Et nyt bionedbrydeligt emballagemateriale har set dagens lys. Det består af knust æggeskal og bioplast, og har en række egenskaber, som forskerne bag ikke mener, at de nuværende materialer har. Det handler bl.a. om belastnings- og rivstyrke.
Ved at knuse æggeskaller helt ned til nanostørrelse og sammenblande det med i forvejen velkendte bioplast-varianter, bl.a. det velkendte PLA (polylactic acid), fik Vijaya Rangari og hans forskerkolleger fra Tuskegee University, Alabama i USA, et helt nyt materiale, der kan erstatte andre klassiske fødevareemballager, men samtidig opnå den eftertragtede bionedbrydelighed – uden at sætte kvaliteten over styr.
– Disse nanostore ægskalspartikler, som grundlæggende består af calciumcarbonat, giver styrke til materialet og gør det mere fleksibelt end andre bioplast-produkter på markedet. Vi mener, at disse egenskaber sammen med dens biologiske nedbrydelighed i jorden, kan gøre det meget attraktivt som et alternativt emballeringsmateriale, siger Vijaya Rangari på Tuskegee University.