• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemi01. 09. 2011 | Katrine Meyn

Forsøg med enkeltkerne-analyser af majs fra Sydafrika

Analytisk kemi01. 09. 2011 By Katrine Meyn

Kan man kvantificere med et UHPLC-qTOF? Læs om arbejdet med at anvende qTOF til kvantitativ analyse af fumonisiner i majskerner fra små sydafrikanske husmandsbrug.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2011 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Anita Iversen & Kristian Fog Nielsen, Center for Mikrobiel Bioteknologi, Institut for System Biologi, DTU

Triple-quadrupol massespektrometre koblet sammen med en UHPLC, anses p.t. for state of the art til kvantificering af mange forbindelser – endda i multimetoder, hvor op til 700 stoffer kan detekteres og kvantificeres.
TOF-massespektrometre leverer, som nævnt i ”Ny generation af analyseteknikker” på side xx, en meget nøjagtig massebestemmelse og har en høj resolution. Til gengæld har de været kendt for at have et meget begrænset lineært interval og en dårlig følsomhed. To faktorer der er afgørende for en god kvantitativ metode. Den nyeste generation af TOF’er kan, ud over høj massepræcision til identifikation af ukendte analytter, præstere et større lineært interval og højere sensitivitet.
Kan 3G MaXis qTOF fra Bruker Daltronics anvendes til at kvantificere fumonisiner i majskerner fra sydafrikanske husmandsbrug? Vi besluttede os for at teste det.

Sådan gjorde vi
Fumonisin B1 og B2 (FB1 og FB2) er mykotoksiner, der dannes ved svampeangreb fra en række Fusarium-arter i majs. Svampene kan også danne andre toksiske stoffer, og derfor er det nødvendigt at kunne screene prøven for anden kontaminering. Derfor valgte vi at lave en prøveforberedelse uden oprensning.
Når man oprenser en prøve for at minimere matrix-baggrund, kommer man nemt til at frasortere kemisk forskellige svampestoffer. Uden oprensning må man til gengæld leve med en høj baggrund fra prøven og eventuelle matrix-effekter, hvor komponenter fra prøvematrix påvirker ioniseringen. På figur 1 vises den anvendte prøveforberedelse til enkeltkerne-analyser. Den manglende oprensning har en stor fordel, da vi nemt kan analysere mellem 80 og 100 prøver på en dag. Den klassiske immunoaffinitets-oprensningsmetode er ca. 8 gange langsommere og meget dyr i kolonner.
Majskernerne var indsamlet fra små husmandsbrug i Sydafrika, hvor fumonisiner i majs er et stort problem. Vi ønskede at undersøge, hvor stor en variation der var for fumonisin-indholdet fra kerne til kerne, idet det er muligt for kvinderne at sortere nogle af de synligt inficerede kerner fra, før de tilbereder majsen (figur 2).
For at kunne kvantificere skal man bruge kalibreringskurver, som vist i figur 3 for FB1 og FB2 svarende til et interval på 110-17.000 µg/kg. Der er to kurver oven i hinanden – den rene standardkurve og en kurve, hvor en majsprøve er ekstraheret og brugt som baggrund til den rene standardopløsning. Standardkurven følger den med majs i. Det betyder, at stoffer fra majsen ikke påvirker ioniseringen af fumonisinerne – der er altså ingen matrix-effekt. Detektionsgrænsen blev bestemt til 110 mg/kg.
Metodens følsomhed er tilstrækkelig, idet den maksimale EU-grænse for fumonisiner i babymad er 200 µg/kg (den mest restriktive). Den anden ende af skalaen udgøres af majs, som anvendes til foder til køer, der har en vejledende grænseværdi på 60.000 µg/kg. Finder vi en prøve med et højt indhold af fumonisin, der ligger uden for kalibreringskurven, så fortynder vi prøven. Da vi ikke har nogen matrix-effekt, er der intet problem i det. Genfindingsforsøg viste en lige så god nøjagtighed som andre metoder til bestemmelse af fumonisiner.

Resultater
Lad os vende tilbage til majskernerne fra Sydafrika, som gav os vigtige informationer om fumonisiners fordeling i majs. Ud af 30 kerner analyseret fra en majskolbe indeholdt kun 2 fumonisin. Den ene til gengæld i høje mængder – over 250 ppm dvs. 250 mg/kg majs. I en anden tidligere undersøgelse, hvor vi sorterede et stort antal kerner, fandt vi, at op til 1,4% af en majskerne kan bestå af fumonisin B1 og B2.
Nu vejer en enkelt majskerne heldigvis ikke ret meget, men totalt indeholdt denne ene kerne alligevel 52 µg ren fumonisin B1 og B2. Hvis den blev blandet op med de andre 29 kerner, ville de opnå et samlet totalindhold af fumonisin på ca. 5000 µg/kg. Det overstiger dermed langt det maksimalt tilladte indhold af fumonisin i majs anvendt til babyer – og disse majs bliver brugt til netop dette formål i Afrika.
Foruden fumonisiner fandt vi, med den brede screeningsmetode, også andre komponenter i majsen. Vha. qTOF’ens evne til at bestemme den akkurate masse og isotopmønsteret for hver enkelt stof, kunne de identificeres til at være andre mykotoksiner og sekundære metabolitter fra svampe. Vi fandt høje mængder af fusarinolsyre, mange analoger af fumonisin samt siccanol og gibberelliner. Sidstnævnte er vækstfaktorer, som Fusarium sender ud i majsplanten. Historien om majskernerne fra Sydafrika viser, at en qTOF kan anvendes til kvantitativ analyse af fumonisiner i majs.
Vores studie er lavet i samarbejde med en forskergruppe fra South African Medical Research Counsil, som i en anden undersøgelse har vist, at optimeret sortering og vask af majskerner før anvendelse kan reducere indholdet af fumonisiner med omkring 70%1).

Fodnote
1) Van der Westhuizen et al (2011). Optimising sorting and washing of home-grown maize to reduce fumonisin contamination under laboratory-controlled conditions. Food Control 22:396-4

Figur 1. Prøveforberedelse til kvantitativ bestemmelse af fumonisin B1 og B2 i hele majskerner. Den hele majskerne kommes i en lille plastbeholder sammen med stålkugler og ekstraktionssolvent. Prøven rystes med stor kraft på en bead-beater i 5 min, så majsen slås i stykker. Derefter ekstraheres den yderligere en time på et rystebord, centrifugeres og filtreres før den analyseres med UHPLC-qTOF. Vi isolerede samtidig svampe fra kernen for at se, hvilken Fusarium-art der var skyld i evt. producerede toksiner.
Figur 2. Majskernerne er indsamlet fra små husmandsbrug i Sydafrika, hvor fumonisiner i majs er et stort problem. Vi ønskede at se, hvor stor en variation der var for fumonisin-indholdet fra kerne til kerne, idet det er muligt for kvinderne at sortere nogle af de synligt inficerede kerner fra, før de tilbereder majsen.
Figur 3. Kalibreringskurver for FB1 og FB2 i majs. På x-aksen er enheden µg/ml og y-aksen er signal-intensiteten. Kurverne spænder over et interval for fumonisiner i majs svarende til 110-17000 µg/kg. Det er svært at se, men der ligger to kurver oven i hinanden – nemlig en ren standardkurve og en matrix-assisteret kalibreringskurve. At de ligger præcist oven i hinanden betyder, at majsen ikke påvirker signalet fra fumonisinerne.

Skrevet i: Analytisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik