• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiBranchenytFødevarekemi01. 11. 2006 | Katrine Meyn

Sød med surt og magiske proteiner

BioteknologiBranchenytFødevarekemi01. 11. 2006 By Katrine Meyn

Nogle naturstoffer smager tusindvis gange sødere end sukker, mens andre ændrer smagsoplevelsen fra surt til sødt. Manipulation af smagssansen er målet for industriel udvikling af nye produkter til konsum – funktionelle fødevarer.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen

Nogle naturstoffer gør forunderlige ting ved smagssansen. Det kan bruges i fødevareindustrien, hvor tilsætning af kunstige smagsingredienser virker negativt på et stigende antal forbrugere. Smagsløgene påvirkes stærkt af mange naturstoffer – tænk blot på den brændende smag af capsaicin fra chilipeber. Andre ændrer slet og ret på smagsindtrykket. Producenterne er nu ved at få øjnene op for de enorme muligheder, der ligger gemt i brugen af nye naturstoffer.

Tyk eller tynd
Verdens befolkning kan groft taget deles i to grupper: Dem der er underernærede, og dem der befinder sig midt i en fedmeepidemi. De første får utilstrækkelig næring, og de sidste spiser mere end de forbrænder, men begge grupper er ofte fejlernærede. Det er fedt og sukker, der er synderne. Moderne mad indeholder uhyggeligt meget sukker. Det vænner forbrugeren til at kræve vammelsøde fødevarer og drikke. Det er vigtigt for folkesundheden, at det enorme overforbrug af sukker begrænses. Det kan gøres ved at bruge kunstige sødemidler. De mest anvendte er en serie syntetiske forbindelser med aspartam i spidsen. De er under mistanke for forskellige alvorlige bivirkninger såsom psykologiske problemer, mentale lidelser, blærekræft, hjertesvigt og hjernesvulster.

Søde proteiner
Stammefolk, specielt i Afrika, har altid haft adgang til sødemidler med et forsvindende lille kalorieindhold. Det er proteiner, der påvirker smagsløgene og fremkalder følelsen sød. Syv forskellige proteiner er lige nu i fokus. Forbløffende nok viser ingen af dem lighed i rækkefølgen af aminosyrer, og de er altså ubeslægtede. Bortset fra mabinlin, der kommer fra den kinesiske plante Capparis masakai og curculin fra den malaysiske plante Curculingo latifolia, er de fra Vestafrika. Monellin udvindes fra Discoreophyllum cumminsii, og ét molekyle giver samme søde smag som 100.000 molekyler sucrose. Pentadin stammer fra Pentadiplandra brazzeana, der også leverer brazzein. Miraculin kommer fra Richadella dulcifica. Og så er der thaumatin.

Thaumatin
Thaumatin er det søde protein, der er nået længst, og det har været godkendt i England siden 1983. Det har EU-koden E 957 og er nu godkendt i mange lande. Det udtrækkes fra frugten af Thaumatococcus danielli, og findes som de fleste naturstoffer i en række nært beslægtede varianter. Med 207 aminosyrer får den aktive forbindelse en molekylvægt på lidt over 22.000 Dalton. Thaumatin er vægtmæssigt 3.000 gange sødere end sukker. Et gram søder altså lige så meget som tre kg sukker, og kalorieindtaget er ubetydeligt. Thaumatin bruges også som smagsforstærker.
Thaumatin er registreret af Tate & Lyle under navnet Talin. De er kendte producenter af sukker. Talin er godkendt til brug i fødevarer i EU. Ifølge positivlisten må thaumatin tilsættes mælkevarer i koncentrationer på op til 5 mg/kg, men kun som smagsforstærker. Chokolade må indeholde op til 50 mg/kg.

Miraculin er forunderligt
Med rette kaldes frugten fra R. dulcifica for mirakelfrugten eller mirakelbærret. Det har den bizarre virkning, at det ændrer smagen af surt til sødt. Derfor er det muligt at søde med f.eks. citronsaft, og resultatet er, at hvinende surt opfattes som sukkersødt. Mange mennesker bryder sig ikke om sur smag. Med stigende brug af mælkesyrebakterier i stedet for klassisk kemisk konservering får mange fødevarer en sur smag. Den kan ændres med miraculin. Curculin har samme effekt, men i modsætning til det, så har miraculin selv ingen sød smag.
Virkningen opstår ved, at proteinet binder sig til smagsreceptoren for sødt. Derved ændres den, så den aktiveres af sure stoffer. Smagen opfattes derfor som sød. Virkningen holder sig en halv times tid, hvorefter den normale smag vender tilbage.

Udfordringer for produktion
Moderne bioteknologi har de værktøjer, som er nødvendige for at isolere og indsætte de arveanlæg, der koder for de søde proteiner i en producerorganisme. Det er også blevet gjort for adskillige af proteinerne, men øjensynlig ikke med så tilfredsstillende resultat, at en produktion er startet. Det er lykkedes for forskere ved Kirin Bryggerierne i Japan at producere monellin i mængder på 10 mg for hvert gram våd transgen gær. Det er mere end indholdet i frugterne.
Der ofres meget krudt på at udvikle bioteknologiske metoder, fordi der er alvorlige logistiske problemer ved lokal produktion. Planterne trives bedst under de lokale forhold. Det forhindrer dyrkning uden for regnskovsområderne. Men en lokal produktion hæmmes af dårlig infrastruktur, svingende størrelse af udbytte, korruption og ustabile politiske forhold. På trods af disse problemer har der været succes med effektiv produktion af thaumatin i Vestafrika. Hvis problemerne kan løses betyder det et stort løft for de tusindvis af fattige bønder, der frister en kummerlig tilværelse i Vestafrika.

Den søde tand
I 2005/06 når verdensproduktionen af sukker næsten 150 millioner tons. De produceres i over 100 lande, og tre fjerdedele stammer fra sukkerrør fra troperne. Resten udvindes af de noget dyrere sukkerroer fra tempererede klimaer. Brasilien er den største producent med 27.910 millioner tons skarpt forfulgt af EU med 21.735 millioner tons. I Brasilien bruger hver indbygger næsten 60 kg sukker om året, mens gennemsnitsborgeren i EU forsøder tilværelsen med omkring 40 kg årligt.

Kilder
Sweet proteins – Potential replacement for artificial calorie sweeteners, Ravi Kant Nutrition Journal 2005, 4:5 doi:10.1186/1475-2891-4-5.Recent developments in the characterization and biotechnological production of sweet-tasting proteins. I. Faus Applied Microbiology and Biotechnology 2000, 53, 145-151. Review over de søde proteiner med hovedvægt på mulighederne for bioteknologisk produktion..
Billedtekst
Det halve kg sukker på billedet søder lige så meget som de 167 mg thaumatin ved siden af. Men kalorieindholdet er vidt forskelligt. Det er tilladt at sætte den viste mængde thaumatin til lidt over 3 kg chokolade.
Foto: Carsten Christophersen, 2006.

Skrevet i: Bioteknologi, Branchenyt, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik