• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiBranchenytFødevarekemi01. 09. 2006 | Katrine Meyn

Amarant – gudernes gyldne kerner

BioteknologiBranchenytFødevarekemi01. 09. 2006 By Katrine Meyn

Amarant er ernæringsmæssigt langt bedre end de kulhydrater, der dominerer vor kost i dag. Den er endnu ikke så kendt i Danmark, men det bliver den.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen

Amarant har fået en renæssance efter flere hundrede års skjult eksistens. Aztekerne og mayaerne dyrkede amarant 5.000 år før vor tidsregning, og sammen med majs var det deres hovedkilde til kulhydrater. I den spanske kolonitid var der dødsstraf for at dyrke eller besidde det. Nu er frøene ved at vinde indpas på markedet i den industrialiserede verden som en spændende og eksotisk erstatning for de kornsorter, vi er vant til.

Et sundt alternativ
Frø af amarant har et højt indhold af protein (12-17%) sammenlignet med korn (ca. 8%). Men endnu vigtigere er, at proteinet næsten opfylder de krav, som den menneskelige organisme stiller, til balancen mellem de forskellige aminosyrer. Aminosyren lysin er i underskud i almindelige kornsorter, men til stede i rigelige mængder (ca. 5%) i protein fra amarant. Lignende værdier gælder for de svovlholdige aminosyrer, der generelt mangler i kosten. Fedtindholdet er højere (5-9%) end i korn, men til gengæld indeholder olien 77% umættede fedtsyrer. Olien har et højt indhold (5-8%) af det industrielt vigtige squalen. Det har utallige anvendelser i farmaceutiske produkter, farvestoffer, gummi, osv. Det har vundet stor udbredelse som naturmedicin.

Nu sker der noget
Amarant har potentiale som en betydelig afgrøde. Når den oven i købet dyrkes økologisk, som det sker i mange tropiske lande, er betingelserne opfyldt for, at den industrialiserede verdens helsebevidste forbrugere finder den spændende. Et hold af forskere med vidt forskellig baggrund angriber nu problemet med at udvælge de bedst egnede sorter og de mest helserigtige varieteter. Målet er at etablere en miljømæssig og økonomisk bæredygtig produktion. Så sikres den enkelte landmand en rimelig indtægt, uden at det sker på bekostning af miljøet. Projektet inkluderer medspillere fra Argentina, Danmark, Mexico, Nicaragua, Spanien og Tjekkiet. Hele orkestret dirigeres af seniorforsker Inge S. Fomsgaard fra Danmarks JordbrugsForskning og finansieres under EU’s 6. rammeprogram. Starten er berammet til 1. september 2006.

Amarant før og nu
Aztekerne, der kaldte planten for huautli, formede små figurer af frø blandet med menneskeblod og honning som populære offergaver til guderne. Figurerne blev skåret i stykker og givet til deltagerne i ceremonierne. For den katolske kirke mindede denne skik alt for meget om den kristne nadver. Det var grunden til, at dyrkningen blev forbudt.
Moderne anvendelser er knapt så skumle, idet de små frø kan koges eller bages, eller de kan bruges til minipopkorn. Når de ristes, bevirker det store olieindhold, at de popper. De poppede frø har alle mulige anvendelser f.eks. presses de til populære slikplader – alegria, der betyder nydelse.
Inkaerne brugte amarant som basisføde, og i Andesregionen går planten stadig under det gamle navn kiwicha. Mel af frøene er fri for gluten og kan bruges som hvedemel.

Korn, grøntsag eller ukrudt
Slægten Amaranthus dækker lige fra værdifulde fødeplanter til, hvad der er udnævnt til verdens værste ukrudt. Der findes et sted mellem 60 og 90 arter. I Mexico bruges mest Amaranthus hypocondriacus , A. acruentus og i Sydamerika A. caudatus. Alle dele af planten kan anvendes. Frøene erstatter korn, bladene giver salat, blomsterne leverer farve og bruges medicinsk, og stænglerne er pindebrænde. Planterne kan dyrkes under tørre betingelser, hvor få andre afgrøder trives. Under betingelser med rigeligt vand giver de et maksimalt udbytte på så meget som 5000 kg frø pr. hektar. De tåler saltholdig jordbund.

Kilder
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/proceedings1993/v2- 211.html#Nutritive%20Value
http://www.amaranth-future-food.net

Amaranthus caudatus var. Purpurascens – Rævehale-amarant fra Botanisk have i København.
Foto: Carsten Christophersen, 2005.

Skrevet i: Bioteknologi, Branchenyt, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Er kokain protoneret, når det binder til dopamintransporteren?

Artikler fra Dansk KemiMedicinalkemiTop13. 10. 2025

Vi har undersøgt, hvordan pH-forholdene er, når lægemidlet binder til dets vigtigste target. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Marie Louise Gram og Mikael Bols, Kemisk Institut,

Chr. Hansen A/S, osteløbe og teknologispring

Artikler fra Dansk KemiHistorisk kemiTop06. 10. 2025

– en virksomhed, der har en historie med mange facetter. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Kurt Jacobsen, dr.phil. Den 29. januar 2004 fusionerede de to danske virksomheder,

Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

Aktuelt02. 10. 2025

Da vores redaktør, Hanne Christine Bertram, stopper, søger vi en redaktør til et af Danmarks ældste fagtidsskrifter, Dansk Kemi. Dansk Kemi bringer aktuel og dybdegående information om kemien og dens udvikling inden for industri, forskning og uddannelse. Bladet er desuden medlemsblad for Kemisk

Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i arbejdsmiljøet

AktueltArbejdsmiljø/IndeklimaArtikler fra Dansk Kemi29. 09. 2025

NFA har udgivet en videnskabelig artikel om NFA's samfundsmæssige aftryk på kemiområdet. Den beskriver, hvordan forskning i nanosikkerhed er omsat til mere sikker håndtering af nanomaterialer på arbejdspladser i Danmark. Det skete i tæt dialog mellem forskere, Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets

Sulfitter. Sulfo. Sulfonater og sulfater. Sulfa. Sulfy. Sulfider. Sulfan

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi22. 09. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Hvad er fælles for indholdet af de to flasker på billedet? Der er svovlforbindelser i begge, og i begge giver de pågældende forbindelser lidt

Jubilæumsudgaven af Labdays i Aarhus er kommet godt fra start

BranchenytTop10. 09. 2025

Lige fra morgenstunden stod de første besøgende klar til at komme ind på LabDays messen, der i år afholdes i smilets by, Aarhus. Her kunne de finde oplagte udstillere, der gennem messens to dage står klar til at præsentere deres produkter, der inkluderer alt indenfor laboratorieverdenen. Der ud

Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

AktueltArtikler fra Dansk Kemi03. 09. 2025

Fra myten om den heroiske beregning til realistiske simuleringer af elektronoverførsel i åbne systemer med hukommelse. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Lea K. Northcote1,2 og

Grøn kemi, affald og plast

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling26. 08. 2025

Grøn kemi – læren om hvordan kemi udføres bæredygtigt og sikkert – bliver kun vigtigere. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Christine Brænder Almstrup og Mikael Bols, Kemisk

Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiokemiBioteknologiMedicinalkemi20. 08. 2025

Riboflavin er et essentielt vitamin, der spiller en nøglerolle for vores sundhed samt for at opretholde et sundt tarmmikrobiom. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Emmelie Joe

Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiologi12. 08. 2025

Spredning af antibiotikaresistens kan ske via mineraloverflader. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Karina Krarup Svenninggaard Sand, associate professor, Globe Institute,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    Du inviteres til den årlige Opentrons Super-bruger dag

  • Kem-En-Tec Nordic

    O2 and PAR loggers til miljøundersøgelser

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • MD Scientific

    Avanceret Dissolution Tester til pålidelig og effektiv analyse

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    Efterårets IKA Specials – Rabatter til den kemiske industri

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Holm & Halby

    Seminar i Aarhus: Bliv klog på frysetørring 18. november

  • DENIOS ApS

    I morgen sker det

  • Holm & Halby

    Mød os på Cleanroom EXPO’25

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Er kokain protoneret, når det binder til dopamintransporteren?

    13.10.2025

  • Chr. Hansen A/S, osteløbe og teknologispring

    06.10.2025

  • Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

    02.10.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i arbejdsmiljøet

    29.09.2025

  • Sulfitter. Sulfo. Sulfonater og sulfater. Sulfa. Sulfy. Sulfider. Sulfan

    22.09.2025

  • Jubilæumsudgaven af Labdays i Aarhus er kommet godt fra start

    10.09.2025

  • Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

    03.09.2025

  • Grøn kemi, affald og plast

    26.08.2025

  • Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

    20.08.2025

  • Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

    12.08.2025

  • Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

    04.08.2025

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik