• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 06. 2005 | Katrine Meyn

At riste brød

Fødevarekemi01. 06. 2005 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6/7, 2005 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Thorvald Pedersen

I nogen tid har jeg funderet over et spørgsmål, jeg fik først på året. I kan lige så godt få brevet, der på mange måder er opbyggelig læsning!

Kære Thorvald,
Som jeg gentagne gange har fortalt dig ved de årlige redaktionskomitémøder ved Dansk Kemi, er min kone en stor fan af dine indlæg i bladet. Forleden spurgte hun mig, hvorfor det altid tager længere tid at riste et hjemmebagt brød end et købebrød.
Med min diminutive kulinariske viden sagde jeg, at det velsagtens var fordi, at brødene fra bagerne mestendels bestod af luft og kun i mindre omfang af, ja, brød.
Nu har min kone diskuteret det med sine kolleger, og de påstår alle samstemmende, at uanset hvilken konsistens et hjemmebragt brød har (mere eller mindre kompakt eller luftigt), så tager det altid længere tid at riste det i brødristeren end et hvilket som helst brød fra bageren.
Og spørgsmålet er nu: hvad skyldes det?
Det var min kones idé, at jeg skulle spørge dig, da hun er overbevist om, at du besidder svaret.
Det håber jeg så – thi så får også jeg ro i sindet.
Med venlig hilsen,
Elo

Jeg gav dengang et hurtigt svar, men da jeg jo omgås eksperter på snart sagt alle områder på KVL, lod jeg spørgsmålet gå videre til lektor Åse Hansen (ÅH) samme sted. Hun har brød og cerealier som sit fagområde, og hun svarede således:

Kære Thorvald
De faktorer, der har størst betydning for brunfarvning af brød under ristning er:
1. Brødets vandindhold
2. Indhold af reducerende sukkerstoffer
3. Brødets pH
ad.1
Som du selv er inde på – så skal der mere varme til at fordampe mere vand, før brødtemperaturen kommer op på et niveau, hvor brunfarvningen sker. Vandet fordamper ikke så let fra et mere kompakt brød, som hjemmebagt brød ofte er, da der er en større mængde, der skal fordampes.
ad.2.
Indholdet af sukkerstoffer har meget stor betydning for brunfarvningen. Alm. sukker er jo en ikke-reducerende sukker, og den indgår derfor ikke i Maillardreaktionerne (men nok i karamelliseringen). Tilsættes der alm. sukker til dejen vil den hurtigt blive spaltet til glucose og fructose af gærens exogene enzymer. Hvis der er tilsat mere sukker, end gæren skal bruge, vil der være overskud af sukker til brunfarvningen.
ad.3.
Maillardreaktioner sker hurtigere ved højt pH end ved lavt pH, hvilket tydeligt ses i surdejshvedebrød, som får en lysere skorpe end alm. brød. Hvis det hjemmebagte brød har fået længere liggetid end købebrød (der skal ikke så lang tid til, før det er længere end bagerens reaktionstid), så syrner dejen under liggetiden, hvilket resulterer i et lavere dej- og siden brød-pH, og dermed langsommere brunfarvning.
Hilsen
Åse

Sådan set har vi jo nu fået svaret, men der var en faktor, jeg havde tænkt på, som ÅH ikke omtaler, og det er krummens varmeledningsevne. Min intuition sagde mig, at jo dårligere varmeledningsevne, jo hurtigere temperaturstigning i krummen og desto hurtigere bruning. Men måske kan man se sådan på det, at mens vandfordampningen finder sted, stiger temperaturen næppe meget over 100oC. Det hjemmebagte brød når derfor 100oC senere end købebrødet. Hvis vi starter ristningen for alle de indforskrevne brød, efter at vandet er fordampet, så burde brødet med den mindste varmeledningsevne være det, der hurtigst når bruningstemperaturen. Men ÅH har nok ret i, at det er fordampningsfasen, der dominerer forløbet. Men det kunne man måske eksperimentere lidt med.
Jeg forestiller mig, at man kunne bruge brødets rumvægt i tør tilstand som et mål for krummens varmeledningsevne. Jeg har et forsøg på bedding; det går ud på at tørre et par cirkulære skiver brød (f.eks. udstanset med et gammeldags propbor) i ovnen ved ca.70-80oC, veje dem og finde deres rumfang ved at udmåle deres tykkelse og diameter efter tørringen med en skydelære. Når jeg ikke bare gør det, er det, fordi der skal en analysevægt til, og da redaktøren har sat mig stolen for døren og forlangt at få manuskriptet inden 3 dage, så må dette forsøg vente. I mellemtiden har jeg lavet et par lærerige ristningsforsøg.
De 3 forsøg forløber efter samme opskrift, men med 3 forskellige brød:

Opskriften:
1. 4 skiver skæres af brødet.
2. 2 af skiverne lægges i varmluftovn ved 75oC i 15 min og får derefter lov at køle ned til stuetemperatur.
3. I mellemtiden ristes de 2 andre skiver på en konventionel (engelsk) pop-op-brødrister; højeste indstilling.
4. De tørrede skiver ristes
5. Resultatet foreviges.

De tre brød var
1) Hjemmebagt hvedebrød, se figur 1. De ristede skiver er ikke særligt brune, hvilket falder i tråd med det første læserbrev. De næste skiver illustrerer vist meget godt at det er vandindholdet, der styrer bruningsforløbet, ikke varmeledningsevnen, se også figur 2.

2) Brugsens Herregårdsbrød (»Købebrødet«), se figur 2. Bruner ganske rigtigt fint, det tørrede brød var ved at brænde, processen måtte afbrydes pga. røg i køkkenet.

3) Emmerys hvedebrød (med surdej), se figur 3. Surdejen forhindrer bruningen, sådan som Åse Hansen noterede det. Selv ikke efter tørring bruner det. Derimod er der steder, hvor det er ved at brænde, det er på steder, hvor krummen er meget tynd, og derfor har meget ringe varmeledningsevne.

Figur 1. Hjemmebagt brød. Skiverne nærmest brødet er de ristede brødskiver, de øvrige to skiver er først tørret og så ristet.

Figur 2. Købebrødet, ellers som i figur 1.

Figur 3. Emmerys brød, ellers som i figur 1.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik