bruger strengteori, har opdaget en ny struktur i rum-tid kendt som en “topologisk soliton.” Disse strukturer ser ud for udefrakommende iagttagere ligesom sorte huller, men i virkeligheden er de defekter i universets struktur, blottet for noget stof eller kræfter.

Teoretiske fysikere har opdaget en ny rum-tid struktur kaldet en “topologisk soliton.” Disse strukturer ligner sorte huller til fjerne observatører, og de er faktisk defekter i universets stof, der mangler en begivenhedshorisont. Denne konstatering kan potentielt hjælpe med at validere strengteori, selvom den stadig er ubevist.

Et hold af teoretiske fysikere har opdaget en mærkelig struktur i rum-tid, som for en udefrakommende observatør ville ligne nøjagtigt et sort hul , men ved nærmere eftersyn ville det være alt andet end: de ville være defekter i selve universets struktur.

Einsteins generelle relativitetsteori forudsiger eksistensen af ​​sorte huller, dannet når kæmpestjerner kollapser . Men den samme teori forudsiger, at deres centre er singulariteter, som er punkter med uendelig tæthed. Da vi ved, at uendelige tætheder faktisk ikke kan ske i universet, tager vi dette som et tegn på, at Einsteins teori er ufuldstændig. Men efter næsten et århundredes søgning efter udvidelser, har vi endnu ikke bekræftet en bedre teori om tyngdekraften.

To sammensmeltede sorte huller
Kunstnervisning af et binært sort hul-system. Kredit: LIGO/Caltech/MIT/Sonoma State (Aurore Simonnet)

Men vi har kandidater, inklusive strengteori. I strengteori er alle universets partikler faktisk mikroskopiske vibrerende snore. For at understøtte den brede vifte af partikler og kræfter, som vi observerer i universet, kan disse strenge ikke bare vibrere i vores tre rumlige dimensioner. I stedet skal der være ekstra rumlige dimensioner, der er krøllet sammen til manifolder så små, at de slipper for hverdagens varsel og eksperimenter.

Den eksotiske struktur i rumtiden gav et team af forskere de værktøjer, de havde brug for til at identificere en ny klasse af objekter, noget de kalder en topologisk soliton . I deres analyse fandt de ud af, at disse topologiske solitoner er stabile defekter i selve rumtiden. De kræver ingen materie eller andre kræfter for at eksistere – de er lige så naturlige for rumtidens stof som sprækker i is.

Forskerne studerede disse solitoner ved at undersøge opførselen af ​​lys, der ville passere i nærheden af ​​dem. Fordi de er objekter af ekstrem rumtid, bøjer de rum og tid omkring dem, hvilket påvirker lysets vej. For en fjern iagttager ville disse solitoner fremstå præcis, som vi forudsiger sorte huller til at dukke op. De ville have skygger , ringe af lys, værker. Billeder afledt fra Event Horizon Telescope og detekterede gravitationsbølgesignaturer ville alle opføre sig ens.

Det er først, når du kom tæt på, at du indser, at du ikke ser på et sort hul . Et af de vigtigste træk ved et sort hul er dets begivenhedshorisont, en imaginær overflade, som hvis du skulle krydse den, ville du finde dig selv ude af stand til at undslippe. Topologiske solitoner, da de ikke er singulariteter, har ikke begivenhedshorisonter. Så du kunne i princippet gå op til en soliton og holde den i hånden, forudsat at du overlevede mødet.

Disse topologiske solitoner er utroligt hypotetiske objekter, baseret på vores forståelse af strengteori, som endnu ikke er blevet bevist at være en holdbar opdatering til vores forståelse af fysik. Disse eksotiske objekter tjener dog som vigtige teststudier. Hvis forskerne kan opdage en vigtig observationsforskel mellem topologiske solitoner og traditionelle sorte huller, kan dette bane vejen for at finde en måde at teste strengteorien selv.

Skrevet i: Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik