• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiBranchenytFødevarekemi01. 11. 2006 | Katrine Meyn

Sød med surt og magiske proteiner

BioteknologiBranchenytFødevarekemi01. 11. 2006 By Katrine Meyn

Nogle naturstoffer smager tusindvis gange sødere end sukker, mens andre ændrer smagsoplevelsen fra surt til sødt. Manipulation af smagssansen er målet for industriel udvikling af nye produkter til konsum – funktionelle fødevarer.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen

Nogle naturstoffer gør forunderlige ting ved smagssansen. Det kan bruges i fødevareindustrien, hvor tilsætning af kunstige smagsingredienser virker negativt på et stigende antal forbrugere. Smagsløgene påvirkes stærkt af mange naturstoffer – tænk blot på den brændende smag af capsaicin fra chilipeber. Andre ændrer slet og ret på smagsindtrykket. Producenterne er nu ved at få øjnene op for de enorme muligheder, der ligger gemt i brugen af nye naturstoffer.

Tyk eller tynd
Verdens befolkning kan groft taget deles i to grupper: Dem der er underernærede, og dem der befinder sig midt i en fedmeepidemi. De første får utilstrækkelig næring, og de sidste spiser mere end de forbrænder, men begge grupper er ofte fejlernærede. Det er fedt og sukker, der er synderne. Moderne mad indeholder uhyggeligt meget sukker. Det vænner forbrugeren til at kræve vammelsøde fødevarer og drikke. Det er vigtigt for folkesundheden, at det enorme overforbrug af sukker begrænses. Det kan gøres ved at bruge kunstige sødemidler. De mest anvendte er en serie syntetiske forbindelser med aspartam i spidsen. De er under mistanke for forskellige alvorlige bivirkninger såsom psykologiske problemer, mentale lidelser, blærekræft, hjertesvigt og hjernesvulster.

Søde proteiner
Stammefolk, specielt i Afrika, har altid haft adgang til sødemidler med et forsvindende lille kalorieindhold. Det er proteiner, der påvirker smagsløgene og fremkalder følelsen sød. Syv forskellige proteiner er lige nu i fokus. Forbløffende nok viser ingen af dem lighed i rækkefølgen af aminosyrer, og de er altså ubeslægtede. Bortset fra mabinlin, der kommer fra den kinesiske plante Capparis masakai og curculin fra den malaysiske plante Curculingo latifolia, er de fra Vestafrika. Monellin udvindes fra Discoreophyllum cumminsii, og ét molekyle giver samme søde smag som 100.000 molekyler sucrose. Pentadin stammer fra Pentadiplandra brazzeana, der også leverer brazzein. Miraculin kommer fra Richadella dulcifica. Og så er der thaumatin.

Thaumatin
Thaumatin er det søde protein, der er nået længst, og det har været godkendt i England siden 1983. Det har EU-koden E 957 og er nu godkendt i mange lande. Det udtrækkes fra frugten af Thaumatococcus danielli, og findes som de fleste naturstoffer i en række nært beslægtede varianter. Med 207 aminosyrer får den aktive forbindelse en molekylvægt på lidt over 22.000 Dalton. Thaumatin er vægtmæssigt 3.000 gange sødere end sukker. Et gram søder altså lige så meget som tre kg sukker, og kalorieindtaget er ubetydeligt. Thaumatin bruges også som smagsforstærker.
Thaumatin er registreret af Tate & Lyle under navnet Talin. De er kendte producenter af sukker. Talin er godkendt til brug i fødevarer i EU. Ifølge positivlisten må thaumatin tilsættes mælkevarer i koncentrationer på op til 5 mg/kg, men kun som smagsforstærker. Chokolade må indeholde op til 50 mg/kg.

Miraculin er forunderligt
Med rette kaldes frugten fra R. dulcifica for mirakelfrugten eller mirakelbærret. Det har den bizarre virkning, at det ændrer smagen af surt til sødt. Derfor er det muligt at søde med f.eks. citronsaft, og resultatet er, at hvinende surt opfattes som sukkersødt. Mange mennesker bryder sig ikke om sur smag. Med stigende brug af mælkesyrebakterier i stedet for klassisk kemisk konservering får mange fødevarer en sur smag. Den kan ændres med miraculin. Curculin har samme effekt, men i modsætning til det, så har miraculin selv ingen sød smag.
Virkningen opstår ved, at proteinet binder sig til smagsreceptoren for sødt. Derved ændres den, så den aktiveres af sure stoffer. Smagen opfattes derfor som sød. Virkningen holder sig en halv times tid, hvorefter den normale smag vender tilbage.

Udfordringer for produktion
Moderne bioteknologi har de værktøjer, som er nødvendige for at isolere og indsætte de arveanlæg, der koder for de søde proteiner i en producerorganisme. Det er også blevet gjort for adskillige af proteinerne, men øjensynlig ikke med så tilfredsstillende resultat, at en produktion er startet. Det er lykkedes for forskere ved Kirin Bryggerierne i Japan at producere monellin i mængder på 10 mg for hvert gram våd transgen gær. Det er mere end indholdet i frugterne.
Der ofres meget krudt på at udvikle bioteknologiske metoder, fordi der er alvorlige logistiske problemer ved lokal produktion. Planterne trives bedst under de lokale forhold. Det forhindrer dyrkning uden for regnskovsområderne. Men en lokal produktion hæmmes af dårlig infrastruktur, svingende størrelse af udbytte, korruption og ustabile politiske forhold. På trods af disse problemer har der været succes med effektiv produktion af thaumatin i Vestafrika. Hvis problemerne kan løses betyder det et stort løft for de tusindvis af fattige bønder, der frister en kummerlig tilværelse i Vestafrika.

Den søde tand
I 2005/06 når verdensproduktionen af sukker næsten 150 millioner tons. De produceres i over 100 lande, og tre fjerdedele stammer fra sukkerrør fra troperne. Resten udvindes af de noget dyrere sukkerroer fra tempererede klimaer. Brasilien er den største producent med 27.910 millioner tons skarpt forfulgt af EU med 21.735 millioner tons. I Brasilien bruger hver indbygger næsten 60 kg sukker om året, mens gennemsnitsborgeren i EU forsøder tilværelsen med omkring 40 kg årligt.

Kilder
Sweet proteins – Potential replacement for artificial calorie sweeteners, Ravi Kant Nutrition Journal 2005, 4:5 doi:10.1186/1475-2891-4-5.Recent developments in the characterization and biotechnological production of sweet-tasting proteins. I. Faus Applied Microbiology and Biotechnology 2000, 53, 145-151. Review over de søde proteiner med hovedvægt på mulighederne for bioteknologisk produktion..
Billedtekst
Det halve kg sukker på billedet søder lige så meget som de 167 mg thaumatin ved siden af. Men kalorieindholdet er vidt forskelligt. Det er tilladt at sætte den viste mængde thaumatin til lidt over 3 kg chokolade.
Foto: Carsten Christophersen, 2006.

Skrevet i: Bioteknologi, Branchenyt, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

  • Holm & Halby

    Fremtidens sikkerhedskabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    En fundamental del af forskningen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik