• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 02. 2002 | Katrine Meyn

Sharon med bælte – eller: Når frugter modnes

Fødevarekemi01. 02. 2002 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2002 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Thorvald Pedersen

Sidste gang skrev jeg om te i Kina, her skal det – indledningsvis i hvert fald – handle om sharonfrugter i Kina.
Minggravene er et »must«, når man er i Pekingområdet (Mingdynastiet varede fra 1368-1644, der var 13 kejsere under dette dynasti). Vores guide havde fundet på, at det efter besøget på muren ville være pikant at indtage vore afdøde kyllinger og nogle flasker gravøl ved en af de grave, der ikke er åbne for offentligheden (det er der kun en af de 13, der er, den besøgte vi efter frokosten, den var nærmest et større palads!).
Graven lå nogle hundrede meter fra vejen, og mens vi gik derhen, faldt vort øje på nogle træer med orange frugter, men uden blade, se figur 1. En tyvagtig skade fløj sporenstregs ind og huggede et par af frugterne. Indgangen til graven ses i figur 2. I figur 3 et nærbillede af frugten, som både ligner og ikke ligner dem, vi fik til jul. Den har, i modsætning til den vi kender, en karakteristisk indsnævring, som De selv kan forvisse Dem om ved et kig på figuren. Jeg har skrevet i min dagbog (som frugten ligger på), at den var umoden, hvilket ytrer sig ved, at den er kraftigt adstringerende (alle, der har fulgt med i timen, ved nu, hvad det betyder, men hvis De ønsker at repetere, så stod det at læse i Flavour III i DK i december 2001). Men det, jeg nu begiver mig ud i, er de forandringer, der sker med frugter på det cellulære plan, når de modner.
Planteceller er nogle sjove fisk: de kommer indpakket, om end ikke ligefrem i gamle aviser, så dog i det der ligner og efter alle kunstens regler. Den membran, der omgiver cellens protoplasma, er godt nok en helt almindelig lipidmembran – to lag af lipider der vender deres hydrofobe ender ind mod hinanden og deres hydrofile ender ud mod vandfasen, så de danner et dobbeltlag. Men plantecellens membran er desuden indpakket i en cellevæg, som mestendels består af glucosefibre, der er limet sammen af pektin på den mest sofistikerede måde. Figur 4 og 5 viser detaljer af opbygningen. Det er ikke alle slags celler, der har en sekundær væg som vist i figur 4, dette gælder specielt for de såkaldte »parenkymceller«, der udgør frugtkødet i blommer o.l., formentlig også sharonfrugtens. Parenkymceller har kun den primære cellevæg, men princippet er det samme. Midtlamel har de også, hvilket er en vigtig detalje i modningsprocessen.
Pektin er opbygget af galakturonsyremolekyler efter 1,4-glycosidprincippet. Se figur 6. Pektin er pektinsyre, som er forestret med methanol i større eller mindre omfang. I regioner med frie syregrupper kan der dannes Ca-broer mellem to pektinsyremolekyler, det er med til at gøre væggen sammenhængende. I et vist omfang sidder der sidekæder af galactaner og arabinaner på pektinsyren, det er de »neutrale pektiner« i figur 5.
Imidlertid er pektinmolekylerne hist og her glycosidisk bundet til cellulosen og derfor uopløselig. Den kaldes da »protopektin« (Protos = græsk for »først«). Ved modningen frigøres der »protopektinaser«, enzymer der frigør pektinen ved at hydrolysere dens bindinger til cellulosen. Derved svækkes cellevæggene, og frugterne bliver bløde. Hertil medvirker at midtlamellen også indeholder meget pektin, som opløses så cellerne løsnes fra hinanden.
Den nu opløselige pektin medvirker desuden til at gøre frugtkødet geleagtigt. Derudover binder den de phenoler, som giver anledning til den adstringerende virkning. Så mangler vi i og for sig kun sødmen. Den fremkommer ved enzymatisk nedbrydning af stivelse og hemicelluloser under modningen.
Det virkeligt gådefulde er, hvad der sætter alle disse modningsprocesser i gang. Ethylen er under mistanke, men en egentlig mekanisme har jeg ikke kunne læse mig til. Ethylen dannes i frugterne ud fra aminosyren methionin via 1-amino-1-cyclopropancarboxylsyre, som igen dannes ud fra S-adenosylmethionin (SAM), der fremkommer, når ATP virker på methionin.
I øvrigt skelner man mellem modning med et »klimakterieforløb« (banan, blomme, mango m.fl., jeg gætter på at sharonfrugt hører til her) og dem uden et sådant forløb (citrusfrugter, jordbær, kirsebær og vindruer). Det karakteristiske for klimakterieforløbet er en feberagtig stigning i respirationen op mod den endelige modning.

Kilder
1. Poul Erner Andersen: Introduktion til Vore levnedsmidler; Bd. 2; Polyteknisk Forlag 2000.
2. P.H. Raven et.al.: Biology of Plants; Worth Publ.1992.
3. H.-D. Belitz og W. Grosch: Lebensmittelchemie; Springer Verlag 1992.

Figur 1. Træ med kinesiske sharonfrugter. Det er sidst i oktober og løvet er faldet, så frugterne lyser godt op i landskabet.
Figur 2. Porten til Minggraven hvor vi spiste frokost. Man kan øjne en opsynsmand i Maotøj til venstre i billedet.
Figur 3. Nærbillede af en kinesisk sharonfrugt. Bemærk dens karakteristiske indsnævring.
Figur 4. Nærbillede af cellevæg med et hierarki af strukturer, som ender med glucosemolekylerne. Bemærk specielt at disse lejlighedsvist danner »krystallinske miceller«.
Figur 5. Der zoomes ind på (c), og man ser nu pektinet, glycoproteinet og hemicellulosemolekylerne.
Figur 6. Galakturonsyre og pektinsyre.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik