• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiEnergi01. 12. 2007 | Katrine Meyn

Biobrændstoffer i skudlinien

BioteknologiEnergi01. 12. 2007 By Katrine Meyn

Nogle argumenterer for, at biobrændstoffer er et columbusæg, der sikrer verden adgang til fornybar miljørigtig energi. Andre argumenterer for, at brug af biobrændstoffer skader miljøet og gør fødevareforsyningen mere usikker. Debatten kører på højtryk, men hvad er egentlig op og ned?

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2007 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Thomas Odgaard, Novozymes

Ønsker om at mindske CO2-udslippet fra transportsektoren, skabe økonomisk vækst i landdistrikterne og sikre de fremtidige energiforsyninger har medført en stor stigning i brugen af biobrændstoffer.
Selv om brugen af biobrændstoffer bidrager på alle punkter, har væksten skabt enorm debat – af flere årsager.
For det første griber produktion af biobrændstoffer ind i nogle fundamentale samfundsstrukturer. Den påvirker landbruget, fødevareindustrien, energiselskaberne, bilproducenterne etc. Nogle drager fordel, mens andre får øgede omkostninger. Mange har derfor interesse i at påvirke udviklingen i retning af enten mere eller mindre brug af biobrændstoffer, hvilket vanskeliggør en faglig og nuanceret debat. For det andet er der usikkerhed om årsagssammenhænge, og hvilke fordele og ulemper brug af biobrændstoffer giver.
Novozymes er en del af denne debat, da vi er verdens største producent af enzymer til 1. generations bioethanol, og blandt de førende i udviklingen af 2. generations bioethanol (se faktaboks). Vi har derfor gennemgået litteraturen for at finde ud af, hvad denne siger om de emner, der diskuteres. Nedenfor redegøres for, hvad vi betragter som troværdig information. Der er utvivlsomt andre interessenter, der ser anderledes på tingene.

Traditionelle landbrugsafgrøder som input
Diskussionen om brug af traditionelle landbrugsprodukter som hvede og majs til produktion af 1. generations biobrændstoffer fylder meget i debatten. Det fremføres, at det er uetisk at anvende traditionelle landbrugsafgrøder til produktion af brændstof, mens der er folk der sulter, og at brug af biobrændstoffer presser prisen på mad i vejret.
Diskussionen er til dels foranlediget af en kraftig stigning i prisen på majs, der anvendes til produktion af 1. generations bioethanol i USA (jf. figur 1). Majsprisen er steget fra i gennemsnit 2,3 $/bushel i perioden september 2002 til september 2006 til omtrent 3,8 $/bushel i dag, svarende til en stigning på 65%.
Flere studier viser, at en del af prisstigningen skyldes øget produktion af ethanol – men kun en del af stigningen. Stigningen skyldes i høj grad også ringe globale høstudbytter og øget efterspørgsel efter mad i specielt Indien og Kina.
Studier fra U.S. Department of Agriculture (2007), United Nations/FAO (2006) and FARPI (2007) viser, at prisen på majs på langt sigt kan forventes at stige med 3-6% per mia. gallons1 ethanol, der produceres fra majs. Givet at produktionen af ethanol er steget fra 2,1 mia. gallons i 2002 til en kapacitet i dag på 6,9 mia. gallons (RFA, 2007) modsvarer dette en prisstigning på 14-29%, hvilket altså er betydeligt mindre end de 65%, som prisen på majs er steget.
Betydningen for forbrugerne i Vesten bliver dog begrænset, da prisen på landbrugsafgrøder er af mindre betydning for prisen på de fleste fødevarer. Fx udgør omkostninger til korn under 10% af prisen på et brød. Stiger prisen på korn med 20%, stiger prisen på brød altså kun med 2%.
Dertil kommer, at vi i Vesten i dag kun bruger en lille del af vores indkomst på mad. Den Internationale Valutafond (IMF, 2006) estimerer, at prisen på mad på globalt plan er faldet med mere end 60% siden slutningen af 1950’erne, samtidig med at indkomsterne er steget markant. Den udvikling betyder fx, at hvor en gennemsnitlig engelsk familie i 50’erne brugte omtrent en tredjedel af deres
indkomst på mad, bruger de i dag kun en tiendedel. Vesten skulle derfor kunne håndtere lidt højere priser på fødevarer.

Højere priser bekæmper fattigdom
Hvad angår udviklingslande er problemstillingen mere kompleks. Men en række bistands- og nødhjælpsorganisationer (f.eks. Worldwatch Institute) peger på, at høje priser på landbrugsvarer er godt nyt for mange i udviklingslandene. De lever nemlig af landbrugsproduktion, og når priserne stiger, så får de flere penge for deres varer.
Herhjemme har blandt andre Folkekirkens Nødhjælp fremført dette synspunkt. Christian Friis Bach, international chef i Folkekirkens Nødhjælp, udtalte således følgende til Politiken i juli 2007: ”På langt sigt er det her godt. Stigende fødevarepriser kan virkelig være med til at sætte gang i landbrugsproduktionen i de fattige lande. Nu har vi i årtier haft lave og ustabile priser på fødevarer, og det er gået ud over landbruget i verdens fattige lande. Nu ser vi højere priser, og på sigt er det rigtig godt. Der er ikke noget, som er vigtigere for at bekæmpe fattigdom end udvikling på landet”.
Dertil kommer, at bioenergi generelt kan give de fattige lande adgang til den energi som de i dag ikke har råd til at købe. Historien viser, at adgang til energi er en forudsætning for vækst.
Det ændrer dog ikke ved, at der kan opstå problemer på kort sigt. Kraftige prisstigninger på landbrugsafgrøder – uanset hvad der forårsager disse – gør det vanskeligt for de fattige i byerne, og det skal der selvfølgelig tages hånd om.

Godt eller skidt for klimaet?
For et par år siden blev det ofte fremført, at brug af biobrændstoffer ikke reducerer CO2-udslippet sammenlignet med konventionel benzin og diesel. Dette synspunkt høres sjældnere og sjældnere.
Det skyldes blandt andet, at en række oversigtsstudier har dokumenteret, at de livscyklusanalyser, der tidligere viste dette, enten er baseret på forældede data eller indeholder simple metodiske fejl. Farrell et al (2006)’s artikel i Science er blandt de mest citerede af disse oversigtsstudier.
Der er nu ved at være enighed om, at traditionel 1. generations bioethanol reducerer CO2-udslippet med omtrent 30% sammenlignet med almindelig benzin. Hvis produktion af bioethanol integreres med energiproduktion, opnås en CO2-gevinst på 70%, fordi man kan udnytte overskudsvarmen fra energiproduktion til bl.a. inddampning af ethanol.
Brug af 2. generations bioethanol vil reducere CO2-udledningen med op imod 90%, blandt andet fordi der skal bruges mindre gødning ved dyrkning af energiafgrøder sammenlignet med traditionelle afgrøder.
Det fremgår blandt andet af et stort meget omtalt studie fra den fælleseuropæiske forskningsenhed Joint Research Centre, European Commission (2007).
Disse skøn tager ikke højde for eventuelle ændringer i brugen jord – noget som potentielt kan have betydelig indvirkning på resultaterne, men som endnu kun er ringe belyst.

Miljøet og certificering
Det generelle pres på miljøet er noget, der bekymrer mange. Men blandt andre har det Europæiske Miljøagentur (2006) vurderet, at man kan producere betragtelige mængder bioenergi – herunder biobrændstoffer – uden at de miljøeffekter, der knytter sig til en øget landbrugsproduktion (forsuring og næringssalt-belastning) får markant betydning.
Miljøagenturet skønner, at bioenergi kan levere 15-16% af det primære energibehov i EU i 2030 sammenlignet med 4% i 2003.
Tilsvarende viser tal fra U.S. Department of Energy og U.S. Department of Agriculture (2005), at man i USA kan dække omtrent en tredjedel af behovet for energi til vejtransport med (2. generations) biobrændstoffer – hvis al den tilgængelige biomasse anvendes til dette. I realiteten vil man anvende en del af biomassen til andre formål fx i kraftvarmeværker, men tallet viser, at potentialet er betydeligt.
En af de måder man forsøger at undgå, at miljøet belastes unødigt, er ved at lave en certificeringsordning for biobrændstoffer, som man fx kender det fra FSC-mærket træ (Forest Stewardship Council). Erfaringen viser, at dette er vanskeligt, men i både USA og EU arbejder man seriøst med at etablere sådanne certificeringsordninger. Ordningerne sigter mod at sikre, at produktionen lever op til en række sociale og miljømæssige kriterier. Novozymes deltager aktivt i dette arbejde via The Roundtable on Sustainable Biofuels1.

Konklusion
I Novozymes er vi overbeviste om, at fordelene ved at producere biobrændstoffer overstiger ulemperne – forudsat at produktionen sker på forsvarlig vis, som det sker langt de fleste steder i dag.
Vi ser biobrændstoffer som én af mange teknologier, der skal tages i anvendelse for at nedbringe CO2-udslippet. En række studier viser, at man kan producere betragtelige mængder, samtidig med at der tages vare på naturen. Desuden kan biobrændstoffer sætte gang i en positiv udvikling i udviklingslandene og være med til at sikre den fremtidige energiforsyning.

1. og 2. generations biobrændstoffer
Første generationsbiobrændstoffer laves ud fra stivelse- og sukkerholdige landbrugsprodukter som majs, hvede, sukkerroer og sukkerrør
2. generations biobrændstoffer er baseret på tørstofholdige råvarer som halm og træflis, samt organisk affald fra landbruget, industrien og husholdningerne.

Faktaboks: Novozymes og debatten
Novozymes deltager aktivt i debatten om biobrændstoffer, fordi vi er den førende producent af enzymer til ethanolproduktion. Vi ønsker at deltage i debatten på en informeret basis. Vi har derfor gennemgået litteraturen og forberedt 6 temapapirer, baseret på hvad vi betragter som troværdig information
Der er stadig usikkerhed om effekterne, og vi vil gerne blive klogere.
Så vi vil meget gerne have din feedback – negativ eller positiv – på disse temapapirer.
Papirer og kontaktinformation kan ses her: http://www.biomass.novozymes.com/biofuel-themes

Produktion af bioethanol
1. generation bioethanol:
* Råstof:
Ethanol produceres ud fra stivelsesholdige landbrugsafgrøder som majs, hvede, byg, sorghum og cassava.
Stivelse er et polysaccharid opbygget af glucose i α 1,4 binding.

* Proces:
Trin 1: Mekanisk behandling for at frigøre stivelsen.
Trin 2: Enzymatisk hydrolyse ved høj temperatur af stivelsen med en α 1,4 amylase, der nedbryder stivelsen til dextriner og dermed reducerer viskositeten (forflydnings-processen).
Trin 3: Enzymatisk hydrolyse af dextrinerne med en α 1,4 glucoamylase, hvorved der frigøres glucose (forsukrings-processen).
Trin 4: Forgæring af glucose-opløsningen med Saccharomyces cerevisae, hvorved glucosen omsættes til ethanol (gærings-processen).

2. generation bioethanol:
* Råstof:
Ethanol produceres ud fra celluloseholdige plantedele som halm, græs og træ.
Cellulose et polysaccharid opbygget af glucose i β 1,4 binding. Cellulose repræsenterer en meget mere kompakt struktur og er væsentlig vanskeligere at nedbryde end stivelse.

* Proces:
Trin 1: Fysisk/kemisk behandling af cellulosen for at gøre cellulosen mere tilgængelig for enzymatisk nedbrydning
Trin 2: Enzymatisk hydrolyse af cellulosen med en blanding af cellulolytiske enzymer, hvorved der frigøres glucose. Enzymmixet indeholder både endoglucanase, exoglucanase og cellobiase aktivitet.
Trin 3: Forgæring af glucose-opløsningen med Saccharomyces cerevisae, hvorved glucosen omsættes til ethanol (gærings-processen)

1:1 gallon = 3,79 liter
2: http://www.bioenergywiki.net/index.php/Roundtable_on_Sustainable_Biofuels

Referencer
1 European Environment Agency (2006), How much bioenergy can Europe produce without harming the environment? EEA Report, No. 7, 2006.
2 FAPRI (2007b), Biofuels, Food and Feed Tradeoffs, Presentation, April 12-13 2007, St. Louis, Missouri.
3 Farrell A.E. et al (2006), Ethanol can contribute to energy and environmentaæ goals, Science vol. 311.
4 IMF (2006), World Economic Outlook.
5 Joint Research Centre, EU Commission (2007), Well to wheels analysis of future automotive fuels and powertrains in the European context.
6 Politiken (2007), Biobenzin og boom i Asien sender madpriser i vejret, Søndag 1. juli 2007, side 11.
7 The Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO (2006), Competition between food and non-food uses, Expert meeting 29. November-1. December 2006, Geneva.
8 U.S. Department of Agriculture (2007), An analysis of the effects of an expansion in biofuel demand on U.S. agriculture, May 2007.
9 U.S. Department of Energy and U.S. Department of Agriculture (2005), Biomass as Feedstock for a Bioenergy and Bioproducts Industry: The Technical Feasibility of a Billion-Ton Annual Supply, April 2005.
10 Website of RFA (2007): ethanolrfa.org/

Skrevet i: Bioteknologi, Energi

Seneste nyt fra redaktionen

Jubilæumsudgaven af Labdays i Aarhus er kommet godt fra start

BranchenytTop10. 09. 2025

Lige fra morgenstunden stod de første besøgende klar til at komme ind på LabDays messen, der i år afholdes i smilets by, Aarhus. Her kunne de finde oplagte udstillere, der gennem messens to dage står klar til at præsentere deres produkter, der inkluderer alt indenfor laboratorieverdenen. Der ud

Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

AktueltArtikler fra Dansk Kemi03. 09. 2025

Fra myten om den heroiske beregning til realistiske simuleringer af elektronoverførsel i åbne systemer med hukommelse. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Lea K. Northcote1,2 og

Grøn kemi, affald og plast

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling26. 08. 2025

Grøn kemi – læren om hvordan kemi udføres bæredygtigt og sikkert – bliver kun vigtigere. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Christine Brænder Almstrup og Mikael Bols, Kemisk

Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiokemiBioteknologiMedicinalkemi20. 08. 2025

Riboflavin er et essentielt vitamin, der spiller en nøglerolle for vores sundhed samt for at opretholde et sundt tarmmikrobiom. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Emmelie Joe

Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiologi12. 08. 2025

Spredning af antibiotikaresistens kan ske via mineraloverflader. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Karina Krarup Svenninggaard Sand, associate professor, Globe Institute,

Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi04. 08. 2025

Et afsluttet ph.d.-projekt fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Julie Frost Dahl*, Sandra Beyer Gregersen og Milena Corredig,

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage med viden, visioner og værdi

  • Holm & Halby

    LAF kabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Drifton

    Mød Drifton og DACOS på LabDays 2025 i Aarhus

  • DENIOS ApS

    Hvordan håndterer du noget, du ikke kan se?

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    Vægtbytte er blevet opdateret: Nu får du flere muligheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    LABORANTER CAND.ALT.

  • Kem-En-Tec Nordic

    Lad os fortsætte traditionen – vi ses på LabDays!

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • Holm & Halby

    Automatiseret prøveforberedelse sparer tid og øger sikkerheden

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    nerbe plus: EcoRacks, X-Frame plates, and more you’ll love

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Jubilæumsudgaven af Labdays i Aarhus er kommet godt fra start

    10.09.2025

  • Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

    03.09.2025

  • Grøn kemi, affald og plast

    26.08.2025

  • Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

    20.08.2025

  • Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

    12.08.2025

  • Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

    04.08.2025

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik