• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Arbejdsmiljø/Indeklima01. 01. 2009 | Katrine Meyn

Smøraroma og livstruende lungeskader – ”Popcorn Workers Lung”

Arbejdsmiljø/Indeklima01. 01. 2009 By Katrine Meyn

Indeklimaet i industrier, der håndterer diacetyl, kan medføre alvorlig kronisk sygdom og død, men risikoen kan mindskes ved en arbejdsmiljøindsats.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1, 2009. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Søren Thor Larsen og Gunnar Damgård Nielsen, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Diacetyl, 2,3-butandion, er et aromastof, som findes naturligt i smør, øl, kaffe, vineddike, whisky, cognac samt mange levnedsmidler. Stoffet fremstilles også syntetisk og anvendes som tilsætningsstof til levnedsmidler, herunder popcorn, bagerivarer og kartoffelchips [1,2,3].

Diacetyl
Diacetyl (CAS nr. 431-03-8) har en molekylvægt på 86,08, smeltepunkt -2,4˚C og kogepunkt 88˚C. Opløseligheden i vand er 200 g/L ved 15˚C, damptrykket 56,8 mmHg ved 25˚C og log P (oktanol/vand) -1,34 (ChemIDplus: http://chem.sis.nlm.nih.gov/chemidplus). Stoffet er således lavmolekylært, vandopløseligt med lavt kogepunkt og højt damptryk, der medfører en potentiel risiko for luftvejseksponering.
I kroppen kan diacetyl reagere med aminosyren arginin og muligvis også med cystein [1]. Hos rotter omsættes diacetyl hovedsageligt i leveren, hvor det reduceres trinvist til 3-hydroxy-2-butanon (acetoin) og videre til 2,3-butandiol [4].

Diacetyl og bronchiolitis obliterans
Diacetyl forårsager den relativt sjældne lungesygdom, bronchiolitis obliterans (BO), der medfører en vedvarende obstruktion i de nedre luftveje, som kan påvises ved lungefunktionsundersøgelser [1,2,5]. Allen Parmet fandt tre tilfælde i en virksomhed i Missouri i USA, der fremstillede majs til popcorn ved opvarmning i mikrobølgeovne. Virksomheden pakkede råmajs tilsat salt, olie og smøraroma, der indeholdt diacetyl [6,7]. Soyabønneolie, salt og aromastoffer blev blandet i en stor opvarmet blandetank (~50˚C) i blanderummet, hvorfra det blev ført til pakkehallen via et rørsystem, hvor produktet automatisk blev pakket i polyethylenposer. Pakkeprocessen blev overvåget af en maskinoperatør og efter automatisk lukning af poserne, pakkedes de i kartoner. Tilførslen af aromaingredienser til blandetanken foregik manuelt via et låg i toppen af tanken [7]. Ved tilsætningen var der spids-eksponeringer på op til 1230 ppm [8].

Et af tilfældene var en mand på 26 år, som havde røget i 8 år, men var holdt op med at ryge 3 år før ansættelsen i virksomheden. Han blandede olie, salt og aromastoffer i blanderummet. I løbet af ansættelsen fik han tiltagende besværet vejrtrækning ved anstrengelse samt pibende vejrtrækning og tæthed i brystet. Efter 18 måneder var hans lungefunktion faldet dramatisk (forceret vitalkapacitet (FVC): 41% og forceret eksspiratorisk volumen i et sekund (FEV1): 18%, men han havde normal CO-diffusionskapacitet (102% af normalværdien)). a-Antitrypsin var normal. Patienten blev optaget på en liste til lungetransplantation [6]. Sygehistorien indgik sammen med 2 andre i den første publicerede undersøgelse, der lod formode, at smøraroma kunne give alvorlige arbejdsmiljøskader, selvom diacetyl havde været anvendt i mere end 50 år [9]. At sammenhængen blev klar kan skyldes, at koncentrationen af diacetyl blev øget i aromablandingen [9].
Det viste sig senere ved undersøgelser foretaget af US National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH), at langt flere af virksomhedens ansatte var ramt. NIOSH fandt således yderligere 5 personer med BO [8], og senere blev endnu et tilfælde opdaget [5,10]. Af virksomhedens 135 ansatte deltog 116 i lungefunktionsundersøgelser og 21 personer havde luftvejsobstruktion. Hyppigheden af luftvejsobstruktion var relateret til eksponeringen. De personer, som blandede aromastoffer, olie og salt, var udsatte for den højeste diacetylkoncentration, og de havde også den største risiko for at udvikle sygdommen [8].
Senere er sygdommen påvist i flere andre popcorn-producerende virksonheder [2,10] såvel som i virksomheder, der fremstillede diacetyl [2,9,11], og aromablandinger [3,9]. Der er set udvikling af BO efter kun 5 måneders udsættelse for diacetyl i forbindelse med almindelige arbejdsprocesser [2].
Der er beskrevet udvikling af BO efter en enkelt høj udsættelse. Pga. et bydende behov for en aromablanding blev den fremstillet under afvigende forhold. En ansat opvarmede en diacetylholdig blanding i et åbent kar og var eksponeret i adskillige timer. Ved fyraften fik han smertende, røde øjne som blev behandlet med steroid og antihistamin. Han havde ingen luftvejssymptomer, men udviklede BO i løbet af de følgende måneder [3].
Den manglende erkendelse af sammenhæng mellem eksponering og udvikling af arbejdsbetinget sygdom, den manglende vilje til at kommunikere potentielle sammenhæng mellem eksponering og sygdom, og den manglende myndighedskontrol er beskrevet i en oversigt [9]. Et eksempel omhandlede en person, som fik konstateret BO i 1980’erne i en alder af 25 år. Hun fremstillede levnedsmiddeltilsætningsstoffer og var eksponeret bl.a. for diacetyl og døde som 29-årig af BO.

Eksponering
Der var en række forudsætninger, som ledte til at sandsynliggøre, at diacetyl var årsagen til udvikling af BO:

· At arbejdsmedicinerne var i stand til at identificere udbrud af den forholdsvis sjældne lungesygdom BO.
· At diacetyl blev identificeret i eksponeringsluften.
· At en øget diacetyleksponering var relateret til en øget forekomst af BO (dosis-respons relation).
· At senere dyreeksperimenter bekræftede, at der ikke blot forelå en statistisk sammenhæng, men at diacetyl kunne fremkalde lignende skader i dyr.

Der blev identificeret mere end 150 flygtige organiske stoffer (VOC’er) fra forskellige smøraromaprodukter, hvor de dominerende VOC’er var diacetyl, acetoin, 2-nonanon, smørsyre og eddikesyre [12]. I Missouri-virksomheden var koncentrationerne højest i blanderummet, hvor den gennemsnitlige daglige koncentration af diacetyl var 38 ppm med et maksimum på 98 ppm for de enkelte dages gennemsnit. Acetoinkoncentrationen var i gennemsnit på 4 ppm og respirabelt støv var på 0,38 mg/m3. Den primære VOC-kilde i virksomheden var processerne i blanderummet [7].
Eksponeringskoncentrationerne skal tages med et vist forbehold, da den analysemetode, som NIOSH har anvendt underestimerer eksponeringerne. Opsamlingen af diacetyl var afhængig af luftens fugtighed, der konkurrerede med opsamlingen af diacetyl på opsamlingsadsorbenserne [13). Det har ikke været muligt, at udarbejde en korrektionsfaktor. Hvis der alligevel forsøges et meget groft skøn på et middelestimat vil det formodentlig ligge omkring 5 ved koncentrationer fra få ppm diacetyl og lavere værdier i luften. Skønnet er beregnet fra en nyere publikation [13].

Eksponering og lungesygdom
En gennemgang af litteraturen viser klart, at hyppigheden af BO var størst hos personer, der var beskæftiget med fremstilling af aromablandinger. Det var også de personer, som i almindelighed havde den højeste eksponering. I Missouri-virksomheden var blandeoperatøren udsat for koncentrationer af diacetyl på 32 ppm (dagligt tidsvægtet gennemsnit), mens den tilsvarende værdi for pakkerioperatørerne var 1,9 ppm. Hertil kommer, at blandeoperatørerne var udsat for potentielt høje spidseksponeringer. Det kan antages, at luftkoncentrationen i pakkerierne fluktuerer mindre af følgende to årsager: olieblandingen tilføres kontinuerligt til pakkerierne og diacetyl fordeles ud fra blanderummet, hvor der foregår en batchtilførsel af aromastoffer.
Fraktionen af personale som udviklede BO var 3/13 for blandeoperatørerne og 4/121 hos pakkerioperatørerne [8], dvs. risikoen for udvikling af BO stiger i takt med stigende udsættelse for diacetyl.

Undersøgelser på dyr
Den første inhalationsundersøgelse på dyr blev foretaget af BASF i 1993. Rotter blev udsat for diacetyl i 4 timer, hvor luftkoncentrationen var 2200 mg/m3 (625 ppm) <LD50 <5200 mg/m3 (1477 ppm), hvilket viste, at stoffet var relativt toksisk og at der var svære luftvejsreaktioner, ”dragging respiration and gasping respiratory sounds” [1,9]. Ved autopsi fandtes ”focal atelectasis in all lobes of lung, bloody edema in the bronchi and intensified hydrothorax” [9]. De alarmerende fund forblev så godt som upåagtede.
Efter opdagelsen af BO og associationen til smøraroma hos mennesker foretog NIOSH en række forsøg med rotter. De blev eksponeret i 6 timer for dampe fra en smøraroma, hvor hovedmængden of VOC’erne var diacetyl. Ved et diacetylniveau på 203 ppm opstod der alene skader på næseslimhinden, mens 285 og 371 ppm var relateret til nekrose af næse-, bronkie- og bronkioleslimhinderne. Elektronmikroskopi bekræftede epithelcellenekrosen. Der var ikke øget laktatdehydrogenase (LDH) [14]. LDH er en markør for skader på cellemembranen hos epitelceller.
NIOSH udførte for nylig et længerevarende studium på mus, der blev udsat for 0, 25, 50 eller 100 ppm ren diacetyl. Eksponeringen var på 6 timer/dag, 5 dage/uge i 12 uger. Kropsvægten faldt efter udsættelse for 100 ppm, og der var øget LDH i bronkieskyllevæsken BALF ved ³50 ppm, men der var ikke øget protein eller øget celletal i den. Der kunne observeres et fald i respirationshastigheden (³50 ppm) og minutvolumenet (100 ppm), mens respirationsvolumenet var upåvirket. Lungekollagen-niveauet var upåvirket. Ved 25 ppm var der let inflammation og forandring af slimhinden i næsen. Der var også let inflammation i bronkierne. Ved højere koncentrationer var skaderne mere udtalte [15]. Undersøgelsen påviste ikke et nul-effekt-niveau (NOEL) (<25 ppm), og luftvejspåvirkningerne var inden for de eksponeringsniveauer, der havde medført lungeskader hos mennesker.

Genotoksicitet
Diacetyl er genotoksisk i flere forskellige test [16]. Dette rejser spørgsmålet, kan der overhovedet sættes en sundhedsbaseret grænseværdi? Normalt anses genotoksiske stoffer for ikke at have NOEL. Det er nærliggende at formode, at den genotoksiske virkning kan være en mulig nøgle til forståelse af diacetyls toksicitet.

Konklusioner
Historien viser flere selvfølgeligheder, som stadigvæk har gyldighed:

1. Selvom et stof forekommer naturligt i lave koncentrationer i levnedsmidler (”Generally Recognised as Safe (GRAS)”), så behøver det ikke at være uskadeligt for dem, der arbejder med koncentrerede produkter af stoffet.
2. Hvis nye arbejdsmiljøsygdomme skal kunne identificeres, kræver det et kompetent arbejdsmedicinsk system, et kompetent arbejdshygiejnisk system såvel som et rapporteringssystem, der muliggør videndeling, så lignende tilfælde hurtigt kan identificeres og forebyggelse iværksættes.
3. Historien viser nytten af toksikologiske undersøgelser til identifikation af skadevirkninger af kemiske stoffer, så præventive tiltag kan iværksættes, før der opstår skader på mennesker. Det kræver selvfølgelig, at resultaterne fra sådanne studier er tilgængelige, så de kan anvendes til forebyggelsestiltag.
4. Da virkningsmekanismen ikke er kendt, kan det ikke forudses, om andre stoffer har lignende virkninger.

Referencer
1. Harber P, Saechao K, Boomus C. Diacetyl-induced lung disease. Toxicol Rec 2006, 25, 261-272.
2. Kreiss K. Flavooring-related bronchiolitis obliterans. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2007, 7, 162-167.
3. Hendrick DJ. ”Popcorn worker’s lung” in Britain in a man making potato crisp flavouring. Thorax 2008; 63, 267-268.
4. Otsuka M, Mine T, Ohuchi K, Ohmori S. A detoxication route for acetaldehyde: metabolism of diacetyl, acetoin, and 2,3-butanediol in liver homogenate and perfused liver of rats. J Biochem 1996, 119, 246-252.
5. Alkapinar-Elci M, Travis WD, Lynch DA, Kreiss K. Bronchiolitis obliterans syndrome in popcorn production plant workers. Eur Respir J 2004, 24, 298-302.
6. Parmet AJ, von Essen S. Rapid progressive, fixed airway obstructive disease in popcorn workers: a new occupational pulmonary illness? J Occup Environ Med 2002, 44, 216-218
7. Kullman G, Boylstein R, Jones W, Piacitelli C, Pendergrass S, Kreiss K. Characterization of respiratory exposures at a microwave popcorn plant with cases of bronchiolitis obliterans. J Occup Environ Hyg 2005, 2, 169-178.
8. Kreiss K, Gomaa A, Kullman G, Fedan K, Simoes EJ, Enright PL. Clinical bronchiolitis obliterans in workers at a microwave-popcorn plant. N Engl J Med 2002, 347, 330-338.
9. Egilman D, Mailloux C, Vallentin C. Popcorn-worker lung caused by corporate and regulatory negligence: an avoidable tragedy. Int J Occup Environ Health 2007, 13, 85-98.
10. Kanwal R, Kullman G, Piacitelli C, Boylstein R, Sahakian N, Martin S, Fedan K, Kreiss K. Evaluation of flavoring-related lung disease. Risk at six microwave popcorn plants. J Occup Environ Med 2006, 48, 149-157.
11. Van Rooy FGBGJ, Rooyackers JM, Prokop M, Houba R, Smit LAM, Heederik DJJ. Bronchiolitis obliterans syndrome in chemical workers producing diacetyl for food flavorings. Am J Respir Crit Care Med 2007, 176, 498-504.
12. Boylstein R, Piacitelli C, Kanwal R, Kullman G, Kreiss K. Diacetyl emissions and airborne dust from butter flavorings used in microwave popcorn production. J Occup Environ Hyg 2006, 3, 530-535.
13. McKernan LT, Burroughs E, Deddens E, Pendergrass S, Streicher RP. Analytical performance criteria. Field evaluation of diacetyl sampling and analytical methods. J Occup Environ Hyg 2008, 5, D111-D116.
14. Hubbs AF, Battelli LA, Goldsmith WT, Porter DW, Frazer D, Friend S, Schwegler-Berry D, Mercer RR, Reynolds JS, Grote A, Castranova V, Kullman G, Fedan JS, Dowdy J, Jones WG. Necrosis of nasal and airway epithelium in rats inhaling vapors of artificial butter flavouring. Toxicol Appl Pharmacol 2002, 185, 128-135.
15. Morgan DL, Flake GP, Kirby PJ, Palmer SM. Respiratory toxicity of diacetyl in C57B1/6 mice. Toxicol Sci 2008, 103, 169-180.
16. Whittaker P, Clarke JJ, San RHC, Begley TH, Dunkel VD. Evaluation of the butter flavoring chemical diacetyl and a fluorochemical paper additive for mutagenicity and toxicity using the mammalian cell gene mutation assay in L5178Y mouse lymphoma cells. Food Chem Toxicol 2008, 46, 2928-2933.

Skrevet i: Arbejdsmiljø/Indeklima

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik