DTU Fødevareinstituttets forskning i hormonforstyrrende stoffer har som mål at beskytte det ufødte foster mod skadelige effekter af stofferne. Fokus er på, hvordan kemikalier forstyrrer kroppens hormoner i forbindelse med reproduktionen.
I flere EU-projekter arbejder DTU Fødevareinstituttet på at få ny viden om hormonforstyrrende stoffers skadelige virkninger og udvikle bedre metoder til at teste skadevirkninger af forskellige stoffer.
I projektet FREIA er formålet for eksempel at undersøge, hvordan kemikalier kan forstyrre kvinders evne til at få børn, og hvordan bedre kemikalietestning kan beskytte kvinders forplantningsevne.
En væsentlig del af problemet med stoffernes skadelige effekter på menneskets forplantningsevne er den såkaldte cocktaileffekt. I nationale projekter for myndighederne peger forsøg og kortlægninger klart på, at hvis mange kemikalier er til stede i selv små mængder, kan det have en markant skadelig effekt.
Forskerne på DTU Fødevareinstituttet har derfor udarbejdet en ny værktøjskasse, der tager højde for cocktaileffekter i vurderingen af risikoen for at blive eksponeret for kemiske stoffer.
Viden om cocktaileffekter hjælper myndighederne til at sætte grænseværdier for kemikalieindholdet i de varer, virksomheder producerer. I 2018 besluttede EU for eksempel at anerkende, at fire ftalater er hormonforstyrrende for mennesker og at anerkende cocktaileffekten. DTU Fødevareinstituttet har bidraget med en væsentlig del af dokumentationen til forslaget.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet