• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Branchenyt22. 11. 2016 | Katrine Meyn

Bekzod Khakimov får Nils Foss Talent Pris

Branchenyt22. 11. 2016 By Katrine Meyn

talentprisBekzod Khakimov fra Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet modtager som den første Nils Foss Talent Pris. Han har en ph.d. i metabolomics fra 2013 og er som postdoc i gang med opbygningen af instituttets Foodomics-laboratorium.

Bekzod Khakimov er en af de mest lovende, unge forskere, Institut for Fødevarevidenskab (FOOD), har uddannet i det seneste årti. Han har udgivet 13 publikationer, hovedsageligt i højt rangerende videnskabelige tidsskrifter, og der er flere på vej.

– At modtage den første Nils Foss Talent Pris er en fantastisk overraskelse, og det er det største, jeg endnu har opnået i min karriere. Det signalerer, at vores arbejde rækker videre end Foodomics-lab’et på FOOD og er vigtigt for både videnskaben og fødevareindustrien. Jeg vil fortsat arbejde hen mod at etablere mig på dette område, og jeg håber at kunne skabe min egen forskningsgruppe i fremtiden, siger Bekzod Khakimov, som også løbende samarbejder med Institut for Plante- og Miljøvidenskab (PLEN) ved Københavns Universitet.

For at forstå kompleksiteten bag fødevaresystemer, fødevareproduktion og miljø har vi brug for pålidelige analytiske systemer og effektiv dataanalyse. Det er kun et spørgsmål om tid, før de metoder, Bekzod Khakimov har udviklet og tilpasset, bliver normen og fører til betydeligt mere robuste og pålidelige data fra de analytiske platforme i metabolomics/foodomics.

– Foodomics opstod for ca. 10 år siden som et nyt felt inden for det biokemiske forskningsområde og dækker et bredt spektrum inden for analyse af fødevarer, råvarer og ingredienser. Foodomics undersøger sammenhængen mellem mad og menneskers sundhed og velbefindende. Feltet omfatter også bæredygtig fødevareproduktion, afsløring af fødevaresvindel, -forfalskning og -autenticitet, forklarer Bekzod Khakimov.

Han har allerede stået for to grundlæggende forbedringer af ikke målrettet metabolomics ved brug af GC-MS og er i øjeblikket i gang med at opbygge en GC-MS-database over metabolitter i fødevarer og planter, Copenhagen Open metabolit database (COMDAS) med henblik på at lette analyseopgaver i fremtiden. Inspireret af den gennemgribende standardisering, som i øjeblikket udvikles til metabolomics ved hjælp af NMR-spektroskopi, arbejder Bekzod Khakimov også på at etablere GC-MS med grundigt optimerede standardprotokoller, dvs. metoder der kan forbedre dataenes reproducerbarhed samt høj kapacitets-analyse.

Metabolomics handler om at måle niveauerne af forskellige stoffer (metabolitter) i biologiske prøver for at forstå deres stofskifte (syntese og nedbrydning i celler). Dermed kan man undersøge, hvordan interne og eksterne faktorer (f.eks. virkningen af bestemte kostvaner hos mennesker) påvirker stofskiftet. Resultatet af en metabolomics-undersøgelse er et fysisk kemisk fingeraftryk af, hvad der er sket i kroppen/det biologiske materiale. Fingeraftrykket kan afsløre afvigelser fra en given normaltilstand ved hjælp af multivariat dataanalyse (kemometri). NMR er en af de analytiske metoder, der benyttes til metabolomics; to andre meget udbredte metoder er gaskromatografi koblet med massespektrometri (GC-MS) samt væskekromatografi koblet med massespektrometri (LC-MS).

metabolomics
Illustration: Newlin og Engelsen.

Anvendelsen af Bekzod Khakimovs metoder har allerede ført til opdagelsen af en overraskende biomarkør, der kan skelne mellem mennesker, der spiser ny nordisk kost og mennesker, der spiser traditionel dansk mad, baseret på deres blod-metabolom. Han arbejder også sammen med det tyske institut for risikovurdering (Bundesinstitut für Risikobewertung), der påtænker at bruge hans metoder til bl.a. afsløring af forfalsket vin.

Bekzod Khakimov har en kemisk baggrund og tog sin bachelor ved Usbekistans Nationale Universitet i Tashkent. Han er kandidat fra Queen Mary College University of London og tog sin Ph.d. på Institut for Fødevarevidenskab, sektionen Kemometri og analytisk teknologi, i 2013.

Skrevet i: Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

Artikler fra Dansk KemiTop03. 09. 2025

Fra myten om den heroiske beregning til realistiske simuleringer af elektronoverførsel i åbne systemer med hukommelse. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Lea K. Northcote1,2 og

Grøn kemi, affald og plast

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling26. 08. 2025

Grøn kemi – læren om hvordan kemi udføres bæredygtigt og sikkert – bliver kun vigtigere. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Christine Brænder Almstrup og Mikael Bols, Kemisk

Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiokemiBioteknologiMedicinalkemi20. 08. 2025

Riboflavin er et essentielt vitamin, der spiller en nøglerolle for vores sundhed samt for at opretholde et sundt tarmmikrobiom. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Emmelie Joe

Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiologi12. 08. 2025

Spredning af antibiotikaresistens kan ske via mineraloverflader. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Karina Krarup Svenninggaard Sand, associate professor, Globe Institute,

Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi04. 08. 2025

Et afsluttet ph.d.-projekt fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Julie Frost Dahl*, Sandra Beyer Gregersen og Milena Corredig,

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Drifton

    Mød Drifton og DACOS på LabDays 2025 i Aarhus

  • DENIOS ApS

    Hvordan håndterer du noget, du ikke kan se?

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    Vægtbytte er blevet opdateret: Nu får du flere muligheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    LABORANTER CAND.ALT.

  • Kem-En-Tec Nordic

    Lad os fortsætte traditionen – vi ses på LabDays!

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • Holm & Halby

    Automatiseret prøveforberedelse sparer tid og øger sikkerheden

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    nerbe plus: EcoRacks, X-Frame plates, and more you’ll love

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • MD Scientific

    Kom og mød MD Scientific på LabDays i Aarhus

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

    03.09.2025

  • Grøn kemi, affald og plast

    26.08.2025

  • Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

    20.08.2025

  • Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

    12.08.2025

  • Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

    04.08.2025

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik