• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Lovgivning og patenter01. 09. 2019 | Katrine Meyn

SBT Instruments, en Venture Cup-vinder

Lovgivning og patenter01. 09. 2019 By Katrine Meyn

Der er mange konkurrencer for opstartsvirksomheder i Danmark, men hvad sker der med vinderne, når konkurrencens rampelys er væk igen? Denne artikel portrætterer SBT Instruments A/S, som vandt Venture Cup i 2013.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2019 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Anders Heebøll-Nielsen, Senior European Patent Attorney, AWA Denmark A/S

Jeg stødte første gang på SBT Instruments A/S (SBT) ved Venture Cup-finalen i 2013, hvor Gustav Skands, SBT’s direktør, gav en overbevisende præsentation af SBT’s teknologi. Præsentationen gjorde mig nysgerrig omkring teknologien. SBT’s oprindelige idé var, at man kunne integrere impedansmåling i et mikrofluidt system til at analysere drikkevand for indholdet af bakterier. Bakterieforureninger af drikkevand er et jævnligt tilbagevendende problem, og de gængse analysemetoder omfatter udpladning af prøver på et vækstmedie og opdyrkning af bakterierne over flere dage. Ingeniøren havde for eksempel 19. juni 2019 (https://ing.dk/artikel/etaarig-doed-62-indlagt-efter-norsk-vandforurening-226591) en beretning om en forurening i Norge, hvor et barn omkom og 62 blev indlagt.
Ved at udspænde en strøm gennem vand mellem to elektroder kan man påvise en partikel, for eksempel en bakterie, mellem de to elektroder, når strømmens impedans ændres. Impedansen kan derfor bruges til at måle bakterier i vandet. Ændringer i impedansen sker hurtigt, og monitorering af impedans tillader, at måleresultater opnås med det samme. Med løbende impedansbaseret overvågning af drikkevand, vil hændelser som den norske kunne undgås. Venture Cups jury og publikum blev også overbevist. SBT vandt Venture Cup.
SBT var siden med i den allerførste Danish Tech Challenge (DTC) i 2014. Når konkurrencerne slutter, daler fokus på holdene, selvom de kan have spændende teknologier, som er lige så interessante efter konkurrencen. I faktaboks 1 sammenfattes væsentlige hændelser for SBT, og denne artikel portrætterer Venture Cup-vinderen SBT.

Venture Cup og Danish Tech Challenge
Venture Cup er en konkurrence for opstartsvirksomheder med tilknytning til universiteter, og deltagerne er ofte helt friske fra universitetet; Gustav Skands blev ingeniør i 2014. I løbet af de seneste år er der kommet fortsat mere fokus på opstartsvirksomheder, særligt med forventning om, at der blandt nyuddannede kandidater findes stærke idéer, som kan skabe vækst og arbejdspladser.
Deltagerne i Venture Cup er “unge”, men der findes også konkurrencer for lidt mere etablerede virksomheder, og årets udgave af DTC indledtes mandag 12. august. DTC er en konkurrence, hvor 20 nøje udvalgte opstartsvirksomheder konkurrerer om en pris på 500.000 kroner. Venture Cup er ikke begrænset til, hvad deltagervirksomheder laver, men DTC er rettet mod virksomheder, som arbejder med “hardware”, altså fysiske produkter, der en dag kan laves på en fabrik og sælges. SBT’s apparat kom gennem nåleøjet som et lovende fremtidigt stykke hardware.

SBT’s patenterbare idé
SBT’s grundidé viste sig umiddelbart at være triviel. At vælge en bestemt teknologi og benytte den i en bestemt sammenhæng bringer sjældent noget overraskende. Opstartsvirksomheder er afhængige af investorer, og investorer er sjældent positive over for virksomheder, der ikke har beskyttet deres teknologi. SBT havde brug for en patentansøgning, selvom idéen syntes triviel og dermed ikke patenterbar.
Jeg talte med Gustav Skands om deres idéer, og diskussionen afslørede, at deres innovative tanke ikke var at benytte impedansmålingen i en mikrofluid kanal. Mikrofluide kanaler er oplagte at benytte med elektroder til impedansmåling, da disse elektroder skal placeres i få mikrometers afstand fra hinanden for at spotte en bakterie, så impedans synes netop anvendeligt i mikrofluid skala. Impedans bruges derfor i kommercielle flow-cytometre. Et flow-cytometer måler på små prøvestørrelser, og prøverne indeholder typisk mange celler i en kendt koncentration. Drikkevand indeholder normalt meget få bakterier, og store voluminer skal tjekkes, så kommercielle flow-cytometre er ikke egnede til analyse af drikkevand. SBT’s smarte påfund var at anbringe en bypass-kanal i systemet, på ”chippen”, der leder en mængde vand uden om kanalen med elektroderne, så elektroderne kun “ser” en brøkdel af vandet, og størstedelen af vandet ledes uden om kanalen med elektroderne. Derved skabte SBT det første mikrofluide impedansmålingsapparat til analyse af større voluminer af vand med en ukendt mængde bakterier.
SBT’s første patentansøgning blev indleveret 21. januar 2015, og patentet er nu udstedt i USA (US 10,048,190) og er undervejs til udstedelse i blandt andet Europa (som EP 3247998).
En skematisk illustration af SBT’s idé er vist i figur 1, hvor 15 viser en indløbskanal, som deles op i en bypass-kanal (12) og to målekanaler (11) med elektroder (14). Patentets hovedkrav beskriver størrelsesforholdet og vinklen mellem målekanalen og bypass-kanalen. Kravet er ikke begrænset til, at bakterien detekteres med impedans, og andre målemetoder er faktisk mulige.

SBT’s fokusområde udvides
Analyse af drikkevand for indhold af bakterier er et fængende område, da tidlig detektion af bakterier kan redde liv. Området er dog begrænset, og online-målinger af bakterier er mest relevant for vandværker, selvom private brønde også kan forurenes. Som deltager i Venture Cup hed SBT dengang SBT Aqua, men navnet syntes for snævert til en virksomhed, som gerne vil levere andet end analyse af drikkevand. I forbindelse med SBT’s udvidelse af deres fokusområde, skiftede de navn til det nuværende SBT Instruments og modtog støtte fra Markedsmodningsfonden til at anvende deres teknologi i et mindre apparat til analyse af enkeltprøver. I 2018 lancerede SBT BactoBox, hvor teknologien er integreret i et lille apparat, der kan måle bakterieindholdet i en væskeprøve. BactoBox er vist i figur 2.
En succesrig opstartsvirksomhed skal være på forkant med udviklingen, og Gustav Skands og SBT’s udviklere blev tidligt opmærksomme på risikoen for, at den meget lille målekanal i deres systems første generation kunne tilstoppes af bakterier. En ny generation af systemet blev søgt patenteret i SBT’s anden patentansøgning, hvor målekanalen er åben langs med bypass-kanalen, så der ingen hindringer findes, hvor bakterier ville kunne sætte sig i kanalerne. Det Europæiske Patentkontor (EPO) har allerede udtalt, at dette design sammen med impedansmåling er patenterbart. Principperne fra ansøgning 2 benyttes i BactoBox.
SBT har ikke bare vundet Venture Cup. De har også etableret en virksomhed, som udvikler patenterbare koncepter, lancerer hardware-produkter og skaffer nødvendige investeringer. SBT var en værdig vinder af Venture Cup!

Årets Danish Tech Challenge
I forsommeren blev de 20 deltagere til årets DTC udpeget blandt ansøgerne, og konkurrencen er nu i gang. DTC finder sted i FutureBox på DTU, som huser årets deltagere sammen med øvrige iværksættere, for eksempel DTC-deltagere fra de seneste år. I DTC gennemgår deltagerne et forløb, der styrker dem som iværksættere, så vi forhåbentlig vil høre mere om dem i tiden efter DTC. I november findes DTC’ semifinalister, og vinderen findes 11. december. Award-showet afholdes i starten af 2020, hvor vinderen offentliggøres.

21. juni 2013 SBT Aqua vinder Venture Cup
25. marts 2014 SBT Aqua ApS grundlægges
21. januar 2015 SBT’s første patentansøgning indleveres
29. januar 2015 Award-show for den første Danish Tech Challenge (2014). SBT er blandt de seks finalister
4. august 2017 SBT flytter fra DTU til nuværende adresse i Herlev
4. august 2017 SBT’s anden patentansøgning indleveres
2018 BactoBox lanceres
30. april 2018 SBT skifter navn til SBT Instruments ApS
14. august 2018 SBT’s første patent udstedes i USA
21. december 2018 SBT omdannes til aktieselskab (så navnet er SBT Instruments A/S)
August 2019 SBT er nu 12 folk på adressen

Venture Cup http://www.venturecup.dk
Danish Tech Challenge http://www.danishtechchallenge.dk
Futurebox http://www.futurebox.dk
SBT Instruments http://www.sbt-instruments.com
SBT’s første PCT-ansøgning WO 2016/116535
SBT’s anden PCT-ansøgning WO 2019/025613

Skrevet i: Lovgivning og patenter

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik