
Kvantevidenskab er stærkt på vej over det meste af verden, og for at kunne holde trit, er Københavns Universitet og DTU gået sammen om at åbne den første uddannelse i kvantevidenskab.
Endnu er kvantevidenskaben ikke slået igennem, men der arbejdes hårdt på kvantecomputere. Fx har DTU anvendt kvantecomputere til at regne på det danske elnet, hvilket bliver afgørende, når der kommer stadig fere vindmøller og solceller på nettet.
Her er realtidsberegninger afgørende, og det kan nutidens computere ikke.
Og selvom der nok går lidt tid endnu, før kvanteteknologierne for alvor slår igennem i samfundet, er der allerede en stor efterspørgsel fra virksomhederne. En efterspørgsel som i løbet af de sidste to år er eksploderet.
Vi har været ude at undersøge behovet for den nye uddannelse i forskellige brancher, og deres svar er, at det ikke kan gå hurtigt nok med at finde folk, der kan hjælpe med at drive udviklingen af kvanteteknologien fremad. Derfor åbner vi nu en uddannelse i kvanteinformationsvidenskab, så vi kan hjælpe virksomhederne med at være på forkant med udviklingen, siger professor og studieleder på den nye uddannelse Jan Phillip Solovej fra Institut for Matematiske Fag og leder af Centre of Excellence for the Mathematics of Quantum Theory (QMATH).
Den nye kvanteuddannelse er en toårig kandidatuddannelse, som er det man kalder interdisciplinær, da den kombinerer fagene fysik, matematik, kemi og datalogi. Og da de studerende kommer med vidt forskellige baggrunde, skal de derfor ifølge Jan Phillip Solovej først lære at tale samme “kvantesprog”.
De studerende skal gennemgå flere fælles obligatoriske kurser, som skal give dem en grundlæggende forståelse af kvanteinformationsteori og på hvilke platforme teknologien praktisk kan anvendes. Derefter har kandidaterne mulighed for at specialisere sig, forklarer han.
Kandidatuddannelsen åbner for ansøgninger i januar 2023 og forventes at have 25 studiepladser i første omgang.
Uddannelsen i kvanteinformationsvidenskab hører hjemme på Københavns Universitet, men en del af den foregår på DTU. Uddannelsen udnytter de meget stærke forskningsmiljøer der i forvejen findes inden for området på KU og DTU.
Tre institutter på SCIENCE samarbejder om uddannelsen: Institut for Matematiske Fag, Niels Bohr Institutet og Datalogisk Institut.
Nogle kommer til at dykke dybere ned i teorien og udvikle algoritmer og kvantesoftware, mens andre vil kigge nærmere på kvantehardwaren, og hvordan teknologierne kan anvendes i virksomheder. Det skal i sidste ende gerne give kandidater, som på flere niveauer kan drive udviklingen af kvanteteknologien fremad.
Målet er at uddanne kandidater, der forstår kvanteinformation og kan fungere som konsulenter ude i virksomhederne og hjælpe dem med at udnytte det enorme potentiale, som kvanteområdet rummer, siger Jan Phillip Solovej.
Kilde: Københavns Universitet