• Facebook
  • Instagram
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Klimateknologi

Fødevarekemi22. 02. 2022 | heidit

Krydderier fra A til Z

Fødevarekemi22. 02. 2022 By heidit

Læs originalartiklen her

Boganmeldelsen har været med i Dansk Kemi nr. 1, 22 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Carl Th. Pedersen
Forord af Ole G. Mouritsen, præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi
Udgivelsesdato: 2021
Forlag: Turbine
Antal sider: 320

Anmeldt af Stig Baltzersen, Baltzersen-vin.dk

Carl Th. Pedersen var kemiker og gastronom og efterlod ved sin død i 2020 et næsten færdigt manuskript til en bog om krydderier, som kogebogsforfatter og kollega Ole G. Mouritsen har færdiggjort med denne udgivelse.

Carl Th. Pedersen har i en lang årrække været medredaktør af Gastronomisk Leksikon og var desuden i en lang årrække frem til sin død, medlem af Det Gastronomiske Akademi. Med stor interesse beskæftigede han sig med madens kemi, og han har flere udgivelser med formidling af kemi til et bredere publikum. Jeg har med glæde læst både disse andre bøger og denne ”Krydderier fra A til Z”.

”Krydderier fra A til Z” udkommer naturligt lige nu, hvor der er stadigt stigende fokus på det grønne (veganer) køkken, hvor krydderier og krydderurter har en signifikant indflydelse på aroma og smag. Krydderierne bringer et attraktivt smagspanel til mange plantebaserede retter, som ellers har det svært i forhold til de ofte kraftigt smagende kødretter.

Bogen omhandler 66 rene og 11 blandede af de mest anvendte krydderier og krydderurter – endda et par jeg ikke kendte til. ”Krydderier fra A til Z” er meget detaljerig og en virkelig flot illustreret bog. Indledningsvis beskrives krydderiernes historie, med en del informationer tilbage til oldtiden og en beskrivelse af, hvordan krydderurter blev bragt til Danmark via klostrene. Carl Th. har også sin egen lune betragtning med om, hvordan brugen af krydderier og krydderurter har flyttet rundt mellem det søde og det salte køkken.

For hver af krydderierne får vi en interessant historisk beskrivelse af krydderiets oprindelse og anvendelse gennem tiden, for eksempel at aztekerne drak kakao med tilsætning af allehånde og at Tutankhamons læge anbefalede nigellafrø mod hoste. Ligeledes beskrives krydderiernes botanik og naturlige voksesteder og hvilke dele af planten, der kan anvendes.

Alle krydderierne er smukt illustreret med fotos. 

Herefter følger et afsnit, som omhandler de enkelte krydderiers anvendelse, som smagsgiver til det søde og salte køkken, som aromagivere i parfumeindustrien eller som farvestof af tekstiler osv.

Der er naturligvis også et afsnit om indholdsstoffer, hvor vi som læsere oplyses om de kemiske forbindelser. For eksempel om svovlforbindelserne i rucola, om de organiske syrer i sumak, og om de æteriske olier i timian, bare for at nævne et par eksempler.

Under hvert krydderi afsluttes afsnittet med en beskrivelse af deres medicinske anvendelse. Nogle krydderier er gode mod tømmermænd og kan forhindre mareridt, andre regulerer maven og fremmer fordøjelsen. Nogle krydderier er blevet betragtet som lægeurt. For eksempel menes kvan at have en gavnlig indflydelse på et dårligt blodomløb, og den har en lindrende virkning på bronkitis. En munk beskriver i det 16. århundrede, at muskatholdige salver skulle have en effekt, der kunne gøre Viagra rangen stridig.

Bagerst i bogen er der et afsnit om de mest almindelige blandingskrydderier og et meget anvendeligt leksikon, hvis man for eksempel skulle være lidt rusten i kemi eller bare mangle lidt om gloser fra for eksempel det franske køkken.

Carl Th. Pedersen har med sin sidste bog ”Krydderier fra A til Z” leveret en meget relevant, velskrevet og informativ bog om krydderiernes anvendelse samt videnskabelige beskrivelse og deres oprindelse. Den vil utvivlsomt give læseren nyttig viden og inspiration i køkkenet.

Jeg vil give bogen min varmeste anbefaling.

E-mail:
Stig Baltzersen: mail@baltzersen-vin.dk

Skrevet i: Fødevarekemi

 

Seneste nyt fra redaktionen

Tid for Plastdagen

AktueltBranchenyt18. 05. 2022

I morgen er det tid for Plastdagen, der finder sted i Industriens Hus i København. Det er en særlig udgave af Plastdagen, da man samtidig markerer foreningens 75-års jubilæum. Derfor er det oplagt både at kigge tilbage og frem, hvilket har ført til, at overskriften for hele arrangementet er

Misforstået tilgang til træning og muskelstørrelse

Branchenyt17. 05. 2022

Brugere af træningscentre har i årevis fulgt den samme tese - skal man have store muskler, skal man variere sin træning med både vægt, gentagelser og øvelser. Men det er en dårlig idé, for det virker ikke, viser ny forskning på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Der er

Undgå myggestik – lugt som en ged

MedicinalkemiTop17. 05. 2022

Sommeren er på vej og dermed også myggestik. Hvis man undgå nogle af de plagsomme stik, skal man lugte som en ged - eller et andet dyr. Og det er altså ikke nok bare at droppe badet i en 14 uges tid eller så. For godt nok kommer vi til at lugte ganske fælt, men stadig af menneske, og det er her,

DanCann Pharma på vej ind i Sverige

Medicinalkemi16. 05. 2022

Danske DanCann Pharma A/S og svenske Aureum Pharma AB har lavet en hensigtserklæring med sigte på at indgå en bindende leverings- og distributionsaftale på det svenske marked for medicinsk cannabis. DanCann Pharma sælger og eksporterer produkterne, som er henholdsvis blomster og granulat, og Aureum

Svensk pyrolyse-anlæg til plastaffald skal stå færdig i 2025

Klima og miljø16. 05. 2022

Sveriges første såkaldte pyrolyse-anlæg til kemisk genanvendelse af plast er kommet på tegnebrættet. Det sker i form af et samarbejde mellem Svensk Plastgenbrug og kemigiganten Borealis. Samarbejdet vil resultere det første svenske pyrolyse-anlæg, der kommer til at ligge i Stenungsund, cirka 50

Ny lim til spånplader har droppet formaldehyden

AktueltOrganisk kemi16. 05. 2022

Kinesiske forskere har fundet en ny lim til bl.a. spånplader og andre træprodukter, der er limet sammen. Den nuværende lim indeholder - og afgasser - formaldehyd. Et problematisk stof, der anses for at være kræftfremkaldende. Nu er det lykkedes forskerne at fremstille en ny type lim, der

Per Michael Johansen fortsætter som rektor på Aalborg Universitet

Branchenyt11. 05. 2022

Den nuværende rektor på Aalborg Universitet, Per Michael Johansen, fortsætter so rektor de næste seks år. Det var indstillingen fra et enigt ansættelsesudvalg, og den indstilling har bestyrelsen nikket ja til. Der var i alt ti ansøgere til posten, hvoraf tre gik videre til et forløb med

Gamle brændeovne kan nu forbydes

Klima og miljø10. 05. 2022

Hvert år dør cirka 4.000 danskere for tidligt som følge af partikelforurening, vurderer Det Nationalt Center for Miljø og Energi (DNE). De 800 af dem skyldes danske kilder, og her spiller brændeovne og pejseindsatser en ikke uvæsentlig rolle. Derfor har et bredt flertal i Folketinget besluttet,

Velkendt enzym hjælper cancer-celler til at undslippe strålebehandlingen

MedicinalkemiTop09. 05. 2022

Enzymet Caspase-aktiveret DNase (CAD) er velkendt i vores krop, men nu viser det sig, at det også hjælper cancerceller til at undgå effekten af strålebehandling. Det er forskere fra Københavns Universitet, der har opdaget denne dobbelthed. I normale celler er CAD kendt for at fremme celledød via

Emballage skal være spiselig

Fødevarekemi09. 05. 2022

Teknologisk Institut er sammen med fødevarevirksomheder og producenter af emballage gået i gang med at udvikle en ny type engangsbestik og kaffekopper, som enten kan spises efter brug, eller som kan ryge direkte i kompostbunken som afløser for produkter af plast, eller plastcoatet træ og pap.

Tilmeld Nyhedsbrev


Arkiv over seneste nyhedsbreve




Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Spar transporten mellem dit lager til kemikalier og arbejdsrum

  • MD Scientific

    Ny SEC-kolonne til MALS- og MS-analyse

  • Din foretrukne samarbejdspartner indenfor salg, service og kalibrering af laboratorieudstyr

    Ny kampagneavis

  • LAB Denmark

    Fiberbestemmelse ifølge Weende/Van Soest – Nyt webinar 24/5

  • Mikrolab Aarhus A/S

    Sidste nye fra Sartorius

  • DENIOS ApS

    Her er truckværnene, der giver færre skader på dit gulv

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Afkøling af Corona vacciner

  • DENIOS ApS

    Hvad er farerne egentlig ved lithium-ion-batterier?

  • Mikrolab Aarhus A/S

    3D printteknologi

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Afgasning ved hjælp af tørtløbende vakuumteknologi

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Tid for Plastdagen

    18.05.2022

  • Misforstået tilgang til træning og muskelstørrelse

    17.05.2022

  • Undgå myggestik – lugt som en ged

    17.05.2022

  • DanCann Pharma på vej ind i Sverige

    16.05.2022

  • Svensk pyrolyse-anlæg til plastaffald skal stå færdig i 2025

    16.05.2022

  • Ny lim til spånplader har droppet formaldehyden

    16.05.2022

  • Per Michael Johansen fortsætter som rektor på Aalborg Universitet

    11.05.2022

  • Gamle brændeovne kan nu forbydes

    10.05.2022

  • Velkendt enzym hjælper cancer-celler til at undslippe strålebehandlingen

    09.05.2022

  • Emballage skal være spiselig

    09.05.2022

  • Magiske svampe hjælper mod depression ved at frisætte hjernen

    09.05.2022

  • Professor i molekylær onkologi på SDU

    09.05.2022

  • Covid-19 viste næsten dobbelt op på dødelighed for mænd

    04.05.2022

  • Girls in Science-tilmelding er åbnet

    04.05.2022

  • Gen-manipuleret kat giver mindre allergi

    03.05.2022

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR