• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 02. 2002 | Katrine Meyn

Sharon med bælte – eller: Når frugter modnes

Fødevarekemi01. 02. 2002 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2002 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Thorvald Pedersen

Sidste gang skrev jeg om te i Kina, her skal det – indledningsvis i hvert fald – handle om sharonfrugter i Kina.
Minggravene er et »must«, når man er i Pekingområdet (Mingdynastiet varede fra 1368-1644, der var 13 kejsere under dette dynasti). Vores guide havde fundet på, at det efter besøget på muren ville være pikant at indtage vore afdøde kyllinger og nogle flasker gravøl ved en af de grave, der ikke er åbne for offentligheden (det er der kun en af de 13, der er, den besøgte vi efter frokosten, den var nærmest et større palads!).
Graven lå nogle hundrede meter fra vejen, og mens vi gik derhen, faldt vort øje på nogle træer med orange frugter, men uden blade, se figur 1. En tyvagtig skade fløj sporenstregs ind og huggede et par af frugterne. Indgangen til graven ses i figur 2. I figur 3 et nærbillede af frugten, som både ligner og ikke ligner dem, vi fik til jul. Den har, i modsætning til den vi kender, en karakteristisk indsnævring, som De selv kan forvisse Dem om ved et kig på figuren. Jeg har skrevet i min dagbog (som frugten ligger på), at den var umoden, hvilket ytrer sig ved, at den er kraftigt adstringerende (alle, der har fulgt med i timen, ved nu, hvad det betyder, men hvis De ønsker at repetere, så stod det at læse i Flavour III i DK i december 2001). Men det, jeg nu begiver mig ud i, er de forandringer, der sker med frugter på det cellulære plan, når de modner.
Planteceller er nogle sjove fisk: de kommer indpakket, om end ikke ligefrem i gamle aviser, så dog i det der ligner og efter alle kunstens regler. Den membran, der omgiver cellens protoplasma, er godt nok en helt almindelig lipidmembran – to lag af lipider der vender deres hydrofobe ender ind mod hinanden og deres hydrofile ender ud mod vandfasen, så de danner et dobbeltlag. Men plantecellens membran er desuden indpakket i en cellevæg, som mestendels består af glucosefibre, der er limet sammen af pektin på den mest sofistikerede måde. Figur 4 og 5 viser detaljer af opbygningen. Det er ikke alle slags celler, der har en sekundær væg som vist i figur 4, dette gælder specielt for de såkaldte »parenkymceller«, der udgør frugtkødet i blommer o.l., formentlig også sharonfrugtens. Parenkymceller har kun den primære cellevæg, men princippet er det samme. Midtlamel har de også, hvilket er en vigtig detalje i modningsprocessen.
Pektin er opbygget af galakturonsyremolekyler efter 1,4-glycosidprincippet. Se figur 6. Pektin er pektinsyre, som er forestret med methanol i større eller mindre omfang. I regioner med frie syregrupper kan der dannes Ca-broer mellem to pektinsyremolekyler, det er med til at gøre væggen sammenhængende. I et vist omfang sidder der sidekæder af galactaner og arabinaner på pektinsyren, det er de »neutrale pektiner« i figur 5.
Imidlertid er pektinmolekylerne hist og her glycosidisk bundet til cellulosen og derfor uopløselig. Den kaldes da »protopektin« (Protos = græsk for »først«). Ved modningen frigøres der »protopektinaser«, enzymer der frigør pektinen ved at hydrolysere dens bindinger til cellulosen. Derved svækkes cellevæggene, og frugterne bliver bløde. Hertil medvirker at midtlamellen også indeholder meget pektin, som opløses så cellerne løsnes fra hinanden.
Den nu opløselige pektin medvirker desuden til at gøre frugtkødet geleagtigt. Derudover binder den de phenoler, som giver anledning til den adstringerende virkning. Så mangler vi i og for sig kun sødmen. Den fremkommer ved enzymatisk nedbrydning af stivelse og hemicelluloser under modningen.
Det virkeligt gådefulde er, hvad der sætter alle disse modningsprocesser i gang. Ethylen er under mistanke, men en egentlig mekanisme har jeg ikke kunne læse mig til. Ethylen dannes i frugterne ud fra aminosyren methionin via 1-amino-1-cyclopropancarboxylsyre, som igen dannes ud fra S-adenosylmethionin (SAM), der fremkommer, når ATP virker på methionin.
I øvrigt skelner man mellem modning med et »klimakterieforløb« (banan, blomme, mango m.fl., jeg gætter på at sharonfrugt hører til her) og dem uden et sådant forløb (citrusfrugter, jordbær, kirsebær og vindruer). Det karakteristiske for klimakterieforløbet er en feberagtig stigning i respirationen op mod den endelige modning.

Kilder
1. Poul Erner Andersen: Introduktion til Vore levnedsmidler; Bd. 2; Polyteknisk Forlag 2000.
2. P.H. Raven et.al.: Biology of Plants; Worth Publ.1992.
3. H.-D. Belitz og W. Grosch: Lebensmittelchemie; Springer Verlag 1992.

Figur 1. Træ med kinesiske sharonfrugter. Det er sidst i oktober og løvet er faldet, så frugterne lyser godt op i landskabet.
Figur 2. Porten til Minggraven hvor vi spiste frokost. Man kan øjne en opsynsmand i Maotøj til venstre i billedet.
Figur 3. Nærbillede af en kinesisk sharonfrugt. Bemærk dens karakteristiske indsnævring.
Figur 4. Nærbillede af cellevæg med et hierarki af strukturer, som ender med glucosemolekylerne. Bemærk specielt at disse lejlighedsvist danner »krystallinske miceller«.
Figur 5. Der zoomes ind på (c), og man ser nu pektinet, glycoproteinet og hemicellulosemolekylerne.
Figur 6. Galakturonsyre og pektinsyre.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Holm & Halby

    Faglige miniseminarer løfter barren på LabDays 2025

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions opnår SBTi-validering af mål for emissionsreduktion

  • DENIOS ApS

    God sommer fra os hos DENIOS!

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik