DTU tilbyder abonnement på systemet, der giver let adgang til brugsanvisninger og opfylder myndighedernes krav.
Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2006 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.
På mange laboratorier er det et stort arbejde at leve op til myndighedernes krav om brugsanvisninger, etiketter, registrering af kemikaliebeholdning og affaldsregler m.m. Det var grunden til, at DTU og KU i 1999 sammen valgte at udvikle Kemibrug, der opfylder alt dette. Systemet styres fra DTU og KU betaler halvdelen af udgifterne.
Kemibrug har været i drift siden 1999, og i 2001 blev det muligt for interesserede virksomheder at koble sig på.
Systemet indeholder bl.a.:
· brugsanvisninger
· engelsksprogede brugsanvisninger
· etiketmodul
· skabelon til kemisk arbejdspladsvurdering (APV)
· registrering af kemikaliebeholdning
· lokal administration af rettigheder
Hjertet i systemet
Hjertet i systemet er de 4.700 brugsanvisninger for laboratoriekemikalier.
– Hvert år laver vi ca. 500 ny brugsanvisninger, samtidig med at basen holdes ajour, når reglerne ændres, siger kemiingeniør Lene Hjerrild fra Sektion for Arbejdsmiljø på DTU.
– Brugerne kan også lave tilføjelser til brugsanvisningerne, så de får et lokalt præg. Man kan f.eks. skrive, hvor man skal placere affald, og hvilke handsker man skal bruge, supplerer arbejdsmiljøleder Ole Vendelbo og fortsætter:
– Ud fra beholdningslisten kan man sortere efter valgfri kriterier og f.eks. få en liste med hvilke brandfarlige væsker, der bruges.
Adgangen til Kemibrug styres via brugerlogin på flere niveauer og med forskellige rettigheder. Hvert institut eller hver virksomhedsafdeling har en administrator, der tildeler rettigheder til andre. Han/hun indføjer redaktører i systemet. De har personligt login og password og kan registrere kemikalier, holde styr på kemikaliebeholdningen og skrive eventuelle lokale tilføjelser. Den almindelige bruger logger sig på med et fælles password.
Andre features
En af de nyere features er muligheden for at lave egne etiketter til faremærkning, så kemikalierne mærkes korrekt, når der laves opløsninger.
Systemets skabelon til at lave en kemisk APV kan bruges til at lave en samlet risikovurdering af arbejdsmiljøet, f.eks. ved en syntese, hvor der indgår flere stoffer.
Ni eksterne abonnenter
Interesserede virksomheder kan abonnere på systemet. De penge, der kommer ind på det, bruges til løbende videreudvikling.
– Brugerne fra de tilmeldte laboratorier kan logge sig på via internettet og derved slippe for store tunge, ringbind med brugsanvisninger, som let bliver forældede, forklarer Ole Vendelbo.
– Vi har generelt fået rigtig gode tilbagemeldinger fra de ni virksomheder, der abonnerer. De har givet udtryk for, at de sætter pris på den tryghed det er, at de kan stole på, at Kemibrugs oplysninger altid er opdaterede, siger Lene Hjerrild.
Andre arbejdsmiljøprojekter
Videoen »Sikkerhed i laboratoriet« ligger både på DTU’s hjemmeside og i en dvd-version. Den bruges bl.a. ved introduktion af nye kemistuderende.
Et andet projekt (Pyxis) udføres i samarbejde med DTU Indkøb og den nye hovedleverandør af kemikalier Sigma Aldrich.
– Vha. Pyxis-metoden, der er etableret på Kemisk Institut, har vi reduceret lagermængden af kemikalier betydeligt uden at forringe forsyningssikkerheden, og vi forventer at kunne bruge metoden flere andre steder på DTU, slutter Lene Hjerrild.
Fakta om Kemibrug har været på nettet siden 2001.
Der er ca. 400 daglige besøgende på hjemmesiden.
Der laves ca. 500 nye brugsanvisninger om året.
Der oversættes ca. 300 brugsanvisninger til engelsk pr. år.
Ni eksterne virksomheder abonnerer: DFU, Danmarks Fiskeriundersøgelser, Daniscos laboratorier, Lægemiddelstyrelsen, Scanpharm, RUC, Carlsberg Research Center, Hotel- og Restaurantskolen og GEUS.
Interesserede inviteres til et demo-møde på DTU 31. maj kl. 14.00-16.00. Tilmelding nødvendig