Diabetes type 2 behandles medicinsk med bl.a. thiazolidindioner, der kan have meget ubehagelige bivirkninger. Der er brug for nye midler, og naturmedicin jagtes nu i stigende grad og giver lovende resultater.
Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 10, 2007 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.
Af Carsten Christophersen,
I de seneste år er forekomsten af diabetes type 2 steget eksplosivt. Det, der før hed gammelmands sukkersyge, rammer nu børn helt ned til 10 års alderen. Diabetesepidemien følger tæt i hælene på en fedmeepidemi, der også følges af en kraftig stigning i andre livsstilsygdomme. Medicinalindustrien har reageret på denne udfordring ved at udvikle en række syntetiske lægemidler.
Rosiglitazone under mistanke
Blandt de stoffer der ordineres mod type 2 diabetes er thiazolidindionen rosiglitazone, der bl.a. sælges under navnet Avandia. Thiazolidindioner (TZD) virker ved at stimulere en såkaldt peroxisom prolifererator aktiveret receptor (PPARg). Derved forbedres både følsomheden for insulin og b-cellernes funktion.
Rosiglitazone må ikke ordineres til diabetikere med hjerteproblemer. En ny analyse konkluderer, at der er 43% forhøjet risiko for blodprop i hjertet ved brug af midlet, selv for diabetikere der ikke tidligere har haft hjerte-kar-problemer. Det anslås, at ca. 2% af brugerne vil få hjerteanfald i løbet af 26 måneders medicinering. Det konkluderes også, at det sker uafhængigt af dosens størrelse. Undersøgelsen sammenfatter data fra over 28.000 diabetikere.
Avandia tilbyder ikke en bedre regulering af diabetes end anden medicin, der ikke har disse bivirkninger. For at føje spot til skade konkluderer nye undersøgelser, at Avandia kan give 50% mere forøgelse af vægten og fordoble risikoen for ophobning af væske. En anden undersøgelse konkluderer, at Avandia kan bevirke knogleskørhed hos kvinder efter overgangsalderen.
Selv efter disse skræmmende oplysninger har det europæiske lægemiddelagentur og Lægemiddelstyrelsen godkendt fortsat salg af midlet.
Naturligt tilbud
Utallige mennesker med sukkersyge behandles traditionelt med urtemedicin. Den kan ikke patenteres og er derfor uinteressant for lægemiddelindustrien under den nuværende lovgivning. Men den kan repræsentere en model for nye lægemidler – og de kan patenteres. Etnofarmakologi, farmakognosi og naturstofkemi har sammen løftet låget på denne skatkiste og afsløret en lille del af indholdet. Resultatet er nye gode modeller for antidiabetika. I følge sagens natur er der store mangler og usikkerheder ved de simple undersøgelser for effekt, der hidtil har været brugt. De fleste behandlinger med urtemedicin er ikke begrundet i kontrollerede forsøg, eller de er kun nødtørftigt undersøgt på dyr.
Et udtræk af græskar Curcubita ficifolia sænker blodsukkeret og øger mængden af insulin hos rotter, hvor hovedparten af b-cellerne er ødelagt kemisk. Dyrene kan derfor ikke danne den nødvendige mængde insulin. Antallet af b-celler vokser, enten ved at der dannes nye, eller fordi de eksisterende undgår at blive ødelagt.
Et andet forsøg med rotter viser, at fodring med et peptid fra sort soja, Rhynchosia volubilis, nedsætter kolesterol og fedtstoffer i blodet. Samtidig taber dyrene fedtvæv. Det kan være et stærkt våben mod udviklingen af den type 2 diabetes, der følger fedme.
Piller mod diabetes?
En mikrosvamp, Pseudomassaria sp., isoleret fra blade indsamlet nær Kinshasa i Den Demokratiske Republik Congo, indeholder et stof med virkning som insulin. Demethylasterriquinon B1 aktiverer insulinreceptoren ligesom insulin. Virkningen på rotter er forbløffende – sukkermængden i blodet normaliseres. Det er det første stof med virkning som insulin, der kan tages i pilleform.
Salacia oblonga sænker blodsukker
Udtræk af roden af Salacia oblonga virker regulerende på blodsukker og insulin efter et sukkerholdigt måltid. De virksomme stoffer, hvoraf et er salacinol, hæmmer a-glukosidase-enzymer. Derved hindres nedbrydningen og optagelse af fødens højmolekylære sukkerstoffer. Planten hører til Benvedfamilien (Celastraceae), og bruges i det ayurvediske behandlingssystem mod diabetes. Også i Japan bruges det til behandling af diabetes og fedme. Virkningen er fastslået ved et randomiseret dobbeltblind overkrydsningsstudie.
Diabetes – en folkesygdom
Globalt vurderes mere end 230 millioner mennesker at lide af type 1 eller type 2 diabetes. Alene i Danmark anslås antallet til omkring 300.000 – hvor langt de fleste har type 2, og mange ikke har erkendt det.
Udgiften til behandling af diabetes og følgelidelser er på ca. 2,5 milliarder kroner om året i Danmark. Alene i USA behandles mere end tre millioner med TZD’er. I England blev 1,5 millioner recepter udskrevet i 2006 og i Danmark blev 4000 behandlet med TZD.
Diabetes type 1 contra 2
Bugspytkirtlens b-celler danner insulin. Ved type 1 ødelægges b-cellerne og efterhånden stopper dannelsen af insulin helt. Det er den insulinkrævende ungdomsdiabetes. Ved type 2 derimod produceres insulin, men cellerne har udviklet resistens således, at øgede mængder er nødvendige for en normal regulering af blodsukkeret. Type 2 har en stærk arvelig disposition, men er også afhængig af race og især af fedme og aktivitetsniveau.
Kilder
S. Singh, Y. Loke og C. D. Furberg Thiazolidinediones and Heart Failure: A Teleo-analysis Diabetes Care 2007, Bind 30, side 2148-2153.
M. E. Ramos-Nino, C. D. McLean og B. Littenberg Association between cancer prevalence and use of thiazolidinediones: results from the Vermont Diabetes Information System BMC Medicine side 1-7 http://www.biomedcentral.com/1741-7015/5/17
H. Chéret Omstridt lægemiddel mod diabetes 2 kan fortsat sælges Dagens Medicin 2007, 23. maj.
J. A. Williams, Y. S. Choe, M. J. Noss, C. J. Baumgartner og V. A. Mustad Extract of Salacia oblonga lowers acute glycemia in patients with type 2 diabetes The American Journal of Clinical Nutrition 2007, Bind 86, side 124-30.
T. Xiao g Q. Wang Hypoglycemic role of Cucurbita ficifolia (Curcubitaceae) fruit extract in streptozotocin-induced diabetic rats Journal of the Sciences of Food and Agriculture 2007, Bind 87, side 1753-1757.
S. J. Rho, S. Park, C.-W. Ahn, J.-K. Shin og H. G. Lee Dietetic and hypocholesterolaemic action of black soy peptide in dietary obese rats Journal of the Sciences of Food and Agriculture 2007, Bind 87, side 908-913.
G. M. Salituro, F. Pelaez og B. B. Zhang Discovery of a small Molecule Insulin Receptor Activator Recent Progress in Hormone Research 2001, Bind 56, side 107-126.
Thiazolidinendionen passer ind i en receptor (PPARg), der ved påvirkning sætter en række reaktioner i gang, der bl.a. kan føre til ophobning af vand i kroppen.
Salacinol fra Salacia oblonga hæmmer det polysakkarid-spaltende enzym a-glukosidase og formindsker derved dannelsen af glukose.