• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemi28. 11. 2023 | Heidi Thode

Lidt om ananas, salvie og æbler

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemi28. 11. 2023 By Heidi Thode

Ananassalvie (figur 2)

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2023 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Læs originalartiklen her

Ananas er den ene af kun to kendte arter i ananasslægten. Den anden art danner en lignende frugt, som ikke er af samme kvalitet som ananas og derfor ikke er kommercielt interessant.
Det er pudsigt at tænke på, hvordan æble har lagt navn til en række afgrøder, som smagsmæssigt, botanisk og udseendemæssigt ikke har noget med æbler at gøre. På engelsk har man pineapple (fyrreæble), på fransk pomme de terre (jordæble), på hollandsk sinaasappel eller appelsien (kinaæble) og på dansk granatæble og det absolut ikkespiselige pigæble. Derudover er der æblemynte, men her går navnet faktisk på smagen. Og der er sikkert flere eksempler på andre sprog, vi ikke kender til. Men det skulle egentlig ikke handle om æbler, men om ananas og hvad den har givet navn til.

Salvie (figur 1)

De fleste kender nok salvie (Salvia officinalis), som stammer fra middelhavsområdet og er en kendt krydderurt (figur 1). Ud over salvie rummer salvieslægten mange hundrede arter, hvoraf en del stammer fra Amerika. Mange af dem har en helt anden smag og duft end salvie og har fået navn efter frugter og kaldes derfor samlet for frugtsalvier. Der er blandt andet solbærsalvie (Salvia microphylla), ferskensalvie (Salvia dorisiana) og ananassalvie (Salvia elegans); Salvia elegans har desuden to sorter kaldet honningmelonsalvie og mandarinsalvie. Frugtsalvierne er spiselige og kan bruges i madlavningen, som pynt på desserter og til at lave saft og urtete af. Umiddelbart ligner bladene på salvie (figur 1) og ananassalvie (figur 2) ikke meget hinanden. Blomsterne er også ret forskellige, men begge planter er dog umiskendeligt læbeblomstrede.
Ananassalviens blade har en tydelig duft af ananas, men smagsoplevelsen er meget forskellig. Først og fremmest mangler ananassalvien den syre og saftighed, som kendetegner ananas. Ananassalviens æteriske olie består overvejende af terpenoider, mens aromakomponenterne i ananas i høj grad udgøres af estere. I alt blev 55 stoffer identificeret i ananassalviens æteriske olie [1]. I aftagende orden efter koncentration er de fem i højeste koncentration α-thujon, δ-cadinen (stereokemien ikke angivet), geranylacetat, geraniol og campher; geraniol findes blandt andet også i geranium, roser, citrus og citrongræs [2]. I ananas er de mest karakteristiske aromaforbindelser ethyl(2-methylbutanoat), ethyl(hexanoat), furaneol, decanal og ethyl[3-(methylsulfanyl)propanoat] [3]. Ananas indeholder også terpenoider, blandt andet δ-cadinen ligesom ananassalvie, men ikke i mængder, der bidrager væsentligt til smagen [3].
Sammenligner man ananassalvie med salvie, er der et vist sammenfald i sammensætningen. Æterisk olie fra salvie har sin egen ISO-standard (9909), ifølge hvilken der er 18-43% α-thujon; 4,5-24,5% campher; 5,5-13% 1,8-cineol; 3-8,5% β-thujon; og op til 12% α-humulen. Carl Th. Pedersen har i sin bog en lidt anden sammensætning [4], men det kan ikke overraske, al den stund at litteraturen er righoldig på analyser af salvieolie med forskellige resultater, som kan have mange årsager, blandt andet voksested, høsttidspunkt, sorter, analysemetoder mv. Udover de her nævnte stoffer har man fundet en masse andre stoffer i olien [5]. Hidtil har man kun fundet to naturligt forekommende stereoisomerer af thujon, (−)-α-thujon og (+)-β-thujon, men for nyligt fandt man også (+)-α-thujon og (−)-β-thujon. De blev fundet i salvieolie men ikke i andre thujonholdige olier fra thuja, gråbynke, hvid malurt og rejnfan [6]. Det bicykliske stamhydrid for thujon hedder thujan, og thujon kan også navngives thujan-3-on.
I tabellen er angivet ”trivialnavnet” og det systematiske navn på de ovenfor nævnte stoffer. IUPACs definition på et trivialnavn er, at det ikke indeholder nogen systematiske elementer. I tabellen er det således kun campher og 1,8-cineol, som er ”ægte” trivialnavne; endelsen ‘ol’ i 1,8-cineol er ikke systematisk, da stoffet ikke er en hydroxyforbindelse, men en bicyklisk ether (et andet navn for 1,8-cineol, som er hovedbestanddelen i eukalyptusolie, er eucalyptol). Vi har før set på tilsvarende ‘ol’-navne [7].

AM og TD, Nomenklaturudvalget

Referencer
1. L. De Martino, G. Roscigno, E. Mancini, E. De Falco and V. De Feo, Chemical Composition and Antigerminative Activity of the Essential Oils from Five Salvia Species. Molecules 15, 735-746 (2010).
2. A. Mortensen, Noget om traner, storke og en fransk adelsdame. Dansk Kemi 103(3), 16-17 (2022).
3. Chang-Bin Wei, Sheng-Hui Liu, Yu-Ge Liu, Ling-Ling Lv, Wen-Xiu Yang and Guang-Ming Sun, Characteristic Aroma Compounds from Different Pineapple Parts. Molecules 16, 5104-5112 (2011).
4. Carl Th. Pedersen, Krydderier fra A til Z. Turbine (2021).
5. J.D. Craft, P. Satyal and W.N. Setzer, The Chemotaxonomy of Common Sage (Salvia officinalis) Based on the Volatile Constituents. Medicines 4, 47 (2017).
6. J.D. Williams, J.A. Yazarians, C.C. Almeyda, K.A. Anderson, and G R. Boyce, Detection of the Previously Unobserved Stereoisomers of Thujone in the Essential Oil and Consumable Products of Sage (Salvia officinalis L.) Using Headspace Solid-Phase Microextraction–Gas Chromatography-Mass Spectrometry. J. Agric. Food Chem. 64, 4319-4326 (2016).
7. T. Damhus, Er der alkoholer eller phenoler i stjerneanis? Dansk Kemi 104(2), 15 (2023).

Skrevet i: Artikler fra Dansk Kemi, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Jubilæumsudgaven af Labdays i Aarhus er kommet godt fra start

BranchenytTop10. 09. 2025

Lige fra morgenstunden stod de første besøgende klar til at komme ind på LabDays messen, der i år afholdes i smilets by, Aarhus. Her kunne de finde oplagte udstillere, der gennem messens to dage står klar til at præsentere deres produkter, der inkluderer alt indenfor laboratorieverdenen. Der ud

Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

AktueltArtikler fra Dansk Kemi03. 09. 2025

Fra myten om den heroiske beregning til realistiske simuleringer af elektronoverførsel i åbne systemer med hukommelse. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Lea K. Northcote1,2 og

Grøn kemi, affald og plast

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling26. 08. 2025

Grøn kemi – læren om hvordan kemi udføres bæredygtigt og sikkert – bliver kun vigtigere. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Christine Brænder Almstrup og Mikael Bols, Kemisk

Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiokemiBioteknologiMedicinalkemi20. 08. 2025

Riboflavin er et essentielt vitamin, der spiller en nøglerolle for vores sundhed samt for at opretholde et sundt tarmmikrobiom. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Emmelie Joe

Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiologi12. 08. 2025

Spredning af antibiotikaresistens kan ske via mineraloverflader. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Karina Krarup Svenninggaard Sand, associate professor, Globe Institute,

Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi04. 08. 2025

Et afsluttet ph.d.-projekt fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Julie Frost Dahl*, Sandra Beyer Gregersen og Milena Corredig,

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage med viden, visioner og værdi

  • Holm & Halby

    LAF kabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Drifton

    Mød Drifton og DACOS på LabDays 2025 i Aarhus

  • DENIOS ApS

    Hvordan håndterer du noget, du ikke kan se?

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    Vægtbytte er blevet opdateret: Nu får du flere muligheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    LABORANTER CAND.ALT.

  • Kem-En-Tec Nordic

    Lad os fortsætte traditionen – vi ses på LabDays!

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • Holm & Halby

    Automatiseret prøveforberedelse sparer tid og øger sikkerheden

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    nerbe plus: EcoRacks, X-Frame plates, and more you’ll love

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Jubilæumsudgaven af Labdays i Aarhus er kommet godt fra start

    10.09.2025

  • Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

    03.09.2025

  • Grøn kemi, affald og plast

    26.08.2025

  • Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

    20.08.2025

  • Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

    12.08.2025

  • Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

    04.08.2025

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik