• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 03. 2017 | Katrine Meyn

Stivelses-fortykkede saucer

Fødevarekemi01. 03. 2017 By Katrine Meyn

I relation til emnet, disperse systemer i madlavningen, behandlede jeg sidste gang (DK 17(1)) emulsioner og gav nogle eksempler på stabile olie-i-vand emulsioner: Vinaigrette og Caesar salatdressinger.

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2017 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Læs originalartiklen her

Af Jens Folke, Lean6Sigma.eu

Emulsioner i madlavningen omfatter også de stivelses-baserede (franske) vand-i-olie emulsioner. Tænk blot på den gammeldags opbagte sauce fra mormors køkken, hvor mel afbages i smør, før stegeskyen tilsættes under omrøring. Her optræder stivelsen fra melet som emulgator. Jeg ved ikke, hvor gammel denne teknik er i det danske køkken, men de fleste professionelle kokke forbinder det med en afledt teknik fra det gamle franske køkken med chefkokkene Marie-Antoine Carême (L’art de la Cuisine Française) og Auguste Escoffier som de fremtrædende. I 1903 skrev sidstnævnte den berømte Le Guide Culinaire, som en vejledning i det professionelle franske køkken i valg af råvarer og opskrifter efter årstiderne. Med Otto Bock som forfatter blev de omarbejdet og udgivet på dansk efter Bocks død (Gastronomisk kalender i fire bind, Finn Jacobsens Forlag, 1987), som jeg har fået i julegave. Otto Bock blev udlært som kok på Hotel Phønix og rejste derefter til udlandet, hvor han i en periode var hos Auguste Escoffier på Carlton Hotel i London. I 1913 blev han køkkenchef på Hotel d’Angleterre i København, køkkenet, som efter sigende opfandt vores juledessert, risalamande nogle år tidligere. Otto Bock oversatte og bearbejdede i 1927 Escoffiers Ma Cuisine, 1. udgave 1908, med den danske titel Escoffiers store Kogebog, som jeg har fået fat på antikvarisk, figur 1.
De to franskmænd, Carême og Escoffier, definerer tilsammen de fem grundsaucer: Espagnole, velouté (allemande), bechamel, hollandaise og sauce tomate, hvor de tre første er vand-i-olie emulsioner, hollandaise grundsaucen er en olie-i-vand sauce og tomatsaucen hører rent kemisk ikke til blandt de emulgerede saucer, men må betragtes som en suspension, selvom der godt kan være mel i – den moderne ketchup eller barbeque sauce kan betragtes som varianter af denne Escoffier-sauce.

Stivelses-baserede emulsioner kan inddeles i brune, gule og hvide saucer, figur 2:
Brune saucer (Espagnole) – brun roux, f.eks.
– Sauce demi glace
– Lieret kalvejus (jævnet med rent stivelse fra ”Arrow-root”)
– Sauce bordelaise og en lang række andre tilsmagninger
Gule saucer (Velouté) – lys roux, f.eks.
– Supremé (kyllingefond og fløde)
– Sauce Allemande (legering m. æggeblomme og montering m. smør)
Hvide saucer
– Béchamel – hvid roux + mælk (i st. f. fond), f.eks.
– Mornay source (béchamel m. gruyère ost)

Stivelse er planternes energilager og består som bekendt af tusinder af glukosemolekyler, der er sat sammen i lange kæder, ligesom den krystallinske cellulose, figur 3, der er ufordøjeligt for os mennesker. Glukosen kommer fra fotosyntesen, men den er vandopløselig, så planterne behøver et uopløseligt produkt til lagring af energi: Stivelse, der findes i to former som amylopectin – forgrenet polyglukose og som amylose – ligekædet polyglucose, figur 4.

Forholdet mellem de to typer afhænger af planten, og det spiller en stor rolle i køkkenet. I køkkenet bruges oftest hvedemel, majsmel, kartoffelmel, rismel eller stivelse fra rodfrugter. Det giver forskellige egenskaber ved saucen, og man regner normalt med, at 1½-2 gange mere hvedemel end kartoffelmel har samme fortykkende effekt. F.eks. er glutenindholdet i hvedemel med til at give en ugennemsigtig sauce, da glutenproteiner ikke bliver vandopløselige ved kogning, mens kartoffel- eller majsmel giver en glat mere gennemsigtig sauce, efterhånden som stivelsen i vandfasen får karakter af en mere kolloid blanding. I det franske køkken koger man hvedemel-baseret sauce meget længe, mens man konstant skimmer urenheder bort fra toppen, så man på den måde får fjernet proteinet i saucen.

Amylose fylder meget mere i en vandig opløsning end den mere kompakte amylopectin og førstnævnte er derfor bedre til at fortykke saucen ved opvarmning. Stivelse er uopløseligt ved stuetemperatur – tænkt blot på kartoffelmel, majsmel, eller hvedemel; men ved opvarmning bliver det til en amorf struktur, som kan hydrogenbinde med vandet, først som en pasta, men ved lang tids bearbejdning bliver det til en sol i den vandige fase, hvilket ses ved, at turbiditeten i væsken mindskes, men det gør viskositeten også.

Alt dette spiller en rolle, når man skal lave blond, gul eller brun roux til brug for saucer. Hvid roux er den velkendte opbagning i en gryde, hvor 100 g mel blandes i 100 g smeltet smør og forsigtigt varmes igennem i nogle minutter før 1 liter mælk/bouillon røres i. Lys og brun roux laves med 125 g fedt fra fonden iblandet 250 g mel til en pasta. Denne pasta bages i ovnen ved 110-120°C (lys roux) eller 130-170°C (brun roux) i to-tre timer og får så karakter af et granulat. Den brune roux er således præget af de såkaldte Maillard-processer, der først for alvor sætter ind ved temperaturer højere end 130°C. Tilberedningen af brun roux er meget afhængig af den valgte fedt-type. Med andefedt fra julen skulle jeg bruge 170°C i flere timer, før melet blev brunt.

Sauce Espagnole (grundsauce tilpasset familiekøkkenet)
150 g gulerødder i tern
250 g løg, groft hakket
1 kvist timian
1 kvist rosmarin
2 laurbærblade
1 ds. konc. tomatpure
1 l brun kalvefond
100 g fedt fra kalvefonden
Brun roux, lavet af fedtet fra kalvefonden (eller smør)

Fremgangsmåde
Brug fedtet til at sautere gulerødder og løg i en stegegryde. Tilsæt timian, rosmarin, laurbærblade, tomatpure og kalvefond. Kog i en times tid, hvorefter det blendes og passeres i en fintmasket si, før saucen jævnes med brun roux og koges blank. Dette er en sauce espagnole grundsauce.
Denne sauce kan eksempelvis laves til en koncentreret sauce demi glace ved at tilsætte endnu ½ l kalvefond, 100 g hakkede championer, 1 ds. konc. tomatpure og så langsomt reducere dette til ½ l i alt. Passeres og monteres med 50 g koldt smør.
Sauce espagnole og demi glace er grundstenene i mange tilsmagninger, f.eks. sauce bordelaise, som er en fremragende sauce til en tournedos m.m.:

Sauce Bordelaise på Espagnole
2½ dl tør rødvin (helst en med bløde tanniner som en Merlot eller Pinot Noir)
1 spsk. finthakket skalotteløg
¼ tsk. friskkværnet sort peber
1 kvist frisk timian
1 laurbærblad
½ liter demi glace
1 tsk. citronsaft
30 g smør
50 g oksebenmarv skåret i skiver og porcheret i halvvarmt vand i 2-3 minutter og drænet

Fremgangsmåde
I en gryde sauteres skalotteløg, timian og laurbærblad. Vinen tilsættes og reduceres til ca. det halve. Pisk demi glace i saucen, lad det simre i 15 min. og si saucen gennem en finmasket si over i en ren gryde. Smag til med citronsaft og monter med halvdelen af oksemarven. Smag til med salt, peber, allehånde og cayenne. Resten tilsættes i skiver ved anretningen, evt. sammen med ristede kantareller, morkler eller andre gode svampe.

Sauce Velouté på kylling
3 spsk. usaltet smør
6 spsk. hvedemel
6 dl kyllingefond
Salt og formalet sort peber
½ dl piskefløde (valgfri)
Giver omkring 4½ dl sauce

Fremgangsmåde
Lav en lys roux ved at blande en del smør med to dele mel og bag det i ovnen ved 110°C i 1½ time – afkøles.
Bring fonden i kog og pisk den lyse roux i. Lad saucen simre i 45-60 min., men placer gryden, så kun ca. halvdelen er ind over blusset (denne teknik tvinger urenhederne til at stige til overfladen på den køligere side, hvor de lejlighedsvist kan afskummes). Det må ikke brænde på, men saucen skal reduceres med omkring en tredjedel. Smag til med salt og peber og passer saucen gennem en finmasket si. Tæt tildækket kan saucen holde i køleskab i fire dage eller i fryseren i op til tre måneder.
Tilsæt 1 dl piskefløde, smag til med citronsaft og monter med 25 g smør for at få en sauce suprême. Må ikke genopvarmes, da den skiller.
Tilsæt 1 dl svampefond og brug en æggeblomme i stedet for smør til montering, og man har en Sauce Allemande. Kan heller ikke genopvarmes uden at skille.
Sauce velouté kan også laves på fisk, skaldyr, grøntsagsbouillon m.m.

Sauce Bechamel
3 spsk. smør
3 spsk. hvedemel
½ l varmet mælk
¼ tsk. salt
¼ tsk. friskkværnet hvid peber
Lidt frisk revet muskatnød (valgfrit)
50 revet ost, gerne Gruyère

Fremgangsmåde
I en mellemstor gryde smeltes smørret over medium-høj varme. Tilsæt mel og rør, indtil roux er bleg gul og skummende, ca. 1 minut. Lad ikke den hvide roux brune. Pisk langsomt mælken i og fortsæt med at piske indtil saucen tykner og kommer i kog, omkring to til tre min. Reducer varmen, smag til med salt, peber og muskatnød og lad det simre i 2 til 3 min. Dette kaldes nu en bechamelsauce, og kan anvendes, som den er til mange formål. Hvis den ikke bruges med det samme, kan den dækkes med folie og opbevares i køleskab i flere dage.
Til sauce morney røres 50 revet ost, gerne Gruyère, i den varme bechamelsauce og der piskes, indtil osten er smeltet. Hvis saucen forekommer tyk, tyndes med lidt mælk. Også denne sauce kan opbevares i køleskab i flere dage.
Hjemmelavet sauce morney er et must til lasagne.

Her til slut min version af Auguste Escoffiers tomatsauce:

Sauce Tomate
1 l tomat concasse på glas
40 g bacon i tern
50 g gulerødder i små tern
40 g løg i små tern
1 laurbærblad
1 kvist timian
20 g smør
35 g mel
½ l hvid fond (fisk, kylling, kalv – afhængig af retten)
2 fed hvidløg
5 g salt
6 g sukker
Peber

Fremgangsmåde
Brun bacon let i smør. Tilsæt gulerødder, løg, laurbærblad, timian og brun det med. Strø så melet udover og brun videre, indtil det har en lysebrun farve. Tilsæt fond, tomat, hvidløg, salt, sukker og peber. Læg låg på og kog i to timer ved svag varme, før saucen passeres igennem en sigte. Skal den stå lidt, kom da lidt smør på toppen, så der ikke dannes skind. (Man kan undlade melet og i stedet nedkoge saucen, efter den er passeret).

 

 

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik