• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 10. 2000 | Katrine Meyn

Rødt kød — og hvidt

Fødevarekemi01. 10. 2000 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 10, 2000 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Thorvald Pedersen

Om kød skal serveres rødt, rosa eller med kun et minimalt skær af morgenrøden, er et ømtåleligt emne i familien. Hvis sandheden skal frem, er jeg vist den eneste, der sætter pris på rødt kød. Jo, for alle ved jo, at det ikke er kulinarisk korrekt med gråt kød. Men spiseakten er nu engang en akt, som er forbundet med dybe følelser. Om det er fordi jeg er kemiker, at jeg ikke er bange for den røde farve, skal jeg ikke kunne sige, men hvorom alt er, så er denne røde farve et fascinerende stykke kemi.
Farvestoffet hedder myoglobin og kromoforen er hæm. I figur 1 ses hæmmolekylet i to forskellige udgaver (a) og (b). De øvrige billeder kommer vi tilbage til. Ordet myoglobin rummer stavelserne »myo« fra græsk »mys« = muskel og »globin«, som går på at myoglobin er et såkaldt globulært protein, dvs. et mere eller mindre kugleformet protein, som svømmer omkring i muskelcellernes (myocyterne!) cellevæske. I figur 2 (a) og (b) ser man hæmmolekylet indpakket i sit globulin, og man ser, at det sidder inde i en (hydrofob) lomme. De snoede bånd er α-helixer. Dette specielle myoglobinmolekyle er fra en spermacethval, som sammen med andre hvaler har brug for at opmagasinere enorme mængder dioxygen, når de skal dykke – for det er jo derfor, det er der. Problemet med dioxygen er dets ringe opløselighed i vand (plasma), 98% eller mere af dette er derfor også opmagasineret i myoglobin.
Man kender sekvensen af de 153 aminosyrer, så tilbage er kun det kemiske spørgsmål: hvordan hænger hæm fast i globinet. Det er skematisk angivet i figur 1 (c) og (d), hvoraf det fremgår, at et histidinmolekyle (aminosyren med en imidazolring) agerer 5. ligand til Fe2+-ionen, det er aminosyre nummer 93 (hvor man pr. konvention begynder ved amino-terminalen). Dioxygenmolekylet bliver 6. ligand, som det også fremgår af figur 1 (d).
Men hvad så med hæmoglobin, som vel er det vi alle har lært om i skolen? Det ses afbildet i figur 3. Det består af 4 myoglobinlignende enheder, der er kittet løst sammen i en kvaternær struktur. Hæmoglobin svømmer ikke frit omkring i plasmaet, men er derimod gemt af vejen i de røde blodlegemer. Billedet er nu det, at hæmoglobinet oxideres i lungernes alveoler, hvorefter det senere afleverer dioxygen til myoglobin ude i musklerne. Her udnyttes det at myoglobinet binder dioxygen noget stærkere end hæmoglobin.
Der er nu 2 slags muskelfibre: de langsomme, røde og oxygenforbrugende og de hurtige, hvide glycogenforbrugende. Fisk klarer sig i stor stil med den sidste slags, mens pattedyr og fugle i større eller mindre omfang bruger den første slags. De glycogenforbrændende (glycogen består af glucose, men i en mere forgrenet og dermed kompakt version end både amylose og amylopektin) muskelfibre bruger ikke dioxygen under deres metabolisme, som ender i mælkesyre. Af samme grund eutrofieres de hurtigere og er derfor kun egnede til sprint. Når fisken ikke sprinter, så benytter den langsomme, oxygenforbrugende fibre, men da de jo er de nærmeste til at svømme som fisk i vandet, skal de ikke mobilisere nær så meget energi for at dovne den derud ad, så deres langsomme fibre udgør kun en beskeden del af muskelmassen.
Kødets røde farve skyldes altså myoglobin med eller uden dioxygen bundet til sig. De er begge røde, om end den oxiderede form er mere lysende rød. Spektre ses i figur 4. Her vises også spektret af »metmyoglobin«, som er den brune form af myoglobin, og som har mistet farven derved at Fe2+ er blevet omdannet til Fe3+ ved en autooxidation. Denne antydes i figur 5, om end jeg ikke er helt med på ideen. Det er altså her vandene skilles: de der kan lide den røde farve (og det lidt mindre faste kød, der følger med) på den ene bred, og dem der bedre kan lide brune på den anden. (Hvis det da ellers var sådan, det var, da vandene skiltes?)

Figur 1. Hæm i to udgaver (a) og (b).
(c) og (d) gør rede for hæmets anknytning til proteinet i myoglobin.

Figur 2. (a) og (b) er igen to udgaver af myoglobin – fra spermacethval.

Figur 3. Hæmoglobin minder stærkt – men er ikke – 4 løst sammenknyttede myoglobinmolekyler. Findes kun i de røde blodlegemer.

Figur 4. Spektre af myoglobin (—-),oxymyoglobin (— — —)og metmyoglobin (—————).

Figur 5. Reaktionsskema for oxidationen af Fe2+ til Fe3+ i hæm.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

Artikler fra Dansk KemiTop03. 09. 2025

Fra myten om den heroiske beregning til realistiske simuleringer af elektronoverførsel i åbne systemer med hukommelse. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Lea K. Northcote1,2 og

Grøn kemi, affald og plast

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling26. 08. 2025

Grøn kemi – læren om hvordan kemi udføres bæredygtigt og sikkert – bliver kun vigtigere. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Christine Brænder Almstrup og Mikael Bols, Kemisk

Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiokemiBioteknologiMedicinalkemi20. 08. 2025

Riboflavin er et essentielt vitamin, der spiller en nøglerolle for vores sundhed samt for at opretholde et sundt tarmmikrobiom. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Emmelie Joe

Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiologi12. 08. 2025

Spredning af antibiotikaresistens kan ske via mineraloverflader. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Karina Krarup Svenninggaard Sand, associate professor, Globe Institute,

Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi04. 08. 2025

Et afsluttet ph.d.-projekt fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Julie Frost Dahl*, Sandra Beyer Gregersen og Milena Corredig,

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Drifton

    Mød Drifton og DACOS på LabDays 2025 i Aarhus

  • DENIOS ApS

    Hvordan håndterer du noget, du ikke kan se?

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    Vægtbytte er blevet opdateret: Nu får du flere muligheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    LABORANTER CAND.ALT.

  • Kem-En-Tec Nordic

    Lad os fortsætte traditionen – vi ses på LabDays!

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • Holm & Halby

    Automatiseret prøveforberedelse sparer tid og øger sikkerheden

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    nerbe plus: EcoRacks, X-Frame plates, and more you’ll love

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • MD Scientific

    Kom og mød MD Scientific på LabDays i Aarhus

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

    03.09.2025

  • Grøn kemi, affald og plast

    26.08.2025

  • Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

    20.08.2025

  • Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

    12.08.2025

  • Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

    04.08.2025

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik