Et studie fra DTU Fødevareinstituttet viser, at det naturligt forekommende peptid, Cap 18, kan bruges til at bekæmpe bakterier i fødevareproducerende dyr og derved mindske behovet for at behandle syge dyr med konventionelle antibiotika. Cap 18 er en del af dyrs primitive immunforsvar og forekommer naturligt i tårer fra kaniner.
Peptidet kan bekæmpe bakterierne Salmonella typhimurium, Y. ruckeri og A. salmonicida. Salmonella er den fødevareoverførte bakterie, der forårsager flest sygdomsudbrud i Europa, mens de to andre bakterier giver ørreder rødmundesyge og furonkulose, hvilket påfører fiskeopdrættere betydelige tab.
DTU Fødevareinstituttets beregninger viser, at kommerciel produktion af Cap 18 vil være både økonomisk rentabel og praktisk mulig. Før peptidet – eller varianter af det – kan bruges som ingrediens i fødevarer eller foder, kræver det dog, at en mikroorganisme bliver udviklet, som kan producere peptidet. Effekten ved indtag af et sådant produkt bør også undersøges nærmere.
Studiet er gennemført i samarbejde med forskere fra KU og Aalborg Universitet.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet