• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025 | Allan Malmberg

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025 By Allan Malmberg

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft.

Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til oktober forventer Healthycrop at kunne trække den første kartoffelplante op af jorden.

– Vi anser denne opdagelse for at være et afgørende gennembrud, som på sigt helt kan eliminere den omfattende sprøjtning af kartofler, som foregår i dag, siger ph.d. Pernille Ollendorff Hede, adm. dir for Healthycrop.

Teknologien bygger på at styrke plantens eget naturlige forsvar, og ikke på traditionel genmodificering (GMO). Det sikrer ikke blot en mere bæredygtig produktion, men undgår også den usikkerhed, der ofte blandt forbrugere er forbundet med GMO.

Kartofler er en af de mest sprøjtede afgrøder, og især mod kartoffelskimmel sprøjtes der op til 15 gange i løbet af en vækstsæson. Med en ny svamperesistent spisekartoffel vil landmændene kunne reducere deres forbrug af sprøjtemidler betydeligt, samtidig med at udbyttet øges.

– Vi er utroligt stolte af denne teknologi, der er et resultat af mange års forskning. Samtidig er den et eksempel på, hvordan vi kan skabe en mere bæredygtig fødevareproduktion uden brug af sprøjtemidler mod svampe, som tegner sig for op imod en fjerdedel af verdens sprøjtemidler, påpeger Pernille Ollendorff Hede.

Oprindeligt er teknologien udviklet af forskere fra Aarhus Universitets laboratorium i Slagelse under ledelse af professor Henrik Brinch-Pedersen, der er medejer af Healthycrop.

Virksomheden har indgået en aftale med den irske landbrugsservicevirksomhed Haggard, som har kartofler som speciale. Haggard er en af de større internationale spillere inden for landbrugsservice, så for en mindre iværksættervirksomhed er samarbejdet en kærkommen blåstempling.

Derudover er forventningen, at den nye teknologi vil mindske udviklingen af resistens over for svampemidler. Forbrugerne kan se frem til en mere stabil forsyning og formentlig lavere priser.

Kilde: Healthycrop

Ny dansk teknologi kan sikre spisekartofler mod svampeangreb

Gennembrud: Biotechvirksomhed er lykkedes med at finde et gen, der formentlig kan forstærke kartoflers naturlige modstandskraft.

Til oktober forventer Healthycrop at trække den første plante op af jorden.

Pernille m to majs.tif

NATURLIG RESISTENS: Forskerne er allerede lykkedes med at gøre majs og byg naturligt resistente over for svampeangreb. Pernille Ollendorff Hede viser hér forskellen på to majs udsat for helt ens svampeangreb. (Foto Jeppe Gudmundsen-Holmgreen)

En ny danskudviklet teknologi er på vej til at revolutionere kartoffelproduktionen til gavn for både forbrugere og landmænd.

Det er lykkedes forskere fra biotechvirksomheden Healthycrop at finde et gen, som forventeligt kan forstærke spisekartoflens naturlige forsvarsmekanisme i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til oktober forventer Healthycrop at kunne trække den første kartoffelplante op af jorden.

“Vi anser denne opdagelse for at være et afgørende gennembrud, som på sigt helt kan eliminere den omfattende sprøjtning af kartofler, som foregår i dag,” siger ph.d. Pernille Ollendorff Hede.

Opdagelsen har allerede vakt international opmærksomhed. Healthycrop har netop indgået en aftale med den irske landbrugsservicevirksomhed Haggard, som har kartofler som speciale.

Haggard er en af de større internationale spillere inden for landbrugsservice, så for en mindre iværksættervirksomhed er samarbejdet en kærkommen blåstempling. Healthycrop har modtaget adskillige internationale priser for sin teknologi, som tidligere har dokumenteret resistens over for svampeangreb på majs og byg.

“Vi arbejder sideløbende med at udvikle teknologien til andre afgrøder som hvede og sojabønner, og vi er i dialog med flere internationale spillere,” siger Pernille Ollendorff Hede.

“Vi er utroligt stolte af denne teknologi, der er et resultat af mange års forskning. Samtidig er den et eksempel på, hvordan vi kan skabe en mere bæredygtig fødevareproduktion uden brug af sprøjtemidler mod svampe, som tegner sig for op imod en fjerdedel af verdens sprøjtemidler.”

Teknologien bygger på at styrke plantens eget naturlige forsvar. Metoden er altså ikke baseret på traditionel genmodificering (GMO). Det sikrer ikke blot en mere bæredygtig produktion, men undgår også den usikkerhed, der ofte blandt forbrugere er forbundet med GMO.

Kartofler er en af de mest sprøjtede afgrøder, og især mod kartoffelskimmel sprøjtes der op til 15 gange i løbet af en vækstsæson. Med en ny svamperesistent spisekartoffel vil landmændene kunne reducere deres forbrug af sprøjtemidler betydeligt, samtidig med at udbyttet øges.

Det er en fordel i forhold til det stigende fokus på reduktion af pesticidforbrug i landbruget og de begrænsninger, der er på brugen af godkendte sprøjtemidler. Derudover er forventningen, at den nye teknologi vil mindske udviklingen af resistens over for svampemidler.

Forbrugerne kan se frem til en mere stabil forsyning og formentlig lavere priser.

Oprindeligt er teknologien udviklet af forskere fra Aarhus Universitets laboratorium i Slagelse under ledelse af professor Henrik Brinch-Pedersen, der er medejer af Healthycrop.

Healthycrop har sikret sig patent på teknologien. Pernille Ollendorff Hede forventer at kunne trække den allerførste svamperesistente kartoffelplante op af jorden til oktober.

Skrevet i: Aktuelt, Fødevarekemi, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Enzymet glucoseoxidase – en status i 100-året for Detlev Müllers opdagelse

Artikler fra Dansk KemiHistorisk kemiTop29. 10. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Jens Ulstrup1, Xinxin Xiao2, Adam Heller3 og Ture Damhus41 Institut for Kemi, Danmarks Tekniske Universitet2 Institut for Kemi og Biovidenskab,

Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

Organisk kemi21. 10. 2025

Da vores redaktør, Hanne Christine Bertram, stopper, søger vi en redaktør til et af Danmarks ældste fagtidsskrifter, Dansk Kemi. Dansk Kemi bringer aktuel og dybdegående information om kemien og dens udvikling inden for industri, forskning og uddannelse. Bladet er desuden medlemsblad for Kemisk

Hvad laver lermineralet vermiculiti laboratoriet?

AktueltArtikler fra Dansk Kemi21. 10. 2025

I 2023 kom ler for alvor i medierne, da der skete et voldsomt jordskred i Ølst Bakker ved Randers. Siden 1950'erne er der i området gravet ler til Leca-kugler, som blandt andet bruges til dræn og (sammen med beton) til isolering. Faktisk bliver mange lermineraler brugt til forskellige kommercielle

Er kokain protoneret, når det binder til dopamintransporteren?

AktueltArtikler fra Dansk KemiMedicinalkemi17. 10. 2025

Vi har undersøgt, hvordan pH-forholdene er, når lægemidlet binder til dets vigtigste target. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Marie Louise Gram og Mikael Bols, Kemisk Institut,

Både Techmedia og mange fagfolk vil savne Marianne Dieckmann

Branchenyt15. 10. 2025

Det er med stor sorg, at vi må fortælle, at vores hjertevarme og altid positive kollega – og ven – Marianne Dieckmann (61) ikke er hos os i denne verden længere. Marianne gik for nyligt bort efter i flere år at have kæmpet mod en kræftsygdom, som hun dog hverken lod forlag eller vores mange kunder

Chr. Hansen A/S, osteløbe og teknologispring

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi06. 10. 2025

– en virksomhed, der har en historie med mange facetter. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Kurt Jacobsen, dr.phil. Den 29. januar 2004 fusionerede de to danske virksomheder,

Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i arbejdsmiljøet

AktueltArbejdsmiljø/IndeklimaArtikler fra Dansk Kemi29. 09. 2025

NFA har udgivet en videnskabelig artikel om NFA's samfundsmæssige aftryk på kemiområdet. Den beskriver, hvordan forskning i nanosikkerhed er omsat til mere sikker håndtering af nanomaterialer på arbejdspladser i Danmark. Det skete i tæt dialog mellem forskere, Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets

Sulfitter. Sulfo. Sulfonater og sulfater. Sulfa. Sulfy. Sulfider. Sulfan

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi22. 09. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Hvad er fælles for indholdet af de to flasker på billedet? Der er svovlforbindelser i begge, og i begge giver de pågældende forbindelser lidt

Jubilæumsudgaven af Labdays i Aarhus er kommet godt fra start

BranchenytTop10. 09. 2025

Lige fra morgenstunden stod de første besøgende klar til at komme ind på LabDays messen, der i år afholdes i smilets by, Aarhus. Her kunne de finde oplagte udstillere, der gennem messens to dage står klar til at præsentere deres produkter, der inkluderer alt indenfor laboratorieverdenen. Der ud

Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

AktueltArtikler fra Dansk Kemi03. 09. 2025

Fra myten om den heroiske beregning til realistiske simuleringer af elektronoverførsel i åbne systemer med hukommelse. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Lea K. Northcote1,2 og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • MD Scientific

    SkillPak BIO færdigpakkede kolonner til kromatografiapplikationer

  • Holm & Halby

    Fryserseminar – ULT

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Holm & Halby

    Bestil vores gratis 2026 kalendere 

  • Holm & Halby

    Vi afholder Fermenteringsseminar på BII

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Holm & Halby

    Servicetekniker til LAF, sikkerhedskabinetter og renrum

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    Du inviteres til den årlige Opentrons Super-bruger dag

  • Kem-En-Tec Nordic

    O2 and PAR loggers til miljøundersøgelser

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Enzymet glucoseoxidase – en status i 100-året for Detlev Müllers opdagelse

    29.10.2025

  • Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

    21.10.2025

  • Hvad laver lermineralet vermiculiti laboratoriet?

    21.10.2025

  • Er kokain protoneret, når det binder til dopamintransporteren?

    17.10.2025

  • Både Techmedia og mange fagfolk vil savne Marianne Dieckmann

    15.10.2025

  • Chr. Hansen A/S, osteløbe og teknologispring

    06.10.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i arbejdsmiljøet

    29.09.2025

  • Sulfitter. Sulfo. Sulfonater og sulfater. Sulfa. Sulfy. Sulfider. Sulfan

    22.09.2025

  • Jubilæumsudgaven af Labdays i Aarhus er kommet godt fra start

    10.09.2025

  • Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

    03.09.2025

  • Grøn kemi, affald og plast

    26.08.2025

  • Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

    20.08.2025

  • Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

    12.08.2025

  • Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

    04.08.2025

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik