• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 09. 2000 | Katrine Meyn

Ingelises saftevand

Fødevarekemi01. 09. 2000 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2000 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af  Thorvald Pedersen

Om end hun går stille med dørene, så har Ingelise sine bestemte meninger om mangt og meget, f.eks. mener hun, at den te vi får til frokost ikke er til at drikke. Derfor medbringer hun ofte et glas saftevand af mineralvand og hjemmelavet saft, og mineralvandet skal være med citrus, for kombinationen af en god hjemmelavet, økologisk solbærsaft og en citrusmineralvand er perfekt, mener hun. Min gammelmandssukkersyge giver mig en uangribelig undskyldning for kun at drikke den slags kombinationer til risengrøden lillejuleaften. Når det ikke er (den udrikkelige!) te til frokost, så nøjes jeg derfor med øl. Mælk har jeg også undsagt, det bunder i solidaritet med min mor: da man tog mig fra brystet, besluttede jeg, at jeg ikke kunne leve med at se hende erstattet af en ko!
Da Ingelise for nylig kom med sin saft/mineralvand, så kunne jeg ikke undgå at lægge mærke til en udpræget farvegradient i glasset, idet der tydeligvis var tale om et lag rød, koncentreret saft på bunden og et lag af klart vand for oven, så jeg spurgte hende, hvorfor hun hældte saften ned i vandet, og ikke som man (jeg?) plejer, vandet ned i saften. Hun forklarede da, at fordi hun foretrak at bruge mineralvand, så brusede dette helt ustyrligt, hvis hun hældte det ned i saften.
P.t. er jeg til CO2, om end nok mere i Verdenshavet end i Frederiksholms Kanal, så en klokke ringede. »Udsukring« tænkte jeg, thi sukker er jo ikke et salt, selvom man godt kan tage fejl, som da vi var så uheldige at servere jordbær med fløde og salt for vore gæster, engang i sommerhuset. Selv om de er vant til lidt af hvert fra vor side, så adspurgte de dog forsigtigt, om der måske kunne være sket en forbytning? Tilbage på sporet: Hvad går udsaltning/-sukring i grunden ud på?
Ser vi helt empirisk på det, så kan man i Gmelins bind 14 om kulstof finde et sæt data for CO2’s opløselighed i saccharoseopløsninger (saccharose=rørsukker=C12H22O11; m.v.=342 g/mol) af varierende molaritet. Disse data er afbildet i figur 1. Set i dette perspektiv, så går udsukring altså blot ud på, at CO2’s opløselighed – udtrykt ved den nu obsolete »Bunsenkoefficient«, som angiver opløseligheden af en gas som det rumfang af gassen (gassen måles ved 0ºC og 1 atm.), som kan opløses i 1 rumfang af væsken. Bunsenkoefficienten er så igen målt ved 20ºC – unægtelig en lidt kringlet måde at angive opløseligheden på, men egentlig ganske velegnet til vores diskussion. Som det fremgår af grafen, kan der altså opløses knapt 1 liter CO2 i 1 liter vand.
Nu må vi så vide lidt om saft. Her slår vi op i Tørsleffs »Den Grønne Syltebog« fra anno dazumahl (ikke angivet, men det er 44. oplag og ISBN: 87 85168 07 6, hvis De i tide havde ringet til (01) 15 16 17, kunne De have fået gratis råd fra Tørsleffs husmoderservice). På side 61 finder vi en opskrift på »Kogt solbærsaft«. Den gives nedenfor. Jeg håber, De giver mig ret i, at den færdige saft vil være ca. 1 M mht. saccharose. Når nu Ingelise rører ca. 50 mL af denne saft op i 200 mL mineralvand, så synker molariteten til ca. 0,2 M og opløseligheden af CO2 vil være sunket med 0,05 L/L i forhold til rent vand, 12.5 mL skal altså undvige fra glasset!
Nu kommer vi tilbage til en diskussion, vi har haft flere gange: vands overmætning med CO2. Den gang mineralvandet blev lavet, da skete det ved, at det blev underkastet et CO2-tryk på ca. 1 atm., det er derfor allerede stærkt overmættet mht. CO2 (når flasken åbnes vel at mærke)! Faktisk burde næsten al CO2 undvige, altså knap 250 mL, straks det hældes ned i glasset. Det gør det som bekendt ikke, men hvorfor undviger der da »x antal mL« – som det hedder på nutidens form for malabarisk – når saften røres op med mineralvandet? Overfladespændingen bliver nok mindre, tænkte jeg, men den kan man ikke finde i gummibiblen for blandinger af rørsukker og vand. Imidlertid har vand en større overfladespænding end nogen anden væske på nær kviksølv, så det er vel sandsynligt. Det ville betyde mindre modstand mod bobledannelsen. Dette i kombination med dannelsen af turbulente hvirvler, ja måske ligefrem mikroskopiske kaviteter i væsken under omrøringen, kunne måske forklare fænomenet. Vi kommer det nok ikke nærmere i denne omgang.
Men hvorfor i grunden udsukringen? Hvad er det, der sker med vandet, når man blander sukker i, som begrunder, at CO2 nu er mindre opløseligt? En kvalitativ teori går ud på, at hvis det opløste stof – sukkeret i vores tilfælde – ændrer på flydende vands struktur, så denne bliver sammenstrikket på en tættere måde, så vil opløseligheden blive mindre. En tættere struktur vil desuden give sig udslag i en massefylde større end 1 kg/L, og just sådan forholder det sig med rørsukkeropløsninger, det er jo netop årsagen til, at saften så udpræget synker til bunds, når den hældes ned i mineralvandet. For lige at checke teoriens bæredygtighed så tænkte jeg: »Der må da også være noget om CO2´s opløselighed i ethanol/vand-blandinger i Gmelin«. Jeg mener, det er jo et ternært system af en vis almen interesse. Og ganske rigtigt, to sider længere fremme finder vi dette system i forskellige udgaver. Figur 2 viser i alt sin nøgne enkelhed, at teorien enten ikke er universelt gyldig, eller at den måske ligefrem er forkert. Jo, og så gjorde jeg forsøget om med egen saft, og det brusede, selv om den ikke var økologisk jfr. figur 3.

Kogt solbærsaft

2½ kg fuldmodne solbær, ½ L vand
Til hver L siet saft 350 g melis
1 tsk. Atamonpulver el. 1 dessertske flydende Atamon
De skyllede bær koges med vandet under låg ved svag varme, til bærrene brister. Mosen hænges til afdrypning. Saften måles, bringes i kog og koges i 5 min med sukkeret. Skummet fjernes. Atamon tilsættes. Saften fyldes straks i varme, Atamonskyllede flasker, der bindes til med det samme. Af portionen bliver ca. 2 L saft.
PS: Ingelise står ikke til ansvar for denne opskrift med al dens Atamon, hun vil nok slå 3 kors for sig! Men jeg kan oplyse, at hun nu kommer med sin saft færdigblandet til frokostbordet, thi al den nyfigenhed, om det hun indtager, generer hende vist.

Figur 3A. Mineralvand hældes i saft.

Figur 3B. Saft er blevet hældt i mineralvand.

Figur 3C. Der røres rundt i 3B.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

Artikler fra Dansk KemiTop03. 09. 2025

Fra myten om den heroiske beregning til realistiske simuleringer af elektronoverførsel i åbne systemer med hukommelse. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Lea K. Northcote1,2 og

Grøn kemi, affald og plast

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling26. 08. 2025

Grøn kemi – læren om hvordan kemi udføres bæredygtigt og sikkert – bliver kun vigtigere. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Christine Brænder Almstrup og Mikael Bols, Kemisk

Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiokemiBioteknologiMedicinalkemi20. 08. 2025

Riboflavin er et essentielt vitamin, der spiller en nøglerolle for vores sundhed samt for at opretholde et sundt tarmmikrobiom. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Emmelie Joe

Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiologi12. 08. 2025

Spredning af antibiotikaresistens kan ske via mineraloverflader. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Karina Krarup Svenninggaard Sand, associate professor, Globe Institute,

Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi04. 08. 2025

Et afsluttet ph.d.-projekt fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Julie Frost Dahl*, Sandra Beyer Gregersen og Milena Corredig,

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Drifton

    Mød Drifton og DACOS på LabDays 2025 i Aarhus

  • DENIOS ApS

    Hvordan håndterer du noget, du ikke kan se?

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    Vægtbytte er blevet opdateret: Nu får du flere muligheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    LABORANTER CAND.ALT.

  • Kem-En-Tec Nordic

    Lad os fortsætte traditionen – vi ses på LabDays!

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • Holm & Halby

    Automatiseret prøveforberedelse sparer tid og øger sikkerheden

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    nerbe plus: EcoRacks, X-Frame plates, and more you’ll love

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • MD Scientific

    Kom og mød MD Scientific på LabDays i Aarhus

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

    03.09.2025

  • Grøn kemi, affald og plast

    26.08.2025

  • Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

    20.08.2025

  • Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

    12.08.2025

  • Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

    04.08.2025

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik