Københavns Universitet og firma Bayer CropScience har udviklet en ny robust olieafgrøde, der kan modstå varme, tørke og plantesygdomme langt bedre end de nuværende rapsplanter, det skriver KU i en pressemeddelelse.
Centerleder på Grundforskningscentret DynaMo, Københavns Universitet, Professor Barbara Ann Halkier er en af de forskere, der har arbejdet ihærdigt med at udvikle en ny olieafgrøde. Hun fortæller:
– De gængse rapsplanter kan desværre ikke klare varme og tørke særlig godt. Til vores store glæde er det lykkedes os at bruge en epokegørende bioteknologisk metode på en sennepsplante, der er en nær fætter til raps. Resultatet er en forbedret olieafgrøde, der er rustet til at klare fremtidige klimaforandringer. Den vil også kunne dyrkes i områder, der i dag er uegnede til olieafgrøder, såsom Indien, Australien og hele det vestlige Canada.
Sennepsplanten ligner raps af udseende, og dens olie har de samme eftertragtede egenskaber med høje indhold af mono- og flerumættede fedtsyrer, bl.a. omega-3 og -6, samt antioxidanter, vitaminer og lectin. Men oven i er den langt mere hårdfør over for varme, tørke og sygdomme. Sennep er derfor en nærliggende kandidat til at afløse raps.
Forskerne fra DynaMo-centret har udviklet en teknologi, som kan holde de bitre forsvarsstoffer ude af sennepsfrøene, samtidigt med at resten af planten stadig kan forsvare sig mod insekter og sygdomme. De danske forskere har vist, at teknologien virker i forsøg med modelplanter, mens Bayer CropScience har udført store markforsøg med de lovende sennepsplanter.
De næste år vil forskerne fra Københavns Universitet og Bayer CropScience bruge på at få indholdet af forsvarsstofferne i sennepsplantens frø endnu længere ned. De regner med, at de vil have en olieproducerende sennepsplante, hvis frø ikke længere smager af sennep, klar inden for de næste 2-3 år.