
Gennem årene er mange fødevarer røget i skraldespanden, fordi nogle madmyter siger, at de kan være farlige at spise. Nogle af myterne er faktisk gode nok, andre halvsande og nogle er helt forkerte.
Nu skal danskerne lære om myterne, mener Arla, Arla Fonden og Too Good To Go. De er gået sammen om at etablere Madspildsskolen, som oplyser om madspild og rydder op i madmyterne.
Og vi kan lige tage de mest velkendte af dem.
Grønne kartofler skal kasseres
Sandt: Hvis kartofler har grønne pletter, kan det være tegn på, at de har et højt indhold af giftstoffet solani, og skal derfor smides ud. Det grønne på kartoflen dannes, hvis den får for meget sollys. Derfor skal kartofler opbevares mørkt og køligt.
Det er farligt at genopvarme mad med persille eller spinat
Falsk: Det er ikke farligt at spise genopvarmet mad med persille eller spinat. Retter med persille og spinat kan indeholde jordbakterier, men holder man en god køkkenhygiejne ved at skylle grønt, varme retterne godt op og især være opmærksom på at nedkøle maden korrekt (ned til 10 grader i centrum af retten inden for tre timer) samt genopvarme retten til minimum 75 grader.
Er der mug på bare én skive af rugbrødet, skal det hele kasseres
Sandt: Brød med mugpletter skal man altid smide ud. Skimmelsvampen kan have spredt sig til hele brødet, uden man kan se det.
Der må ikke være pels på champignon
Falsk: Hvis man ser hvid pels på roden af dine champignoner, så er det deres eget mycelium og ikke skimmelsvampe. Dette kan man blot fjerne sammen med evt. rester af jord.
Kilde: Arla, Arla Fonden og Too Good To Go