• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 09. 2000 | Katrine Meyn

Ingelises saftevand

Fødevarekemi01. 09. 2000 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2000 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af  Thorvald Pedersen

Om end hun går stille med dørene, så har Ingelise sine bestemte meninger om mangt og meget, f.eks. mener hun, at den te vi får til frokost ikke er til at drikke. Derfor medbringer hun ofte et glas saftevand af mineralvand og hjemmelavet saft, og mineralvandet skal være med citrus, for kombinationen af en god hjemmelavet, økologisk solbærsaft og en citrusmineralvand er perfekt, mener hun. Min gammelmandssukkersyge giver mig en uangribelig undskyldning for kun at drikke den slags kombinationer til risengrøden lillejuleaften. Når det ikke er (den udrikkelige!) te til frokost, så nøjes jeg derfor med øl. Mælk har jeg også undsagt, det bunder i solidaritet med min mor: da man tog mig fra brystet, besluttede jeg, at jeg ikke kunne leve med at se hende erstattet af en ko!
Da Ingelise for nylig kom med sin saft/mineralvand, så kunne jeg ikke undgå at lægge mærke til en udpræget farvegradient i glasset, idet der tydeligvis var tale om et lag rød, koncentreret saft på bunden og et lag af klart vand for oven, så jeg spurgte hende, hvorfor hun hældte saften ned i vandet, og ikke som man (jeg?) plejer, vandet ned i saften. Hun forklarede da, at fordi hun foretrak at bruge mineralvand, så brusede dette helt ustyrligt, hvis hun hældte det ned i saften.
P.t. er jeg til CO2, om end nok mere i Verdenshavet end i Frederiksholms Kanal, så en klokke ringede. »Udsukring« tænkte jeg, thi sukker er jo ikke et salt, selvom man godt kan tage fejl, som da vi var så uheldige at servere jordbær med fløde og salt for vore gæster, engang i sommerhuset. Selv om de er vant til lidt af hvert fra vor side, så adspurgte de dog forsigtigt, om der måske kunne være sket en forbytning? Tilbage på sporet: Hvad går udsaltning/-sukring i grunden ud på?
Ser vi helt empirisk på det, så kan man i Gmelins bind 14 om kulstof finde et sæt data for CO2’s opløselighed i saccharoseopløsninger (saccharose=rørsukker=C12H22O11; m.v.=342 g/mol) af varierende molaritet. Disse data er afbildet i figur 1. Set i dette perspektiv, så går udsukring altså blot ud på, at CO2’s opløselighed – udtrykt ved den nu obsolete »Bunsenkoefficient«, som angiver opløseligheden af en gas som det rumfang af gassen (gassen måles ved 0ºC og 1 atm.), som kan opløses i 1 rumfang af væsken. Bunsenkoefficienten er så igen målt ved 20ºC – unægtelig en lidt kringlet måde at angive opløseligheden på, men egentlig ganske velegnet til vores diskussion. Som det fremgår af grafen, kan der altså opløses knapt 1 liter CO2 i 1 liter vand.
Nu må vi så vide lidt om saft. Her slår vi op i Tørsleffs »Den Grønne Syltebog« fra anno dazumahl (ikke angivet, men det er 44. oplag og ISBN: 87 85168 07 6, hvis De i tide havde ringet til (01) 15 16 17, kunne De have fået gratis råd fra Tørsleffs husmoderservice). På side 61 finder vi en opskrift på »Kogt solbærsaft«. Den gives nedenfor. Jeg håber, De giver mig ret i, at den færdige saft vil være ca. 1 M mht. saccharose. Når nu Ingelise rører ca. 50 mL af denne saft op i 200 mL mineralvand, så synker molariteten til ca. 0,2 M og opløseligheden af CO2 vil være sunket med 0,05 L/L i forhold til rent vand, 12.5 mL skal altså undvige fra glasset!
Nu kommer vi tilbage til en diskussion, vi har haft flere gange: vands overmætning med CO2. Den gang mineralvandet blev lavet, da skete det ved, at det blev underkastet et CO2-tryk på ca. 1 atm., det er derfor allerede stærkt overmættet mht. CO2 (når flasken åbnes vel at mærke)! Faktisk burde næsten al CO2 undvige, altså knap 250 mL, straks det hældes ned i glasset. Det gør det som bekendt ikke, men hvorfor undviger der da »x antal mL« – som det hedder på nutidens form for malabarisk – når saften røres op med mineralvandet? Overfladespændingen bliver nok mindre, tænkte jeg, men den kan man ikke finde i gummibiblen for blandinger af rørsukker og vand. Imidlertid har vand en større overfladespænding end nogen anden væske på nær kviksølv, så det er vel sandsynligt. Det ville betyde mindre modstand mod bobledannelsen. Dette i kombination med dannelsen af turbulente hvirvler, ja måske ligefrem mikroskopiske kaviteter i væsken under omrøringen, kunne måske forklare fænomenet. Vi kommer det nok ikke nærmere i denne omgang.
Men hvorfor i grunden udsukringen? Hvad er det, der sker med vandet, når man blander sukker i, som begrunder, at CO2 nu er mindre opløseligt? En kvalitativ teori går ud på, at hvis det opløste stof – sukkeret i vores tilfælde – ændrer på flydende vands struktur, så denne bliver sammenstrikket på en tættere måde, så vil opløseligheden blive mindre. En tættere struktur vil desuden give sig udslag i en massefylde større end 1 kg/L, og just sådan forholder det sig med rørsukkeropløsninger, det er jo netop årsagen til, at saften så udpræget synker til bunds, når den hældes ned i mineralvandet. For lige at checke teoriens bæredygtighed så tænkte jeg: »Der må da også være noget om CO2´s opløselighed i ethanol/vand-blandinger i Gmelin«. Jeg mener, det er jo et ternært system af en vis almen interesse. Og ganske rigtigt, to sider længere fremme finder vi dette system i forskellige udgaver. Figur 2 viser i alt sin nøgne enkelhed, at teorien enten ikke er universelt gyldig, eller at den måske ligefrem er forkert. Jo, og så gjorde jeg forsøget om med egen saft, og det brusede, selv om den ikke var økologisk jfr. figur 3.

Kogt solbærsaft

2½ kg fuldmodne solbær, ½ L vand
Til hver L siet saft 350 g melis
1 tsk. Atamonpulver el. 1 dessertske flydende Atamon
De skyllede bær koges med vandet under låg ved svag varme, til bærrene brister. Mosen hænges til afdrypning. Saften måles, bringes i kog og koges i 5 min med sukkeret. Skummet fjernes. Atamon tilsættes. Saften fyldes straks i varme, Atamonskyllede flasker, der bindes til med det samme. Af portionen bliver ca. 2 L saft.
PS: Ingelise står ikke til ansvar for denne opskrift med al dens Atamon, hun vil nok slå 3 kors for sig! Men jeg kan oplyse, at hun nu kommer med sin saft færdigblandet til frokostbordet, thi al den nyfigenhed, om det hun indtager, generer hende vist.

Figur 3A. Mineralvand hældes i saft.

Figur 3B. Saft er blevet hældt i mineralvand.

Figur 3C. Der røres rundt i 3B.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik