• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiMedicinalkemi01. 11. 2001 | Katrine Meyn

Ecstasy i Danmark

BioteknologiMedicinalkemi01. 11. 2001 By Katrine Meyn

Ecstasy og dets tilgængelighed har været til meget diskussion i den offentlige debat. Den megen omtale har medført, at Rigspolitiet og Sundhedsstyrelsen har udvidet overvågningen af udbredelsen af ecstasytabletter samt ecstasyfund i blod/vævsprøver. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2001 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Sys Stybe Johansen, retskemiker, ph.d. (pharm), og Irene Breum Müller, retskemiker, ph.d. (pharm), , Retskemisk Afdeling, Københavns Universitet

Retskemisk Afdeling, Retsmedicinsk Institut ved Københavns Universitet analyserer prøver fra afdøde personer i Østdanmark og fra personer, der er involveret i kriminal- og trafiksager i hele landet samt prøver af tabletter, pulvere og væsker fra narkopolitiet. Afdelingen analyserer prøverne for narkotika, medicin og gifte, deriblandt ecstasy.
Ecstasy er en populær betegnelse for MDMA, som er en forkortelse af stoffets kemiske navn (3,4-methylendioxymetamfetamin). Ecstasy hører til kategorien »designer drug« og er forbudt i Danmark, men findes på det illegale marked. Ecstasy er udbredt blandt unge mennesker i techno-miljøet og på dansesteder, fordi det giver en hurtig og billig rus [1].

Farmakologi
MDMA og de beslægtede stoffer som MDEA, MDA, BDB, MBDB tilhører gruppen af 3,4-methylendioxyamfetamin-derivater, som i artiklen betegnes ecstasy, og hvis kemiske struktur er bygget op om amfetamin. Amfetaminmolekylet er modificeret ved at tilføje en 5-ledet ringstruktur, hvori der indgår to oxygenatomer (figur 1). Denne kemiske modificering medfører rusvirkninger som amfetamin/kokain og hallucinogener som LSD.
Den biokemiske årsag til dette er MDMA’s virkning på både dopamin- og serotonin-neurotransmissionen pga. isomerernes forskellige effekter [2,3]. I flere dyrearter er der påvist en nedsættelse af dopamin- og serotonin-indholdet i hjernen efter enkelte eller flere gange indtagelse af MDMA givet i doser, der er typiske for opnåelse af en ruseffekt. Serotonins betydning for bl.a. stemningslejet og andre højere psykologiske funktioner giver pga. forventelige følgetilstande som depression, manglende energi, koncentrationsbesvær m.v. anledning til bekymring. Ydermere er der set en neurotoksisk effekt, dvs. direkte ødelæggende virkning på nervesystemet i hjernen efter en eller få ganges indtagelse af MDMA.
Disse observationer var med til at anspore til videreudvikling af nye derivater såsom MBDB. MBDB blev illegalt »lanceret« som et stof med en mere intens akut intoksisitet (rusvirkning) og en formodentlig mindre neurotoksisk virkning [4].
Der er ingen systematisk opgørelse over dødeligt forløbende forgiftninger med ecstasy, men der er rapporteret mange enkeltstående sager om pludselig død i forbindelse med indtagelse af disse stoffer. Obduktioner i disse sager har afsløret skadelige virkninger i organer som lever, hjerne, nyre, hjerte og muskel [5,6,7,8].

Retskemiske fund i danskere
Retskemisk Afdeling i København har kun fundet et meget begrænset antal obduktionssager indeholdende ecstasy. I perioden 1998-2000 blev der i Danmark registret fem dødsfald forårsaget af MDMA eller af en blanding af amfetaminderivaterne PMA (paramethoxyamphetamin) og PMMA (paramethoxymetamphetamin). Der blev registeret et ecstasydødsfald i 1998 og fire dødsfald i 2000, hvilket antyder en stigning i antal registrerede ecstasydødsfald. Politiet rekvirerer årligt 17000 alkoholundersøgelser af trafikanter og evt. voldssager, men heraf sendes kun 200 prøver til medicin- og narkotikaundersøgelse. Af disse sager er andelen af positive prøver for ecstasy steget markant i perioden 1996-2000 (figur 2). I 2000 var 7,5% af prøverne således positive for ecstasy. Hovedparten af de positive fund er MDMA, men der er også fundet MDA og MDEA.

Ecstasyprojekt
På grundlag af den offentlige debat om unges brug af ecstasy besluttede Sundhedsstyrelsen og Rigspolitiets Nationale Efterforskningsstøttecenter (NEC) at udvide overvågningen af udbredelsen af ecstasytabletter i Danmark. Oplysninger vedrørende fundene skal anvendes efterforskningsmæssigt af politiet. Derefter bearbejdes materialet til Sundhedsstyrelsens brug i nationalt/internationalt øjemed. Retskemisk Afdeling i København, som dækker Sjælland og Øerne, modtager derfor de illegale tabletter politiet har beslaglagt. Illegale tabletter defineres i undersøgelsen som tabletter med et ikke-professionelt udseende vurderet ved logo, farve og presning. Desuden indgår tabletter, hvor der ved de efterfølgende kemiske analyser er påvist syntetiske stoffer eller andre euforiserende stoffer, som ikke forekommer i lægemidler. Resten af landet dækkes af Retskemisk Afdeling i Odense (Fyn og Sønderjylland) og Retskemisk Afdeling i Århus (resten af Jylland).
Tabletternes udseende beskrives, hvilket vil sige tabletternes form, evt. forekomst af delekærv, farve og logo, derefter måles diameter, højde og vægt. Tabletterne fotograferes (figur 3), og indholdsstofferne bestemmes med afdelingens rutinemetoder: GC-MS (gaschromatografi med masseselektivdetektor) til identifikation og HPLC-DAD (højtryksvæskechromatografi med diodearraydetektor) til kvantifikation.

Konfiskerede tabletter
Antallet af konfiskerede tabletter steg markant fra 1996 til 1998, herefter ses en stagnering i antallet på ca. 20.000-25.000 tabletter i perioden 1998–2000 (figur 4). Derimod er der beslaglagt 137.307 tabletter (ca. 100.000 tabletter stammer fra en beslaglæggelse) i 2001 (januar-august) [9]. Om det store antal beslaglagte tabletter i 2001 udgør en reel stigning af tilgængelig ecstasy på det illegale marked eller om den store fokus, der er på ecstasy fra politiets side, er grunden til det store antal, er uvist.

Opsummering
Ecstasy er et problem i Danmark. I de sidste tre år er der registreret fem dødsfald forårsaget af ecstasy, heraf tre med amfetaminderivaterne PMA/PMMA. Endvidere er der et stigende antal trafikanter m.v., der er påvirket af ecstasy. Pressens fokus på unges forbrug af ecstasy har bevirket, at det fra politisk side blev besluttet at sætte fokus på ecstasy og dets udbredelse, hvorfor en udvidet overvågning af ecstasytabletter i Danmark er indført. Fra 2001 skal politiet således indsende alt konfiskeret ecstasy til retskemisk analyse. Resultaterne indtastes i en national database, som både Sundhedsstyrelsen og NEC bruger, bl.a. i overvågningen af nye, syntetiske stoffer i Danmark og til hurtig informationsudveksling i EU ved rapportering til narkotikaovervågningscenteret EMCDDA.

Referencer
1. Larsen, K.T. Narko-Nyt, Rigspolitichefen, Afdeling A, Narkoinformationen, 3, 1998.
2. Rosenberg, R. Baggrundsnotat om MDMA (Ecstasy), Sundhedsstyrelsen, maj 1997.
3. Demirkiran, M.; Jankovic, J. & Dean, J.M. Clin. Neuropharmacol., 19, 157-164, 1996.
4. Mauer, H.H., Ther. Drug Monit., 18, 465-470, 1996
5. Henry J.A.; Jeffreys, K.J. & Dawling, S. Lancet, 340, 384-387, 1992.
6. Milroy, C.M.; Clark, J.C. & Forrest, A.R.W. J. Clin. Pathol. 49, 149-153,1996.
7. Ellis, A.J., Wendon, J.A.; Portmann, B. & Williams, R. Gut, 38, 454-458, 1996.
8. Weinmann, W. & Bohnert, M. Forensic Sci. Int., 91, 91-101,1998.
9. Opgivet fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningsstøttecenter (NEC).

Figur 1. Struktur af ecstasy og amfetamin samt derivater heraf.
Figur 2. Antal ecstasyfund i kriminal- og trafiksager i Danmark.
Figur 3. Et eksempel på en illegal tablet Retskemisk Afdeling har modtaget til undersøgelse.
Figur 4. Antal beslaglagte ecstasytabletter i Danmark fra 1996-2000 [9].

Skrevet i: Bioteknologi, Medicinalkemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik