• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Klima og miljøLovgivning og patenter01. 02. 2007 | Katrine Meyn

GHS – system til klassificering og mærkning af kemikalier

Klima og miljøLovgivning og patenter01. 02. 2007 By Katrine Meyn

Det nye system GHS skal beskytte miljø og mennesker mod skadelige påvirkninger fra kemikalier. Systemet er endnu ikke endeligt vedtaget i EU, men ventes implementeret sammen med REACH.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2007. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Henriette Christiansen og Helle Andersen, DHI, Center for Miljø og Toksikologi

GHS har været længe undervejs. På UNCED konferencen i Rio i 1992 enedes man om at arbejde hen imod et globalt system inden år 2000. Først i 2002 vedtog FN endelig GHS – Globally Harmonized System. Første version kom i 2003, og den nuværende reviderede version er fra 2005.
GHS udspringer af ønsket om et fælles globalt system til klassificering og mærkning af kemikalier, da der indtil nu har været store forskelle mellem de enkelte landes klassificering og mærkning. Det betyder, at det samme kemikalie kan være klassificeret som giftigt i nogle lande, sundhedsskadeligt i andre lande samtidig med, at det i nogle lande muligvis slet ikke er klassificeret.
Hovedformålene med GHS er at beskytte mennesker og miljø mod skadelige påvirkninger fra kemikalier, reducere behovet for test (herunder dyreforsøg) af kemikalier samt lette international handel med kemikalier, hvis risici er vurderet på international basis. GHS kan desuden fungere som et rammeværktøj til lande uden et eksisterende system.
GHS fastsætter kriterier for klassificering og mærkning af rene stoffer og for klassificering og mærkning af blandinger af flere stoffer (præparater). Vurderingen af et stofs eller præparats farlighed omfatter fysisk-kemiske farer, sundhedsfarer og miljøfarer. Herudover fastsætter GHS regler for risikoformidling såsom sikkerhedsdatablade og let forståelige symboler. Systemet retter sig primært mod flg. målgrupper:
· ansatte, der arbejder med kemikalier
· forbrugere
· redningspersonel
· transportsektoren
GHS-systemet tager udgangspunkt i eksisterende kendte klassificeringssystemer, såsom de systemer der kendes fra EU og USA samt reglerne for transport af farligt gods. Systemet er opbygget som en slags »byggeblokke« – Building Blocks. Det betyder, at GHS udgør en platform, hvorpå de enkelte lande kan »bygge« deres systemer, så der tages højde for nationale krav, der måtte gælde for de enkelte målgrupper. Der er således ikke tale om en fuldstændig harmonisering. EU’s nuværende forslag til GHS adskiller sig således på en række punkter fra FN’s reviderede udgave fra 2005.

GHS og EU
Det nuværende EU-system til klassificering og mærkning er fastsat ifølge 3 direktiver:
· Stofdirektiv (67/548/EEC)
· Præparatdirektiv (1999/45/EEC)
· Sikkerhedsdatabladsdirektiv (91/155/EEC)
GHS kommer i EU til at erstatte stofdirektiv (67/548/EEC) og præparatdirektiv (1999/45/EC).
Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade hører i EU under REACH-lovgivningen.
GHS-systemet minder på mange måder om det nuværende EU-klassificeringssystem. Da GHS-kriterierne for klassificering på flere punkter imidlertid afviger fra de EU-kriterier, der gælder i dag, vil det for mange stoffer og præparater betyde, at de vil blive klassificeret anderledes under GHS end under det nuværende EU-system, ligesom stoffer og præparater, der ikke er klassificerede under det nuværende system, kan blive klassificerede iht. GHS.

Eksempler på forskelle
Selvom GHS på mange måder minder om det klassificeringssystem, vi kender i dag, er der også væsentlige forskelle, bl.a. i terminologien. Desuden introduceres nye symboler og faresætninger samt nye krav til etiketter og sikkerhedsdatablade. Nedenfor er beskrevet enkelte forskelle.
Ved klassificering af stoffer og præparater opererer man i GHS med såkaldte kategorier inden for de enkelte fareklasser. Ved fysisk-kemiske fareklasser findes der desuden Divisioner og Typer for henholdsvis eksplosiver og organiske peroxider, som det kendes i dag fra regler om transport af farligt gods.
Der er i GHS flere afskæringsværdier under de enkelte fareklasser, end vi kender til i dag. Hvor der f.eks. i EU findes 3 farebetegnelser for akut toksicitet findes der i GHS 4(5) kategorier.
EU: T+ ; T ; Xn
GHS (EU): Kategori 1-4
GHS (globalt): Kategori 1-5
En GHS-klassificering for akut hudtoksisitet samt brandfare vil kunne se ud som følger:
– Akut dermal (hud) toksicitet Kategori 4
– Brandfarlig væske Kategori 2
De kendte, sorte faresymboler på orange baggrund erstattes af nye symboler for fysisk-kemiske farer, sundhedsfarer og miljøfarer. Desuden introduceres 3 nye symboler, mens det nuværende symbol for sundhedsskade og lokalirritation (Sct. Andrews kors) forsvinder.

CMR
– Sensibilisering (åndedræt)
– STOST – Specific Target Organ Systemic Toxicity (sammenlignelig med f.eks. nuværende R67)
Farebetegnelserne, der følger symbolerne, erstattes af såkaldte »signal-ord«. GHS opererer kun med to signal-ord: »Fare« og »Advarsel«.
De kendte R-sætninger og S-sætninger erstattes med helt nye faresætninger og nye sætninger, der beskriver sikkerhedsforanstaltninger. De fleste faresætninger kan vi nikke genkendende til, men der introduceres også nye sætninger. Vi kender dog stadig ikke det endelige antal og ordlyden af disse sætninger.
Som noget nyt introduceres også sikkerhedspiktogrammer, som ekstra information på etiketten. Sikkerhedspiktogrammerne kan se ud som følger:
Som tidligere nævnt er der også forskelle inden for GHS. Visse lande, herunder Japan, er i fuld gang med implementeringen. Japan havde i november 2006 klassificeret omkring 1200 stoffer iht. GHS. Dette er en proces, EU skal i gang med under REACH.
Tager man methanol som eksempel, har Japan én klassificering og tilhørende faresymboler. I EU vil man se to forskellige klassificeringer og henholdsvis to og tre faresymboler, afhængig af om man konverterer data fra stofdirektivets Annex 1 eller benytter tilgængelige data f.eks. fra IUCLID. Der er altså et stykke vej til harmoniseringen.

GHS og REACH
Implementeringen af GHS i EU forventes at ske samtidig med implementeringen af REACH, idet de to systemer hænger nøje sammen. I REACH-lovgivningen reguleres hele dokumentationen for klassificering af stoffer, ligesom udarbejdelse af sikkerhedsdatablade hører under REACH-lovgivningen.
Implementeringen af REACH og GHS i EU forventes at ske i løbet af 2007. Producenter, importører og forhandlere af kemiske stoffer og præparater skal derefter i gang med en reklassificering og mærkning af samtlige stoffer og præparater. Også de, som ikke er klassificeret i dag, skal vurderes iht. de nye regler. Der vil blive en overgangsperiode, før samtlige kemikalier skal være klassificeret, mærket og have sikkerhedsdatablade efter de nye regler. Længden af denne overgangsperiode er som følger:
For stoffer er der afsat 3 år til reklassificering og for præparater yderligere 4-5 år. Hele overgangsperioden er således på 7-8 år, hvorefter GHS træder fuldt ud i kraft. Indtil da er nuværende lovgivning gældende, men Kommissionen lægger op til, at der i overgangsperioden køres med et »dobbelt« system, altså både nuværende EU-klassificering og GHS. Dette kræver dog nye retningslinjer, som specielt industrien har efterlyst, ift. klassificering, mærkning og udarbejdelse af sikkerhedsdatablade.

Fodnote
1) Ved »nedre« kategori forstås de kategorier, der er omfattet af signal-ordet »Advarsel«.

CMR
– Sensibilisering (åndedræt)
– STOST – Specific Target Organ Systemic Toxicity (sammenlignelig med f.eks. nuværende R67).

Sensibilisering (hud)
De fleste »nedre« kategorier1.

Skrevet i: Klima og miljø, Lovgivning og patenter

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

  • Holm & Halby

    Fremtidens sikkerhedskabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    En fundamental del af forskningen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik