• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiBranchenyt01. 10. 2007 | Katrine Meyn

Sukkersyges medicin

BioteknologiBranchenyt01. 10. 2007 By Katrine Meyn

Diabetes type 2 behandles medicinsk med bl.a. thiazolidindioner, der kan have meget ubehagelige bivirkninger. Der er brug for nye midler, og naturmedicin jagtes nu i stigende grad og giver lovende resultater.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 10, 2007 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen, 

I de seneste år er forekomsten af diabetes type 2 steget eksplosivt. Det, der før hed gammelmands sukkersyge, rammer nu børn helt ned til 10 års alderen. Diabetesepidemien følger tæt i hælene på en fedmeepidemi, der også følges af en kraftig stigning i andre livsstilsygdomme. Medicinalindustrien har reageret på denne udfordring ved at udvikle en række syntetiske lægemidler.

Rosiglitazone under mistanke
Blandt de stoffer der ordineres mod type 2 diabetes er thiazolidindionen rosiglitazone, der bl.a. sælges under navnet Avandia. Thiazolidindioner (TZD) virker ved at stimulere en såkaldt peroxisom prolifererator aktiveret receptor (PPARg). Derved forbedres både følsomheden for insulin og b-cellernes funktion.
Rosiglitazone må ikke ordineres til diabetikere med hjerteproblemer. En ny analyse konkluderer, at der er 43% forhøjet risiko for blodprop i hjertet ved brug af midlet, selv for diabetikere der ikke tidligere har haft hjerte-kar-problemer. Det anslås, at ca. 2% af brugerne vil få hjerteanfald i løbet af 26 måneders medicinering. Det konkluderes også, at det sker uafhængigt af dosens størrelse. Undersøgelsen sammenfatter data fra over 28.000 diabetikere.
Avandia tilbyder ikke en bedre regulering af diabetes end anden medicin, der ikke har disse bivirkninger. For at føje spot til skade konkluderer nye undersøgelser, at Avandia kan give 50% mere forøgelse af vægten og fordoble risikoen for ophobning af væske. En anden undersøgelse konkluderer, at Avandia kan bevirke knogleskørhed hos kvinder efter overgangsalderen.
Selv efter disse skræmmende oplysninger har det europæiske lægemiddelagentur og Lægemiddelstyrelsen godkendt fortsat salg af midlet.

Naturligt tilbud
Utallige mennesker med sukkersyge behandles traditionelt med urtemedicin. Den kan ikke patenteres og er derfor uinteressant for lægemiddelindustrien under den nuværende lovgivning. Men den kan repræsentere en model for nye lægemidler – og de kan patenteres. Etnofarmakologi, farmakognosi og naturstofkemi har sammen løftet låget på denne skatkiste og afsløret en lille del af indholdet. Resultatet er nye gode modeller for antidiabetika. I følge sagens natur er der store mangler og usikkerheder ved de simple undersøgelser for effekt, der hidtil har været brugt. De fleste behandlinger med urtemedicin er ikke begrundet i kontrollerede forsøg, eller de er kun nødtørftigt undersøgt på dyr.
Et udtræk af græskar Curcubita ficifolia sænker blodsukkeret og øger mængden af insulin hos rotter, hvor hovedparten af b-cellerne er ødelagt kemisk. Dyrene kan derfor ikke danne den nødvendige mængde insulin. Antallet af b-celler vokser, enten ved at der dannes nye, eller fordi de eksisterende undgår at blive ødelagt.
Et andet forsøg med rotter viser, at fodring med et peptid fra sort soja, Rhynchosia volubilis, nedsætter kolesterol og fedtstoffer i blodet. Samtidig taber dyrene fedtvæv. Det kan være et stærkt våben mod udviklingen af den type 2 diabetes, der følger fedme.

Piller mod diabetes?
En mikrosvamp, Pseudomassaria sp., isoleret fra blade indsamlet nær Kinshasa i Den Demokratiske Republik Congo, indeholder et stof med virkning som insulin. Demethylasterriquinon B1 aktiverer insulinreceptoren ligesom insulin. Virkningen på rotter er forbløffende – sukkermængden i blodet normaliseres. Det er det første stof med virkning som insulin, der kan tages i pilleform.

Salacia oblonga sænker blodsukker
Udtræk af roden af Salacia oblonga virker regulerende på blodsukker og insulin efter et sukkerholdigt måltid. De virksomme stoffer, hvoraf et er salacinol, hæmmer a-glukosidase-enzymer. Derved hindres nedbrydningen og optagelse af fødens højmolekylære sukkerstoffer. Planten hører til Benvedfamilien (Celastraceae), og bruges i det ayurvediske behandlingssystem mod diabetes. Også i Japan bruges det til behandling af diabetes og fedme. Virkningen er fastslået ved et randomiseret dobbeltblind overkrydsningsstudie.

Diabetes – en folkesygdom
Globalt vurderes mere end 230 millioner mennesker at lide af type 1 eller type 2 diabetes. Alene i Danmark anslås antallet til omkring 300.000 – hvor langt de fleste har type 2, og mange ikke har erkendt det.
Udgiften til behandling af diabetes og følgelidelser er på ca. 2,5 milliarder kroner om året i Danmark. Alene i USA behandles mere end tre millioner med TZD’er. I England blev 1,5 millioner recepter udskrevet i 2006 og i Danmark blev 4000 behandlet med TZD.

Diabetes type 1 contra 2
Bugspytkirtlens b-celler danner insulin. Ved type 1 ødelægges b-cellerne og efterhånden stopper dannelsen af insulin helt. Det er den insulinkrævende ungdomsdiabetes. Ved type 2 derimod produceres insulin, men cellerne har udviklet resistens således, at øgede mængder er nødvendige for en normal regulering af blodsukkeret. Type 2 har en stærk arvelig disposition, men er også afhængig af race og især af fedme og aktivitetsniveau.

Kilder
S. Singh, Y. Loke og C. D. Furberg Thiazolidinediones and Heart Failure: A Teleo-analysis Diabetes Care 2007, Bind 30, side 2148-2153.
M. E. Ramos-Nino, C. D. McLean og B. Littenberg Association between cancer prevalence and use of thiazolidinediones: results from the Vermont Diabetes Information System BMC Medicine side 1-7 http://www.biomedcentral.com/1741-7015/5/17
H. Chéret Omstridt lægemiddel mod diabetes 2 kan fortsat sælges Dagens Medicin 2007, 23. maj.
J. A. Williams, Y. S. Choe, M. J. Noss, C. J. Baumgartner og V. A. Mustad Extract of Salacia oblonga lowers acute glycemia in patients with type 2 diabetes The American Journal of Clinical Nutrition 2007, Bind 86, side 124-30.
T. Xiao g Q. Wang Hypoglycemic role of Cucurbita ficifolia (Curcubitaceae) fruit extract in streptozotocin-induced diabetic rats Journal of the Sciences of Food and Agriculture 2007, Bind 87, side 1753-1757.
S. J. Rho, S. Park, C.-W. Ahn, J.-K. Shin og H. G. Lee Dietetic and hypocholesterolaemic action of black soy peptide in dietary obese rats Journal of the Sciences of Food and Agriculture 2007, Bind 87, side 908-913.
G. M. Salituro, F. Pelaez og B. B. Zhang Discovery of a small Molecule Insulin Receptor Activator Recent Progress in Hormone Research 2001, Bind 56, side 107-126.

Thiazolidinendionen passer ind i en receptor (PPARg), der ved påvirkning sætter en række reaktioner i gang, der bl.a. kan føre til ophobning af vand i kroppen.

Salacinol fra Salacia oblonga hæmmer det polysakkarid-spaltende enzym a-glukosidase og formindsker derved dannelsen af glukose.

Skrevet i: Bioteknologi, Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik