• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Artikler fra Dansk KemiHistorisk kemi07. 06. 2022 | Heidi Thode

Noget om traner, storke og en fransk adelsdame

Artikler fra Dansk KemiHistorisk kemi07. 06. 2022 By Heidi Thode

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2022 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Læs originalartiklen her

Det er tidligere beskrevet her i bladet [1], hvordan isomere molekyler kan lugte forskelligt. Der er tale om spejlbilled-isomere af limonen, hvor (S)-limonen har en duft af citron, mens (R)-limonen dufter af appelsin. Det kan derfor ikke komme som en overraskelse, at også isomeri omkring en dobbeltbinding kan påvirke, hvordan et stof lugter.

Struktur og duft
Geraniol, (2E)-3,7-dimethylocta-2,6-dien-1-ol, og nerol, (2Z)-3,7-dimethylocta-2,6-dien-1-ol, er strukturelt set tæt beslægtede monoterpenoider, som kun adskiller sig ved geometrien omkring den ene dobbeltbinding (figur 1). Er stereokemien ukendt, eller har man en blanding af de to, kaldes det for citrol. Geraniol beskrives som duftende af rose, blomster- og frugtagtig [2]. Nerol beskrives som citrus- og magnoliaduftende – altså også ovre i det blomster- og frugtagtige, men mere frisk end geraniol.
Geranial, (2E)-3,7-dimethylocta-2,6-dienal, og neral, (2Z)-3,7-dimethylocta-2,6-dienal, er de tilsvarende aldehyder. Analogt med citrol findes navnet citral, hvis stereokemien ikke er kendt, eller der er tale om en blanding af de to. Geranial kaldes også citral A og neral citral B. Der lader ikke til at være den store forskel i duften: Geranial beskrives som duftende citrusagtig og neral som citronskal. I det hele taget optræder de ofte sammen i naturen.
Geransyre, (2E)-3,7-dimethylocta-2,6-diensyre, har en ”grøn” duft, mens neransyre (kaldes både nerolic acid og neranic acid på engelsk), (2Z)-3,7-dimethylocta-2,6-diensyre, ikke lader til at have nogen anvendelse inden for parfumeindustrien, i hvert fald er den ikke nævnt hos The Good Scents Company [2].

Lovgivning
Geraniol, men ikke nerol, er på listen over de 26 allergifremkaldende parfumestoffer, der skal deklareres i kosmetik. Begge stoffer er klassificeret som hudsensibiliserende, så om nerol ikke vurderes værende lige så farlig som geraniol, om man ikke har tilstrækkeligt med data om nerol, eller om man har overset den, står hen i det uvisse. Citral er også på listen.
Geraniol, nerol, neral og citral, men ikke geranial, er på EU’s liste over godkendte fødevarearomaer. Da citral er på listen, er geranial det også indirekte som en citral med lavt/intet indhold af neral. Derudover er der flere estere af geraniol og nerol samt ethere af geraniol på listen. Geransyre, men ikke neransyre, er også på listen.

Etymologi og forekomst
Geraniol, geranial, geransyre osv. er ikke trivialnavne, men semisystematisk eller semitrivialnavne, da de indeholder de systematiske endelser -ol, -al og -syre, som indikerer, at de er henholdsvis alkohol, aldehyd og carboxylsyre [3].
Navnet geran stammer fra planteslægten Geranium (og plantefamilien Geraniaceae) og er afledt af det græske ord for trane [4], idet frugtkapslen fra flere af arterne ligner en tranes næb (figur 2). Det engelske navn for planteslægten er da også cranesbill, mens det danske navn er storkenæb – begge fugle har et langt, smalt næb. Storkenæbfamilien indeholder 5-7 slægter, hvoraf en af dem på dansk hedder hejrenæb eller tranehals (Erodium). I Nordamerika kaldes den slægt for heron’s bill, men på de britiske øer storksbills – der er åbenbart ikke enighed om, hvilket fuglenæb de forskellige planteslægters frugtkapsler ligner mest.
Geraniol forekommer i mange planter, blandt andet rose, citrus og naturligvis geranium. Det er dog ikke fra geranium, man typisk udvinder geraniol, men fra arter af citrongræs; den æteriske olie kaldes palmarosaolie eller citronellaolie og indeholder typisk mere end 80 procent geraniol (i form af geraniol og geranylacetat) [5,6].
Navnet nerol stammer fra neroliolie, som er den æteriske olie udvundet af blomsten fra bitter appelsin (Citrus aurantium). Navnet neroli stammer fra Marie Anne de La Trémoille, en fransk adelsdame, som gennem ægteskab med en italiensk adelsmand blev hertuginde af Bracciano og Nerola [4], en by nær Rom. Hun brugte olien til at parfumere handsker og bad. Man kunne derfor tro, at endelsen -ol i nerol kun tilfældigvis indikerer en alkohol, men i virkeligheden stammer fra neroli, og at nerol derfor er et trivialnavn. Sammenligner man med neral, giver det dog god mening at betragte -ol som indikerende en alkohol.
Nerol blev første gang isoleret fra neroliolie. Neroliolie er dog ikke en rig kilde til nerol – indholdet ligger på 1% [7,8], og neroliolie er desuden meget dyr, da der skal mange håndplukkede blomster til. I dag fremstilles både geraniol og nerol (semi)syntetisk.

Alan Mortensen, Nomenklaturudvalget

Referencer
1. T. Damhus, Spejlbilleder i organisk kemi – og Nobelprisen. Dansk Kemi 102 (6), side 22-23 (2021).
2. http://www.thegoodscentscompany.com.
3. IUPACs definition på et trivialnavn er ”a name no part of which has a systematic meaning”.
4. A. Senning, The Etymology of Chemical Names – Tradition and Convenience vs. Rationality in Chemical Nomenclature [de Gruyter 2019].
5. A.C. Jnanesha, K. Ashish, K.S. Manoj, S. Nagaraj, Variation in the Essential Oil Yield and Chemical Composition of Palmarosa Biomass Cymbopogon martini (Roxb.) wats. var. Motia Burk) Under Different Location in Semi Arid Tropic Regions of India. Ind. J. Pure App. Biosci. 7 (6), 107-113 (2019).
6. B.R. Rajeswara Rao, D.K. Rajput, R.P. Patel, S. Purnanand, Essential Oil Yield and Chemical Composition Changes during Leaf Ontogeny of Palmarosa (Cymbopogon martinii var. Motia). Nat. Prod. Commun. 5 (12), 1947-1950 (2010).
7. E. Sarrou, P. Chatzopoulou, K. Dimassi-Theriou, I. Therios, Volatile Constituents and Antioxidant Activity of Peel, Flowers and Leaf Oils of Citrus aurantium L. Growing in Greece. Molecules 18, 10639-10647 (2013).
8. I. Bonaccorsia, D. Sciarrone, L. Schipillitia, A. Trozzi, H. A. Fakhry, G. Dugo, Composition of Egyptian neroli oil. Natural Product Communications 6 (7), 1009-1014 (2011).

Skrevet i: Artikler fra Dansk Kemi, Historisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik